Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



vrijdag 10 juli 2015

Zero waste (2012), documentaire van Raffaele Brunetti



Van wegwerp naar duurzaam in een stad die berucht is vanwege het afvalprobleem

Documentairemaker Raffaele Brunetti is afkomstig uit Napels maar woont daar al twintig jaar niet meer vanwege de voortdurende verloedering van zijn stad, niet in de laatste plaats door de camorra die zich niets aantrekt van regels en alleen op winst is gericht. Dit speelt zeker bij het stedelijke afvalprobleem, dat al vaker in het nieuws is geweest. Beelden van Napolitaanse straten waarin het huisvuil zich heeft opgehoopt staan mij levendig voor de geest.

Brunetti filmt de vuilnisbergen die overal rond de stad ontstaan zijn. Sommige bergen zijn, vanwege volksopstanden uit 2000 en 2001 tegen de vervuiling, verpakt in balen van zwart plastic en liggen op een plaats waar vroeger fruitbomen stonden. In die balen zit ongescheiden afval. De camorra dumpt daarnaast illegaal industrieel afval langs de snelwegen in opdracht van bedrijven die daarmee goedkoop van hun afval afkomen. Protesten tegen het dumpen bij de Vesuvius werden door het leger verijdeld.

Lucia de Cicco, een inwoonster van een wijk waarin afval werd gedumpt stak zich uit wanhoop in brand, maar overleefde haar actie. Brunetti praat met haar bij de plaats waar ze dat deed. Ze vertelt aan de rand van de vuilnisbelt over de fruitbomen die daar vroeger stonden en de groente die er geteeld werd. Pater Maurizio Patriciello, die geen milieuactivist is, maar zich zorgen maakte over het probleem dat zwaar drukte op de gezondheid van de bevolking en het land, heeft het afvalprobleem bij de gemeente eerder aangekaart. Het is stuitend te zien hoe de goede man tijdens een gemeentelijke vergadering afgebrand werd.

De onvrede leidde tot het oprichten van burgercomités die de ideeën van de bevlogen Amerikaanse scheikundige Paul Connett (op de foto links bij zijn aankomst in de vervuilde stad) over zero waste omarmden. Door afvalreductie en recycling wil hij restafval vermijden. Hij gaat uit van acties in de gemeenschap maar wil tegelijk dat ook de industrie haar verantwoordelijkheid neemt. Om van een wegwerpmaatschappij tot een duurzame maatschappij te komen, wil hij dat wat niet opnieuw gebruikt kan worden, niet wordt geproduceerd. Samenwerking tussen politiek en burgers leidde eerder in het Australische Canberra tot een succes.

De verkiezing van Luigi di Magistri tot burgemeester van Napels moet een wending ten goede teweeg brengen. Hij belooft het afvalprobleem aan te pakken. Brunetti gaat terug naar zijn woonplaats, die crisisbestrijder San Gennaro als beschermheilige heeft, om de ontwikkelingen te volgen. Hij praat met de burgemeester die vertelt over de chaotische toestanden in Napels en het wantrouwen tegen de locale politiek, maar hij wil een voortrekkersrol op het gebied van het afvalprobleem vervullen en gaat de eco-maffia bestrijden.

Vier maanden na zijn verkiezing is de chaos groot. De camorra laat zich niet onbetuigd. Net als bij eerdere vuilniscrises wordt afval op straat gedumpt. De hitte verergert de stank. De brandweer doet er alles aan om in de fik gestoken huisvuil te blussen, de politie controleert en de huisvuilmannen maken overuren. De bevolking staat achter De Magistri en verklaart de oorlog aan de camorra. Als tijdelijke oplossing van het probleem stuurt De Magistri het droge huisvuil per schip naar Nederland. Daar wordt in verbrandingsovens elektriciteit gewonnen uit het afval.

De burgercomités in Napels willen geen verbrandingsovens, want dat werkt het scheiden van afval tegen. Ze discussiëren ook over het giftige afval. Daarbij wordt opgemerkt dat dit eerder zichtbaar wordt als de hoeveelheid huisvuil kleiner is. Men houdt druk op de gemeente om het probleem op te lossen, maar snel gaat zoiets niet. Een gemeenteambtenaar hoopt dat de transitie naar zero waste rond 2020 een feit is. Inmiddels nemen locale ondernemers zelf initiatieven. Een caféeigenaar zet in plaats van suikerzakjes een strooibus suiker op de toonbank. Volgens Connett zijn dit soort acties van onderop noodzakelijk om tot zero waste te komen. Brunetti is het daarmee eens. Hij is, met de hulp van San Gennaro, zelfs optimistisch over de toekomst van zijn stad.  

Hier de site van VPRO Buitenland met daarop een trailer en meer informatie over Zero Waste.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten