Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



dinsdag 3 november 2015

Het bitcoin-evangelie, Tegenlicht, 1 november 2015


Alternatieve betaalwijze gaat voorbij aan de banken

Tegen de gewoonte in begint de Tegenlicht uitzending van Hans Busstra over de bitcoin niet met een voorproefje van hetgeen zal worden aangeboden, maar met een verbinding naar een woonkamer in Tokio waar op dat moment iemand bitcoins ter waarde van honderd euro naar een adres in Nederland stuurt. Degene die de code, die in de uitzending getoond wordt, scant, kan daardoor in het bezit komen van de bitcoins. Volgens de man die de transactie regelt, gaat de overdracht van bitcoins heel wat sneller dan geld en komen er geen kosten bij, die banken wel berekenen, volgens hem wel dertig euro in dit geval.

Nadat Chris Kijne heeft verteld dat geldcreatie in handen is van overheid en banken, schreeuwt Max Keiser van Russia Today tegen een publiek dat het daarbij om fraude gaat en dat de ware terroristen niet in het Midden Oosten maar in Wallstreet en The City verblijven. Expert Andreas Antonopoulos voegt daar aan toe dat bitcoins niet op schuld maar op bezit gebaseerd zijn. De invoering van de bitcoin, een systeem bedacht door de mysterieuze Japanner Satoshi Nakamoto, zou een belangrijk onderdeel van de vernieuwing van de financiële wereld kunnen inhouden. Gebruikers zijn met elkaar verbonden via een digitaal kasboek, die blockchain genoemd wordt, en hebben een eigen rekening, de wallet. Na de val van de Lehman Brothers in 2008 dreigde het geldsysteem in te storten en kwam de bitcoin als nieuw geldsysteem in zicht, maar de omslag is nog niet gemaakt. 

Roger Ver handelde eerst in tweedehands computers, maar werd gegrepen door het idee van de bitcoin. Hij was libertariër, zoals men mensen met libertaire ideeën tegenwoordig blijkbaar noemt en wilde niets te maken hebben met de overheid, waar hij later in de uitzending zwaar op afgeeft. Na zijn vertrek uit de Verenigde Staten waar hij een celstraf uitzat vanwege het bezit van illegaal vuurwerk – volgens Ver een politieke zaak - , woont en werkt hij in Tokio waar hij de bitcoin ingevoerd probeert te krijgen, onder andere bij een consumentennetwerk. Hij legt uit dat er geen transactiekosten zijn dat het systeem heel transparant is.

Kijne stelt de vraag hoe het kan dat bitcoins meer waard werden. Dat heeft te maken met mijnen, een methode die overeenkomsten vertoont met het delven van goud. Marshall Long was een van de eersten die bitcoins vermeerderde met behulp van draaiende computers, opgesteld in een entourage die wel wat op een mijngang lijkt. Het komt me nogal ondoorzichtig voor en Satochi schijnt wel een maximum aantal bedacht te hebben. Long legt uit dat het mijnen naarmate het meer beoefend wordt minder oplevert. Voor particulieren is er al niets aan te verdienen. Desondanks gebeurt het toch. Wat dat betreft is mijnen net zo verslavend als de goudkoorts.

Izabella Kaminska die voor de Financial Times in Londen werkt, toont op haar scherm de klassieke zeepbel die de ontwikkeling van de bitcoin doormaakte. De koers zakte sterk nadat het systeem in 2014 gehackt werd. Volgens haar zou men het beste af zijn met een stabiele ontwikkeling. Net als in de geldwereld heeft een klein handje mensen veel bitcoins in handen. Ze hoopt dat wat begonnen is als een politieke ideologie, zich steeds meer als een functioneel systeem zal ontwikkelen.

Hacker Brett Scott was zeer geïnteresseerd in de gang van zaken in de financiële wereld en brak in in het systeem. Hij zegt dat de bitcoin een goed tegenwicht vormt tegen de macht van de banken die met de digitalisering en het veelvuldig gebruik van bankpassen sterk is toegenomen. Hij ziet de bitcoin als een vervolg op Occupy. Bitcoins werden naar Oekraïne gestuurd om de opstandelingen te helpen. Voor hackers is de blockchain technologie interessant omdat er met andere dan financiële data kan worden gewerkt. Het zou een mondiaal register voor publieke voorzieningen kunnen worden, een nieuwe standaard waarbij iedereen gelijk is, wat dat ook allemaal betekenen moge.

In Nederland is een drietal personen enthousiast over de bitcoin. Ze proberen in Arnhem het systeem van de grond te krijgen. Een ondernemer krijgt euro’s voor zijn bitcoins terug. Als het systeem de slag met het geld gewonnen heeft, hoeft dat niet meer. Een bitcoin heeft overigens geen vaste koers, maar die fluctueert. Voordeel is wel dat iedereen zijn eigen bankier wordt en dat daarmee de macht van de banken gebroken wordt. Dat we dat nog eens mogen beleven! Ik zag op internet dat men ook bitcoins kan kopen.  

Hier meer informatie op de site van Tegenlicht. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten