Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.vrijdag 19 februari 2016

Filmrecensie: Rundskop (2011), Michaël Roskam


Thriller rond vleesschandaal krijgt psychologische dimensie

Het speelfilm debuut Rundskop van de Belgische regisseur Michaël Roskam is gebaseerd op een vleesschandaal dat in de jaren negentig in zijn land speelde waarbij rechercheur Karel van Noppen vermoord werd, maar is veel meer dan een thriller alleen. De karakterontwikkeling van hoofdpersoon Jacky Vermarsenille, een vetmester in de aankondiging genoemd, speelt in Rundskop een net zo grote rol en daarmee ontstijgt de film de geijkte banen die een thriller vaak volgt.

De Vlaming Jacky Vermarsenille, een prachtrol van Matthias Schoenaerts, komt uit een boerenfamilie, waarin het toedienen van groeihormonen geen onbekend verschijnsel was en zonder veel scrupules werd gebruikt. Het groeimiddel DES dat later afwijkingen veroorzaakte bij kinderen wordt zelfs met name genoemd. Zelf past hij deze middelen, die de gemakkelijk winst vermogen, ook op zichzelf toe. Hij raakt in de problemen als hij door een hormonenmaffia onder druk wordt gezet om mee te werken aan een verdere verspreiding van dit verschijnsel.

Rundskop begint heel fraai met de getuigenis van Jacky over de herinnering, die opeens weer terug kan keren. Verkloot ben je altijd, zegt de vestmester ten slotte. De herinnering van Jacky heeft te maken met een voorval in zijn jeugd die rond de helft een wending in psychologisiche zin in de film veroorzaakt. Jacky en zijn vriendje Diederik waren nog schooljongens toen ze met Jean, de vader van Jacky, op het erf van een truckbedrijf waren om daar groeihormonen te kopen. De jongens waren meer geïnteresseerd in Lucia Schepers, een meisje van hun leeftijd, tot ergernis van haar agressieve broer Bruno die de jongens eerst nogal bruusk aansprak en later de rondspiedende Jacky zwaar aan zijn ballen verwondde, waardoor zijn uitsprak dat hij verkloot is een diepere betekenis krijgt.

Het trauma heeft Jacky nooit losgelaten. Hij is van de regen in de drup gekomen en slikt, zoals hij vroeger deed op aanwijzing van zijn vader, de nodige hormoonpreparaten om zichzelf op de been te houden. Desolaat zijn de beelden waarmee Jacky zich met de preparaten in de koelkast drogeert. Als hij in een café een jongen ziet die een knap meisje kust gaat hij er meteen vandoor. Door contact te zoeken met Lucia, die inmiddels in een parfumerie in Luik werkt, probeert hij iets aan zijn trauma te doen. Dat hij heel veel wodka moet drinken om in gesprek met haar te komen, spreekt boekdelen over zijn toestand. De disco flitsen die over zijn laveloze gezicht schieten zijn daarbij veelzeggend. Diederik van zijn kant is aan de zijde van de hormonenmaffia beland, maar overtuigd van de samenwerking is hij niet, want hij wordt ook informant van de politie en speelt daarmee een dubbelrol.

De nogal zware film krijgt een lichte toets door het knullige optreden van twee Luikse garagisten, die de BMW waarin hormonenjager Gilbert Daems, gelijk Van Noppen in 1995, om het leven kwam, moeten laten verdwijnen. Ze denken de wielen nog wel aan Stieve, de getrouwde broer van Jacky te kunnen verkopen, maar komen later terug op hun plan. Een van de twee noemt Jacky, die hen flink aanpakte toen ze op het erf verschenen om de banden weer terug te wisselen, een kop van een rund.

Rundskop is een sterk gemonteerde film, zoals meteen al in het begin blijkt als Jacky naar een boer gaat om hun onder druk te zetten zijn vee door zijn familie te laten vetmesten. De camera zwenkt de hoek om het erf op waar de boer nietsvermoedend over de motorkap van zijn auto gebogen staat als Jacky verschijnt. De dreigende muziek onder dit slepende drama doet de rest.

Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten