Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.maandag 21 september 2015

Filmrecensie: Naissance des pieuvres (2007), Céline Sciamma

Verlangen sterker dan verstand

Céline Sciamma, die vorig jaar Girlhood regisseerde, maakte in 2007 haar debuut met de prachtige film Naissance des pieuvres, waarin de relaties tussen drie Franse pubermeisjes worden uitgebeeld die een verschillende seksuele ontwikkeling kennen. Anne is een stevige meid die graag een jongen verschalkt maar vaak de deksel op haar neus vindt, de sletterige Floriane (links op de poster) windt alle mannen om haar vinger en de lieve Marie (rechts dus) tenslotte is niet gespeend van intieme verlangens, maar kijkt het liefst de kat uit de boom. Tijdens een broeierige zomer zonder ouders komen de verhoudingen tussen deze pubers op scherp te staan.

De entourage waarin het onderwerp speelt is het zwembad in een langweilige Parijse zomer. Floriane is de aanvoerster van een groep meisjes dat aan waterballet doet. Marie, die met haar vriendin Anne meegaat naar het zwembad, is daarvan zo onder de indruk dat ze graag met de groep wil meedoen, maar ze hoort dat ze pas in september weer kan instromen. Ze oefent bij Anne met het tillen van emmers waspoeder om meer armkracht te krijgen en gaat samen met haar naar een feestje van de waterpoloërs. Ze zoekt daar contact met Floriane die helaas alleen wil weten of ze geen vieze adem heeft. Anne verlaat teleurgesteld het feest omdat Francois die in het waterpoloteam zit, geen oog voor haar heeft.

Marie houdt aan en volgt Floriane naar een training. Ze mag meekomen en zelfs onder water naar hun synchrone bewegingen kijken. Floriane nodigt Marie zelfs uit bij haar thuis. Ze neemt haar vervolgens mee naar een parkeergarage waar ze een afspraakje heeft met Francois. Marie verft in het zwembad de haren van Floriane voor een uitvoering, waarna de leraar binnen komt die klaar is om Floriane een, wat hij noemt, massage te geven. Op de terugweg in de bus krijgt Marie de medaille van Floriane. Tegen Anne verontschuldigt ze zich later dat ze met een nichtje mee was. Als ze de volgende keer weer in de parkeergarage gestald wordt, is ze het zat. Ze loopt weg, maar dan komt Floriane achter haar aan met de bekentenis dat ze helemaal niets met jongens doet, al staat ze later net zo goed weer met Francois onder de douche.   

Marie raakt gaandeweg meer in de war omdat ze door Floriane aan het lijntje wordt gehouden, maar haar verlangen is sterker dan haar verstand. Dit blijkt wel uit het feit dat ze het afval van Floriane mee naar huis neemt en heel aandachtig in een afgekloven appel hapt. Floriane vraagt aan Marie om haar te ontmaagden, zodat Francois niet zal merken dat het haar eerste keer is. Marie heeft daar geen trek in, maar gaat wel mee naar een disco waar Floriane iemand hoopt te vinden die de taak zal verrichten. Op het moment dat ze met een kandidaat in de auto zit, komt Marie op hen af om te zeggen dat de vader van Floriane er is om haar op te halen. De meiden hebben veel lol over de jongen die niet eens lekker kon kussen. Diezelfde avond voldoet Marie aan het verzoek van Floriane.   

Tenslotte volgt er nog een mooie ontknoping die begint met het stelen van een ketting in een warenhuis door Anne. Ze geeft die aan Francois die hem vervolgens aan Floriane doorgeeft. Dat komt hem tenslotte op de wraak van Anne te staan tijdens een volgend feestje met de waterpolo jongens. De bevrijding die Marie daarbij ervaart tijdens een heerlijke zoenpartij met Floriane krijgt helaas geen vervolg, zodat Marie en Anne zich weer tot elkaar wenden.

Naissance des pieuvres is vooral een zintuiglijke film, waar de liefde en het temperament vanaf spat. Vooral de rol van Pauline Acquart als Marie is fantastisch. Precies het dromerige meisje dat klem zit tussen haar verlangens en de werkelijkheid.


Hier de trailer van Naissance des pieuvres, ook bekend als Water Lilies.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten