Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.maandag 14 september 2015

Uitverkoop van Griekenland, Tegenlicht, 13 september 2015
Wat levert privatisering op?

Het behoud van Griekenland voor de Europese gemeenschap ging gepaard met een groot offer, namelijk het privatiseren van een deel van het publieke bezit. Minister Dijsselbloem deed daar nogal laconiek over. Het zou zorgen voor nieuwe investeringen. In Tegenlicht wordt de vraag gesteld wat deze investeringen bijdragen aan het welzijn van de bevolking.

Voorbeeld is de haven van Piraeus dat sinds 2010 deels in handen is van het Chinese staatsbedrijf Cosco. De Chinezen vinden dat zij een rolmodel kunnen vormen in de vernieuwing van de haven. De Chinese directeur zegt dat de communicatie met de Grieken tijd kost. Hun vertrouwen wordt op de proef gesteld. Houden ze wel hun werk? Houden HouHDe directeur stelt het daarom voor alsof ze de Grieken komen helpen bij de wederopbouw. Hij ziet parallellen met China voordat die ging privatiseren. Tussen de Grieken en de Chinezen is weinig contact. Alleen op kantoor spreekt men elkaar. De vicedirecteur heeft zijn mening over de vermeende luiheid van de Grieken bijgesteld.

Op de Griekse pier is het desondanks stil. Die is nog in handen van de overheid. De privatisering van een deel van de haven heeft voor een ander beleid gezorgd, al dient daar aan worden toegevoegd dat de Chinezen een goede afzetmarkt hebben en dat de Chinese arbeiders zeer loyaal aan hun werkgever zijn. De problemen veroorzaakt doordat de gezinnen van de arbeiders in China werken, dienen verholpen te worden door het scheppen van de Cosco mens, zegt de directeur. Hij ziet de voordelen van democratie, maar ook de sociale problemen die voortkomen uit politieke beloften die slecht zijn voor de arbeidsmoraal. Het leidt tot luiheid, die verantwoordelijk is voor de crisis in de Europese economie. Chinezen hebben een andere mentaliteit. Ze hebben haast omdat ze weten dat het ook weer anders kan worden. De Grieken kennen dat niet.

De Chinezen willen ook de Griekse pier hebben, maar dat wordt in Griekenland gezien als een uitverkoop. Econoom en parlementslid Kostas Lapavitsas vindt dat men de haven niet moet verkwanselen. Hij studeerde in Londen en is omstreden in Griekenland vanwege zijn standpunt voor een Grexit. Hij is een van degenen die zich van Syriza afscheidde.

In Skouries bevindt zich een goud- en kopermijn. De Canadees David Hume heeft een modern mijnbedrijf in een beschermd natuurgebied dat door omwonenden wil worden behouden. De Griekse opzichter gaat niet naar dorpen waar men tegen de mijn is, omdat men daar agressief reageert. Hij begrijpt de tegenstand niet goed. Het kan de regio vooruit helpen. Nadat de regering een kapvergunning introk kan het bedrijf niet verder uitbreiden. De opzichter maakt zich zorgen over de toekomst, maar Hume zegt dat hij zich niet bij het eerste conflict terugtrekt. De sterke socialistische traditie zorgt voor wantrouwen in kapitalisten. Dat is denk ik niet vreemd, want het goud wordt naar China gebracht en de belasting ontdoken door een brievenbusfirma in Nederland. Een activist strijdt tegen de vervuiling die de open mijnen veroorzaken. De samenleving betaalt hiervoor de prijs. Het landschap wordt straks ontsierd door open wonden en het toerisme zal afnemen. Er verdwijnen meer banen dan er komen. Tot overmaat van ramp treedt de overheid hard tegen demonstranten op. De waarde van hun leven bestaat meer uit waardigheid en vrijheid dan uit materiële voorspoed. In augustus j.l. werd de mijn stilgelegd en de mijnwerkers naar huis gestuurd. Lapavitsas begrijpt de zorgen van de werknemers, maar vindt het bedrijf geen goede ontwikkeling, omdat men niet bijdraagt aan de lokale economie. Buitenlanders hebben weinig op met maatschappelijke belangen.

In Noord Griekenland was vroeger een bloeiende textiel- en conservenindustrie, die echter afgestoten is. Vroegere werknemers worden ingezet om de uitrusting in de fabrieken te bewaken. Men vindt dat de overheid de poorten weer moet openen. Lapavitsas is boos op de overheid. Hij vindt dat de werknemers vakbekwaam genoeg zijn. Een van de bedrijven is over de kop gegaan omdat de eigenaar meer interesse had in snelle winst op de beurs. Een vroegere manager ziet mogelijkheden voor een kleinere productie. Commentator Chris Kijne zegt dat men mogelijk nog voor de kerst kan beginnen. Lapavitsas vindt dit belangrijk tegen de machteloosheid en het gebrek aan vertrouwen, verziekt door een neokoloniale mentaliteit.
In een muntfabriek vond een afslanking plaats omdat de vraag naar de euro gekelderd was. Men maakt nog kleine muntjes, om de regionale ontwikkeling te stimuleren en kan altijd nog overstappen op de productie van kogels. Dat doet me ergens aan denken.  

Hier meer over de uitzending van Tegenlicht, meepraten kan in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, in de Pletterij in Haarlem en op andere plaatsen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten