Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.vrijdag 24 juli 2015

Puck en het raadsel van de codes (2014), documentaire van Tessa BoermanWizkid is een vis in het water als het om programmeren gaat

Puck Meerburg is pas vijftien jaar oud, maar heeft al een lange staat van dienst als het gaat om prestaties op IT gebied. In Puck en het raadsel van de codes zien we dat hij al op jonge leeftijd leerde schrijven op de computer, op zijn negende maakte hij met een vriendje zijn eerst app die veilige routes naar school voorstelt, op zijn vijftiende heeft hij contact met Google, die natuurlijk grote belangstelling heeft voor dit soort wizkids. De geheimen van de informatietechnologie zijn voor hem gemakkelijk te doorgronden. Het lijkt of hij niet liever doet. Puck is als een vis in het water als het om programmeren gaat.

Puck toont om te beginnen computers van zijn opa en zijn vader en zegt dat hij het jammer vindt dat hij nooit met prompts etc. heeft gewerkt. Hij maakt dit goed door tekstjes in te typen in een groene kleur en een letter die aan het beginstadium van de computer doen denken en die af en toe tijdens de documentaire achtergrondinformatie geven, bijvoorbeeld over het feit dat hij een jonger broertje heeft dat Wolf heet. Als Puck frontaal in beeld komt zien we een wat bleke jongen met een donkere bril en een hoog voorhoofd. Precies het voorkomen dat men zich bij een wizkid voorstelt. Hij rammelt net zo gemakkelijk als een ervaren concertpianist over zijn toetsenbord.

Puck is bezig met een programmeerwedstrijd voor jongeren uitgeschreven door Google. Als prijs is een reis met het hele gezin naar Silicon Valley te winnen. Hij krijgt een mentor toegewezen die na de inzendingen van Puck verbaasd was dat de jongen pas veertien jaar oud was. Op zijn dertiende was Puck al met zijn vader in Stockholm waar hij geïnterviewd werd over zijn apps. Vooraf op de hotelkamer is hij zeer geïnteresseerd in de techniek van het licht, dat aangaat met de deurpas. Hij vertelt het publiek in de volle zaal op innemende manier over zijn werk, de problemen die hij tegen kwam en welke oplossingen hij daarvoor vond. Zijn vader zegt dat Puck graag software wil gaan ontwikkelen en zelf wil hij dat Puck gelukkig wordt. Na de bijeenkomst gaat Puck nog met zijn vader naar het kantoor van Mojang dat Mindcraft ontwikkelt en vraagt een programmeur naar het programma dat hij gebruikt om codes te versleutelen.

Problemen oplossen op IT gebied is Puck op het lijf geschreven. Samen met anderen doet hij opdrachten bij Kennisnet, waarbij hij de enige is die codes kan maken. Hij weet thuis de tekstballonnen van de Donald Duck op de Eipad door elkaar te halen. Radio 1 interviewt hem op school over zijn toekomst. Daarbij is ook een medewerker van Microsoft aanwezig, die verbaasd is over de programmeerkennis van Puck. Anderzijds verzuimt Puck zijn schoolopdrachten. Een klasgenoot van het Christelijk Lyceum Delft spreekt hem aan op een groepsopdracht. Ook zijn moeder moet hem op zijn huiswerk wijzen, want Puck leert zelf meer van programmeren.

Hij is in 2012 in het gebouw van de Tweede Kamer om deel te nemen aan Apps voor de democratie. Hij vertelt Kamervoorzitter Gerdi Verbeet over de ontwikkeling van een tweede scherm waarmee de burger kan meepraten. Verbeet vindt het grappig dat de jongere generatie zoveel meer weet van informatietechnologie. Puck is ook op een hackerskamp waar een oudere jongen hem vertelt over de gevaren van het hacken en wijst op het belang van het delen van kennis. Tenslotte zien we Puck en zijn familie in het vliegtuig stappen naar San Francisco. 

Af en toe mengt Boerman overbelichte beelden van Puck in een duinlandschap tussen de beelden. Pas tijdens het bezoek aan Google in Silicon Valley wordt de betekenis daarvan duidelijk. In Regisseur aan de keukentafel vertelt Boerman aan Chris Kijne dat ze vooral onder de indruk was van de autonomie van Puck, enerzijds een speelse jongen, anderzijds een wijze volwassene die zelf zijn keuzes maakt en door het digitale medium daarin ook gestimuleerd wordt. Zorgen over zijn ontwikkeling heeft ze niet. Ze denkt niet dat de blije en nieuwsgierige Puck in een isolement terecht komt. Puck is daarmee een mooi voorbeeld die allerlei ideeën over onze zorg voor minderjarigen en brede ontwikkeling loochenstraft.

Hier de trailer dan wel compilatie van Puck en het raadsel van de codes, hier de site Apps voor democratie.

1 opmerking:

  1. Ongelooflijk, maar waar God is altijd geweldig. Na een aantal versies van mijn aanvraag door de bank, kreeg ik een lening door een zeer vriendelijke dame. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met haar via e-mail naar: marilinetricha@mail.ru het aanbieden van leningen € 3.000 tot € 3.000.000 aan iedereen kunnen terugbetalen met rente tegen een laag tarief van 2%, aarzel dan niet die boodschap. Dit is een perfecte werkelijkheid. Verspreid het woord aan vrienden en familie die in nood zijn.
    betaling begint vijf maanden na ontvangst van uw krediet
    God zegene u.

    BeantwoordenVerwijderen