Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



dinsdag 15 september 2015

Garbage dreams (2009), documentaire van Mai Iskander


Boeiende blik op veranderingen in de afvalverwerking in Cairo

Voorafgaande aan de documentaire Garbage dreams, over de afvalverwerking in Cairo door de orthodox koptische Zabbaleen, geeft Mai Iskander enige informatie op het scherm. Er zijn zestig duizend Zabbaleen - ofwel afvalmensen - in Cairo werkzaam die zich bezig houden met de afvalverwerking in de miljoenenstad. Ze halen het afval naar hun wijk en recyclen tachtig procent, dat niet alleen binnenlands, maar ook in het buitenland wordt verkocht. Door de globalisering staat echter hun levenswerk op de tocht. De stad huurt buitenlandse firma’s in die op een moderne manier de afvalverwerking voor hun rekening nemen.

Iskander volgt een paar jongens uit de wijk Mokkatam die werken in de afvalverwerking. De zeventienjarige Adham schaamt zich voor zijn werk en voor zijn onbeduidende klasse, maar schikt zich in het lot. Hij droomt van een fabriek om blikjes te recyclen. Omdat zijn vader in de cel zit vanwege illegale bouw van een appartement voor zijn zoon, moet Adham het gezinsinkomen verdienen. Zijn frustratie reageert hij af op zijn zus Nadia, maar hij heeft daar wel spijt van.

De vader van de zestienjarige Osama recyclet plastic en wil dat zijn zoon het later gemakkelijker krijgt. Osama heeft al verschillende andere baantjes geprobeerd maar nog niets gevonden dat hem aanspreekt. Door de komst van buitenlandse bedrijven om afval te scheiden, dreigt werkeloosheid onder de Zabbaleen en de vader van Osama. Osama laat zich wijden tot misdienaar omdat dat hem meer vervulling geeft. Hijij hoopt daarmee meer aanzien te verwerven, maar dat valt tegen.

Maatschappelijk werker Laila is zeer begaan met de wijkbewoners en deelt tetanusinjecties in de hechte gemeenschap uit. Ze vindt dat de Zabbaleen zich moeten professionaliseren om niet buitenspel gezet te worden. Daartoe is de recycleerschool opgericht. De leerlingen leren lezen en schrijven. Ze bezoeken een stortplaats van een buitenlands bedrijf en hebben kritiek op de veel mindere recycling.

Adham krijgt een buitenkansje. Hij wordt door de school uitgezonden naar Wales om daar de afvalverwerking van nabij te bekijken. Hij kijkt zijn ogen uit, is perplex over de afvalscheiding, rijdt mee op een vuilniswagen en leert over bronscheiding. Tijdens een vergadering in de wijk vertelt hij over zijn ervaringen. Laila wil ook in Cairo afvalscheiding beginnen en polst daarover inwoners. Het project mislukt echter omdat de buitenlandse bedrijven het afval bij elkaar gooien. Adham heeft werk gevonden als conciërge van de kerk. Hij ruimt in die functie het afval op dat rond de kerk ligt en vindt het vervelend dat op hem wordt neergekeken. Thuis luistert hij naar folkmuziek uit Engeland, zoals het prachtige nummer My heart. De vrijlating van zijn vader haalt hem een beetje uit zijn somberheid.  
Osama accepteert een baan bij een buitenlandse firma die het afval verwerkt. Hij krijgt een uniform en is de koning te rijk.  

Twee jaar later gaat Iskander nog eens terug. Het leven van Adham is nog steeds zwaar, maar de school gaat door. Osama heeft zijn werk behouden en kan nu aan een meisje gaan denken. Adham schikt zich in zijn lot en droomt nog steeds van een blikjesfabriek. Het feit dat reclycing belangrijker wordt in de wereld biedt wellicht kansen. ij

Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten