Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.vrijdag 18 december 2015

Filmrecensie: Mystic river (2013), Clint EastwoodAkelige jeugdervaring de basis van verder geweld

Mystic river is gebaseerd op een akelige jeugdervaring van Dave Boyle (Tim Robbins), die samen met zijn vriendjes Jimmy Markum (Sean Penn) en Sean Devine (Kevin Bacon) zijn vrije tijd doorbracht met spelletjes in hun woonwijk in Boston, tot zij werden aangesproken door een man die zich er nogal druk over maakte dat de jongens hun namen in zojuist vlakgemaakt beton schreven. Het is meteen duidelijk dat Jimmy de brutaalste van de drie is, want hij onthoudt zich van de toevoeging ‘meneer’ als de man hen vraagt of ze dat nooit meer willen doen. Daarmee is de kous niet af. De man dwingt Dave in de auto zogenaamd om samen naar diens moeder te gaan om haar te onderhouden over het kattenkwaad van haar zoon. Jimmy en Sean zien Dave door het achterruit van de auto naar hen kijken en langzaam verdwijnen, een spookbeeld voor elke ouder.

Het verhaal vervolgt een jaar of twintig later. Dave is getrouwd met Celeste en loopt met hun zoontje langs de rioolput waar ooit de hockeyballen in verdwenen toen hij daar met Jimmy en Sean speelde. De zoon wil de ballen eruit halen, maar Dave wordt al te zeer herinnerd aan de traumatische ervaring met de twee mannen, aan wie hij na vier dagen ontsnapte. Gelukkig is hij niet, minder gelukkig in ieder geval dan Jimmy die een paar jaar in de gevangenis heeft gezeten, een eerder huwelijk heeft gekend waaruit zijn dochter Katie geboren is en inmiddels een winkel heeft en een nieuwe vrouw heeft met wie hij twee dochters heeft, van wie Nadine een op het punt staat haar eerste heilige communie te vieren. Sean werkt bij de recherche en heeft weer de makke dat zijn vrouw zes maanden daarvoor is opgestapt en hem af en toe belt zonder iets te zeggen.

De scène waar het om draait gaat over de moord op de negentienjarige Katie, die aan de vooravond van de communie van haar zusje nog gezellig uitgaat met twee vriendinnen maar nooit meer thuis komt. Als Jimmy uit de kerk komt waar Nadine ingewijd is als katholiek, ziet hij overal loeiende politiewagens voorbij snellen. Hij schrikt zich dood als hij de auto van Katie op straat ontwaart. Niet lang daarna spreekt hij zijn vroegere vriend Sean die belast is met het onderzoek. De politie moet alle middelen inzetten om hen en zijn zware vrienden weg te houden bij het lichaam van Katie dat in een berenkuil gedumpt is.   

Het onderzoekt naar de zaak concentreert zich eerst op Brendan, het vriendje van Katie die met haar in Las Vegas zou trouwen. De moeder van Brendan hoort dat voor het eerst als Sean en zijn schandere collega Whitey de jongen thuis ondervragen. Ze is nogal cynisch over de trouwplannen want in het verleden had haar man een akkevietje met de criminele Jimmy.

Vervolgens komen de rechercheurs bij Dave, die getrouwd is met een nicht van Jimmy en dus veel contact heeft met Jimmy en zijn vrouw. Whitey vraagt meteen hoe hij aan de wond aan zijn hand komt. Eerder heeft Dave al tegen zijn vrouw Celeste gezegd dat hij een ongeluk met een grasmaaier had, maar dit maal spreekt hij over een ongelukje met een afvalbak of zoiets. Voor Withey is hij daarmee meteen verdacht, maar Sean houdt het op Brendan, temeer daar het geweer dat gebruikt is om Katie te doden van de vader van Brendan geweest blijkt te zijn.

De kijker wordt in het vervolg aardig op het verkeerde been gezet. Dat is de charme van de film die na afloop vooral de vraag doet stellen waarom die Dave in godsnaam nooit vroeger behandeld is geweest voor zijn trauma. Het past, denk ik, in het idee van de selfmade man, die heel wat schade aanricht in relaties en samenleving. 

Mystic river is gebaseerd op het gelijknamige boek van Dennis Lehane uit 2001.

Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten