Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.woensdag 23 september 2015

Filmrecensie: Lek (2000), Jean van de Velde


Sterke thriller met mooie cast en veel humor

Voor de verandering keek ik gisteravond eens naar een thriller, een Nederlandse, maar van een verrassend hoog niveau met een mooie cast. Lek kent veel actie en humor, niet in de laatste plaats door de inbreng van het Amsterdamse politiecorps, dat het niet al te nauw neemt met de voorschriften. Als de dienders Eddy en Franco op straat patrouilleren, zin krijgen in een patatje en zien dat de zaak vol staat met buitenlanders, hoeven ze enkel te roepen dat ze een identiteitscontrole gaan uitvoeren of de zaak stroomt leeg, waarop ze op hun gemak kunnen bestellen wat ze willen.

Naast het corps en crimineel Jack die altijd met een baby op zijn borst loopt, speelt ook Ria, de vrouw van Eddy, een flitsende rol in het geheel. Meteen in het begin zitten zij en Eddy, omdat ze geen kinderen kunnen krijgen, bij de vrouwelijke dokter in het ziekenhuis die, met een orenklapperende coassistent achter haar, precies wil weten hoe ze doen en hoe vaak. Na afloop verwijt Ria, een prachtrol van Ricky Koole, haar man dat hij steeds antwoorden gaf die lijnrecht tegenover de hare staan. Zo vaak doen ze het niet. Zelf zou die broedse meid het elke dag wel willen, maar Eddy heeft andere zorgen. Hij wil hogerop in het korps en niet zijn hele leven langs de straat banjeren. Ria van haar kant zou ook blij zijn als Eddy niet steeds nachtdienst hoeft te draaien.

Een kans op verandering biedt zich aan als hoofd van de recherche Ferdinard de Wit wil dat Eddy meehelpt om de beruchte drugscrimineel Ben Haverman op heterdaad te betrappen.
We zagen Haverman al in het begin van de film in een sadistische scène waarin hij, in zijn hoofdkwartier en omgeven door zijn maten, op karaoke wijze een lied zingt terwijl een onfortuinlijke man met een strop om zijn nek met zijn handen aan een stang hangt, die langzaam wordt verwarmd. De Wit weet dat Eddy een jeugdvriend heeft, Jack Boon geheten, die in het criminele circuit heeft gezeten en hem informatie kan geven. In het ziekenhuis zijn de twee elkaar weer tegengekomen, omdat Jack net een dochtertje heeft gekregen waar hij apentrots op is, net als op zijn lamborghini, een sportwagen waarmee Eddy ook wel zou willen pronken.

Politieinspecteur Berg is niet blij met de bemoeienis van Eddy. Het recherche- en het gewone politiewerk staan op gespannen voet met elkaar, zoals in de film duidelijk gemaakt wordt. Vooral als de zaken niet lopen zoals gewild. Het door Jack doorgeseinde drugstransport in de haven van IJmuiden komt niet aan. De Wit weet meteen dat er ergens een lek moet zitten en geeft Eddy de opdracht om dat op te sporen, dus aan een kind hoeft Eddy voorlopig helemaal niet te denken. Zeker niet als hij een bericht van een onbekende ontvangt met een sleutel van een kluis op CS waarin zich een tas vol geld bevindt die later weer weg is. Berg wil een verantwoording en als Eddy die niet kan geven, wordt hij geschorst, hetgeen inderdaad gebeurt, omdat Eddy die inmiddels denkt te weten wie de lekker is, maar dat niet wil zeggen.

Inmiddels is Ria dan wel zwanger, maar Eddy heeft nog steeds zorgen, in toenemende mate. Ondanks zijn schorsing zet De Wit hem verder aan het werk in de zaak om Haverman te pakken. Tijdens zijn acties ontdekt Eddy wie werkelijk achter de lekkage zit, waarmee we langzaam aan naar de ontknoping gaan die zich afspeelt in het dierenasiel waar Ria werkt.  

Lek, gemaakt naar het boek Sans rancune van Jan van Daalen, is een intrigerend dubbelspel dat over veel schijven loopt, waarbij ik de belangrijke crimineel Patrick nog niet eens heb genoemd, en dat tot het eind spannend blijft, niet in de laatste plaats door de flitsende muziek die de scènes begeleidt.

Hier de trailer op vimeo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten