Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.donderdag 24 september 2015

Kleine delicten (2015), tweedelige documentaire van Jaap van HoewijkJaap van Hoewijk registreerde in de periode vlak voor kerst 2014 een groot aantal huis-, tuin- en keukenzaken die voorgelegd werden aan de politierechter te Haarlem. De documentaire fascineert en ik vraag me af waarom. Omdat misdaad en straf nu eenmaal tot de verbeelding spreken? Omdat ik in het beklaagdenbankje had kunnen zitten, omdat ik een gezagsdrager had uitgescholden, iets had weggenomen of een ander een klap had gegeven? De grenzen tussen ten laste gelegde strafbare feiten en het onbekommerde leven zijn flinterdun. De identificatie wordt bevorderd omdat dat de zaken in de rechtbank in mijn stad spelen en het gaat over mensen die ik dagelijks tegen kan komen.

De documentaire Kleine delicten is mooi opgebouwd met vooraf een korte omschrijving waar de zaak om gaat, een veelheid aan onderwerpen. Van Hoewijk filmt de verdachten op de rug gezien en zoomt soms in op hun voeten onder de stoel, die net zo veel zeggen als de woorden uit hun mond. In het tweede deel Rake klappen gaat het over mishandeling en huiselijk geweld. Van Hoewijk treedt in de voetsporen van Frederick Wiseman die eerder de vergelijkbare documentaires Domestic violence maakte. Behalve de rechter komt bij Van Hoewijk meestal ook de officier van justitie aan het woord en soms is de advocaat van de verdachte te horen. In 2014 werden 74684 personen gedagvaard en per jaar behandelt de politierechter honderdduizend gevallen van mishandeling.

De eerste beklaagde heeft minister Timmermans bedreigd naar aanleiding van het zijn inziens slecht verlopende onderzoek naar de ramp met de MH 17. ij  Hij  Hi HijHij biedt daarvoor zijn excuses aan en krijgt zestig uur werkstraf, maar zegt daarbij dat een ander Wilders op een filmpje op Facebook met een mes bedreigde en een hogere straf verdiende. De volgende verdachte is door de politie samen met een vrouw in een auto vol inbrekersapparatuur aangetroffen op een industrieterrein, maar zegt dat hij niets verkeerds heeft gedaan en gaat in hoger beroep. Een vrouw is met veel drank op achter het stuur gekropen en accepteert tachtig uur werkstraf en ontzegging van de rijbevoegdheid voor vijftien maanden. Een jongeman heeft weer gereden zonder rijbewijs. De rechter is zichtbaar ontsteld en legt twee weken onvoorwaardelijk op. Een Afrikaanse Nederlander heeft een ander een klap gegeven, maar komt er met een waarschuwing vanaf. Lachwekkend is de zaak tegen een gepensioneerde leraar die een politieman in burger heeft uitgescholden en zich niet neerlegt bij het oordeel van de rechter, die vanwege de herhaaldelijke interrupties van de man na afloop haar benen gaat strekken.  
Een veelpleger van winkeldiefstal wordt door de rechter de cel in gestuurd, omdat hij dan tenminste een paar weken niets kan stelen. Na afloop hoor ik haar zeggen dat het een triest geval is. Een Vlaming heeft een verkeersregelaar in Zandvoort aangereden en lijkt niet te beseffen dat hij verkeerd zat, ook al is hij een aanhanger van Ghandi en een vredestichter bij uitstek. De rechter geeft hem duizend euro boete en zestig uur taakstraf. Een man die katapulten in zijn koffer vervoerde wordt gelukkig vrijgesproken.

Rake klappen gaat over de treurnis in relaties. Het valt niet mee om vreedzaam samen te leven. Frustraties zijn aan de orde van de dag en bij het minste of geringste vallen er klappen, die vervolgens uit het geheugen worden weggewerkt. Dennis heeft zijn vriendin te grazen genomen en twijfelt aan de waarneming daaromtrent van een flatgenote, die als getuige is opgeroepen. De rechter vindt het een moeilijke zaak, stuurt hem met een werkstraf van zestig uur weg en drukt hem nog op het hart om niet vervelend te doen tegen de getuige. Een man die de kaak brak van zijn ex vrouw probeert daar onderuit te komen maar accepteert wel tachtig uur werkstraf en een schadevergoedingsregeling. Een jongeman die mot had met een Poolse vriendin en zich niet hield aan de meldingsplicht, gaat akkoord met een taakstraf waarna er een streep wordt gezet onder de ondertoezichtstelling. Een vader die het etentje ter gelegenheid van zijn verjaardag in de soep zag lopen en handtastelijk werd, moet naast zijn werkstraf een borgtraining volgen. Een andere vader die de keel van zijn vrouw dichtkneep heeft inmiddels een punt gezet achter de relatie, krijgt psychologische hulp en is op zoek naar een eigen huis. De rechter gaat mee met de eis van de officier en legt veertig uur werkstraf en toezicht door de reclassering op. Een emotionele vrouw die haar echtgenoot beet, is zichtbaar opgelucht met de voorwaardelijke werkstraf. Een onbesuisde man die twee jongens met zijn broekriem sloeg heeft inmiddels zijn excuses gemaakt en krijgt daarom een werkstraf van vijftig uur, maar de rechter, ziek van zinloos, stuurt hem de volgende keer door naar de gevangenis. 

Hier meer informatie over de uitzendingen op de site van Zeppers film, hier mijn bespreking van de documentaire Domestic violence 2, hier tenslotte mijn bespreking van de documentaire Killing time van Jaap van Hoewijk uit 2013.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten