Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



zondag 15 november 2015

The forecaster (2014), documentaire van Marcus Vetter


De geschiedenis is de routekaart voor de toekomst

Marcus Vetter brengt een zeer dynamisch beeld van de Amerikaanse financieel adviseur Martin Armstrong, een man die de (economische) toekomst kan voorspellen aan de hand van een model dat hij op de computer ontwikkeld heeft. Armstrong analyseert de samenhang tussen staatsschulden, economische crises en oorlog. Door het invoeren van data die tot heel ver terug gaan in de tijd, kan Armstrong heel nauwkeurig zien wat er in de wereld staat te gebeuren. Hij verdiende daar veel geld mee, maar kreeg ook vijanden in de hoogste kringen die hem probeerden te vermorzelen.

Voorafgaande aan dit fraaie onderzoeksjournalistiek van Vetter lezen we dat de ponzifraude, genoemd naar oprichter Charles Ponzi, over misbruik van beleggingen handelt. Winsten worden betaald door de inleg van nieuwe beleggers. Als die er niet zijn stort het systeem in elkaar. In 1999 werd Armstrong voor twaalf in de cel gestopt omdat hij regeringen beschuldigde van ponzifraude met staatsschulden. Volgens hem volgt tussen 2015 en 2075 een big bang van staatsschulden.

Vetter, die in sneltreinvaart de hele wereld over reist, begint heel toepasselijk in Bangkok waar Armstrong zich de kaart laat lezen. In de aftiteling staat dat het een cadeautje van de medewerkers van het door hem opgerichte Princeton Economics. Zijn dochter Vicki zegt dat haar alleenstaande vader altijd goed voor de kinderen zorgde. Ze verbaasde zich erover dat hij meteen na zijn vrijlating weer ging optreden. Tijdens de World Economics Conference in Philadelphia in 2011 was de belangstelling voor zijn seminar groot. Hij vertelt dat een staat niet onbeperkt geld kan lenen zonder terug te betalen. Als een staat failliet gaat is het einde zoek.

Goudhandelaar Edelston vertelt over de enorme precisie waarmee Armstrong de beurscrisis in 1987 voorspelde, net als het herstel in 1989. Zijn oude moeder komt in beeld en spreekt over de muntenverzameling die haar zoon als kind aanlegde. Naar de universiteit hoefde hij niet, hij volgde een computercursus om daarmee een model te ontwikkelen waarmee hij de gang van zaken op de aandelenmarkt kon voorspellen. De golfbewegingen volgen vaste patronen, perfecte cycli genoemd, zodat men precies weet wat men op een bepaald moment met het geld moet doen. In de jaren tachtig werd hij hiermee beroemd. Ieder wilde zijn voorspellingen weten. Zelfs oorlogen kon Armstrong voorspellen op grond van verschuivingen met geld.  

Vetter gaat diep in op de zaak die tot de val van Armstrong leidde. Dat had te maken met de overname van Rusland in de jaren negentig door zakenbanken. Armstong bemoeide zich er niet mee omdat hij wist dat Rusland in 1997 bankroet zou raken. De zakenbanken gingen de mist in en voerden een strijd met Armstrong die zijn poot stijf hield. Omdat ze echter de regeringen in hun greep hebben, werd hij gemangeld door de Amerikaanse overheid. Die nam hem alle geld af, waardoor hij geen advocaat meer kon betalen. Sjoblom verdedigde hem, maar kon niet verhinderen dat Armstrong werd opgesloten omdat hij belangrijke informatie niet prijs wilde geven. De FBI die eerder in zijn huis binnenviel, had die op de computers niet gevonden, want die informatie zat in het hoofd van Armstrong. Vickie zegt dat haar vader al aan zelfmoord dacht, maar zich herpakte. Vanuit zijn cel werkte hij om zijn berichten de wereld in te sturen. Zijn zwager zegt dat Armstrong een soort dagelijks financieel dagblad was. Vanuit zijn grote historische kennis, was hij goed op de hoogte van toekomstige ontwikkelingen.

Na zeven jaar cel kreeg Armstrong de keuze tussen eeuwige opsluiting of een schuldbetekenis en vijf jaar cel. Armstrong koos voor het laatste en is weer op vrije voeten. Volgens Edelston zou de wereld hem heel goed kunnen gebruiken om inzicht te krijgen in de toekomst. Armstrong voorspelt namelijk dat er in 2016 weer een partij opkomt die zich tegen migranten keert. Een mondiale vertrouwenscrisis en daaruit volgende schuldencrisis is het gevolg. De geschiedenis is volgens hem een routekaart voor de toekomst. Als de overheid nou eens stopte met geld lenen, kan de duivelse cirkel gestopt worden.  

Hier de trailer van ruim tien minuten van The forecaster, die ook nog eens een fraaie layout heeft, waarbij de letters in de aankondiging verkruimelen, hier mijn verslag van de documentaire Cinema Jenin, die Vetter in 2012 maakte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten