Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.donderdag 24 december 2015

I am Innocent (2014), documentaire van Mark Limburg en Jeroen Wolf


Jonge profbokser op weg naar een goed doel

De documentaire I am Innocent, over de Nigeriaanse bokser Innocent Anyanwu, is een schoolvoorbeeld van een goede documentaire met veel spanning en een kop en een staart. Innocent heeft al vroeg in zijn leven een doel, namelijk om het bestaan van de mensen in zijn dorp Ekwerazu te verlichten, die dagelijks een moeilijke tocht moeten maken om water te halen. Zijn vaardigheid in het boksen helpt hem daarbij. Mark Limburg en Jeroen Wolf volgen hem op zijn weg door de wereld en in Nederland in het bijzonder, waar hij tenslotte bokst voor de Europese titel in het vedergewicht. Door de documentaire heen zijn beelden te zien van het titelgevecht.  

De tocht die Innocent volgde, begon acht jaar daarvoor in een bootje naar Libreville in Gabon en vervolgens met een schip naar de Verenigde Staten. Het schip werd geënterd en Innocent naar een detentiecentrum in New Orleans gebracht. Daar zag hij de bokser Tyson op televisie die meteen een lichtend voorbeeld voor hem was. Omdat hij de dollar die hij voor elke dag dat hij in het detentiecentrum gezeten had pas in Afrika zou krijgen, weigerde hij te vertrekken. Hij werd daarop in elkaar geslagen en geboeid in een vliegtuig naar het voor hem onbekende Amsterdam gezet. Hij werd daar opgesloten in het uitzetcentrum maar twee weken later in een busje weggezonden. Hij sliep in besneeuwd Amsterdam onder een brug en klopte aan bij een pastoor die hem opving en hem op het spoor van het boksen zette. In een sportschool in Oud Zuid ontmoette hij advocaat en bokstrainer Martin Jansen die de juiste man op de juiste plaats voor Innocent was. Jansen was onder de indruk van diens doorzettingsvermogen.

Acht maanden voor de titelstrijd woont Innocent in Wormerveer met een lieve vriendin en een zoon, die Ephraim wordt genoemd. Innocent vindt de geboorte net zo’n belangrijke dag als het winnen van de wereldtitel. Hij slaagt voor zijn inburgeringscursus en wordt tijdens de naturalisatieceremonie, die Nederland in navolging van de Verenigde Staten heeft ingevoerd, toegesproken door een vrouwelijke ambtenaar van de gemeente Zaanstad.
Nog is de taart niet op. Innocent vindt een sponsor en tekent een contract in de bokswinkel van de Real Fighters, hetgeen gevierd wordt met champagne.

Zijn voorbereiding doet hij in Nigeria. Jansen is mee en zegt de andere boksers die in het stadion met Innocent meetrainen, dat de weg naar de top heel veel inspanning vraagt. Innocent heeft kleding en schoenen mee voor zijn familie. Voor een jongere broer heeft hij een lichtgrijs pak gekocht dat net nog te groot is, maar dat er mooi uitziet. Samen gaan ze naar de ceremonie ter gelegenheid van de opening van de waterput, gesponsord door Cordaid. Het is leuk om te zien dat men een glas helder kraanwater laat rondgaan, dat zo te zien heel goed smaakt.

De laatste weken voor het gevecht brengt Innocent door in een trainingskamp in Amsterdam. Hij mist zijn zoon, maar het is beter zich totaal te concentreren op de wedstrijd. Als hij wint dan verzekert hij zijn zoon van een goede toekomst en de mensen in het dorp van een verlichting van hun armoede.

De laatste ronden van het gevecht dat in Hilversum gehouden worden, worden Innocent te zwaar. Hij valt. Het gedempte geluid dat de beelden begeleid geeft mooi weer wat Innocent hoort. Na het verlies besluit de sympathieke Innocent niet verder te gaan met profboksen, maar wil hij een garage beginnen.
 
Hier enkele stills op de site van IDFA.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten