Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



woensdag 11 november 2015

Tabloid (2010), documentaire van Errol Morris


Bijzonder portret van een geobsedeerde vrouw

In Tabloid portretteert filmmaker Errol Morris de excentrieke Joyce McKinney, geboren in North Carolina en voorbestemd tot een saai leven als huisvrouw, maar wiens leven door een ontvoering van een man die bij de Mormonen zat, een totaal andere wending kreeg. Errol Morris benadrukt de sensatie achtige dimensie van haar verhaal door inkijkjes met een videocamera, schreeuwerige teksten door de film heen en aandacht voor de sensatiepers die zich van haar verhaal meester maakte.

De documentaire begint als een sprookje, voorgelezen door een lieve fee, over een mooie prinses die op zoek was naar een man die anders was dan de anderen. Het is dan ook a very special lovestory. Tijdens het interview, dat als een rode draad door de documentaire loopt, vertelt de hoogbegaafde Joyce, die als kind al meedeed met schoonheidswedstrijden, dat ze zich nooit van enig kwaad bewust is geweest. Ze begon pas laat met daten en wilde zich niet door de eerste de beste man laten veroveren. Een leraar bracht haar in contact met bijzondere mannen, zoals Kirk Anderson, van wie Joyce niet wist dat zij bij de mormonen zaten. Ze werd geobsedeerd door Kirk, maar diens moeder vond haar te knap voor haar lijvige zoon. Dat was geen reden om niet met elkaar door te gaan. Na een discussie over de plaats waar ze zouden trouwen verdween Kirk echter van de radar. Een privédetective vond hem in Engeland waar hij op een godsdienstige missie was. Joyce was er van overtuigd dat zij en haar vriend Keith Jay (KJ) hem gingen bevrijden uit die akelige sekte. Ze huurde een body guard en een piloot die hen naar Engeland vloog. Geld was geen probleem. Als fotomodel had ze genoeg verdiend.

De bodyguard droop af toen Joyce afluisterapparatuur inzette, de piloot toen bleek dat Joyce Kirk wilde verdoven nadat hij onder voorwendsel naar een hotelkamer zou zijn gebracht omdat KJ zich zou willen bekeren. Joyce ontmoette een flauwe afspiegeling van de man die ze begeerd had. Ze noemde deze mormoon Kirk 2 en was vastbesloten het varkentje te wassen. Ze bond hem vast in een huisje in Devon en had seks met hem om zwanger van hem te worden. Na een soort huwelijksreis van drie dagen ging het stel naar Londen. Een krantenbericht over zijn ontvoering deed Kirk schrikken. Hij besloot terug te gaan naar de sekte om te vertellen dat hij ging uittreden. Terwijl Joyce op hem wachtte werd ze gearresteerd op verdenking van ontvoering. De rechter had in december 1977 veel te stellen met de twee zeer uiteenlopende verklaringen van Joyce en Kirk, die gesouffleerd werd door de mormonen. Het land was in de ban van haar. Nadat Joyce op borgtocht was vrijgekomen, vluchtte ze vanwege alle ophef met KJ het land uit. Ze deden zich voor als dove acteurs en terug in de Verenigde Staten als Indiase vluchtelingen.

Joyce besloot haar verhaal te verkopen aan de Daily Express, maar de sensatiekrant Daily Mirror zat ook achter haar aan. De berichten die over haar in de twee kranten verspreid werden verschilden hemelsbreed. Ze was een non of een hoer, een vrouw die voor haar geliefde ging of een doortrapt serpent. Joyce zelf was zo overstuur dat ze dood wilde.

In 1984 zag ze Kirk op een vliegveld waar hij werkte. Hij was inmiddels getrouwd met een heel dikke vrouw en Joyce had daar leedvermaak over. Ze woonde later bij haar vader om haar levensverhaal op papier te zetten en werd daar zwaar toegetakeld door een waakhond die ze had genomen om de paparazzi op afstand te houden.ij  Gelukkig was ze ontzet door haar eigen hond Booger. Toen het beest in 2006 dood ging, liet ze hem klonen in Zuid Korea. Hoewel ze dat deed onder een andere voornaam kreeg de pers er lucht van. Ze trok zich opnieuw terug om door te schrijven, maar helaas, vertelt ze aan Morris, ging al het archiefmateriaal bij een brand verloren. Waarmee we terug zijn bij het sprookjesboek uit het begin.

Morris laat in de aftiteling weten dat Joyce nog steeds schrijft, dat Scotland Yard geen pogingen meer heeft gedaan om haar naar Engeland te krijgen, dat KJ in 2004 overleed en dat Kirk in Utah woont maar geen contact wilde.     

Hier de trailer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten