Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.zaterdag 26 maart 2016

The newsroom - off the record (2014), documentaire van Mikala Krogh


De zorgen van een boulevardblad in de tijd van internet

Mikala Krogh nam een kijkje bij het Deense boulevardblad Ekstra Bladet dat in zwaar weer verkeert. In de tijd van internet is de concurrentie groot. De grootste sensatiekrant van Denemarken moet plannen bedenken om de neergang van de papieren editie in de richting van 50.000 exemplaren te keren. Krogh geeft met een grafiek steeds aan hoe hoog de nood is.

Hoofdredacteur Paul Madsen wil een alternatief voor bezuinigingen die alleen maar leiden tot ontslagen bij de medewerkers. Men besluit om de programmagegevens van enkele televisiezenders niet meer te vermelden en daarvoor in de plaats meer sensationeel nieuws te plaatsen. Een van de abonnees is daar niet tevreden over en stapt over naar de concurrent.
Hoofdmoot van de documentaire is een zaak waarbij twee Deense scheepslui, Soren en Eddy, gegijzeld worden door Somalische kapers. Ekstra Bladet schrijft een artikel over de luxe van de eigenaar van het schip. De familie van de gegijzelden wil geen ruchtbaarheid aan de zaak geven, maar Ekstra Bladet gaat niet op hun wens in.
Inmiddels gaan twee journalisten naar een flatgebouw waar een jong kind dood naar beneden is gevallen. De journalisten krijgen de ouders niet te spreken, maar men schrijft er wel een artikel over. Dat kan een verdere neergang van het blad niet stuiten. Om zich aan te passen aan de markt besluit men een online versie van het blad op te zetten.

Het blad blijft schrijven over de zaak van de twee gijzelaars, terwijl andere bladen een mediastilte in acht nemen. Op de redactie van Ekstra Bladet vindt overleg plaats over een bandje waarop Soren zegt hij erg ziek is en dat er snel hulp moet komen. Hoewel onduidelijk is of zijn verklaring onder druk tot stand is gekomen, besluit het blad het bericht toch te plaatsen, hetgeen slechts tweehonderd extra kranten oplevert.

Een artikel over excessieve uitgaven van politicus tijdens een dienstreis biedt weinig soelaas, maar de krant meent wel voordeel te kunnen behalen met hun freelancejournalist die deelneemt aan de onderhandelingen met de Somalische piraten. De overdracht van de gijzelaars wordt al wereldkundig gemaakt voordat die werkelijk heeft plaatsgevonden, maar gelukkig komt het goed met de bevrijding en kunnen de redactieleden van Ekstra Bladet opgelucht adem halen. Ze krijgen echter wel de kritiek over zich heen, ook van de familie van de gijzelaars, dat ze een oplossing van de zaak vertraagd hebben.

De website gaat inmiddels van start. Tijdens de presentatie klinkt twijfel van medewerkers of de papieren krant daarmee nog niet verder naar beneden zakt.

Madsen zit inmiddels in zijn maag met een televisieopname van Soren die helemaal niet ziek oogt. Daarnaast dient Eddy een klacht in bij de Raad van de Journalistiek. Madsen moet verantwoording afleggen over zijn handelswijze. Inmiddels zakt de papieren krant onder de 45.000 abonnees. Madsen kan niet anders dan bezuinigen op pagina’s en medewerkers.

Op zoek naar een nieuwe strategie gaat hij langs bij The Huffington Post in New York, die videostreams aanbiedt en interactief is ingesteld in de verwachting dat televisie en internet in de toekomst zullen samensmelten. Madsen besluit dat Ekstra Bladet ook die weg op moet gaan, maar eerst dient hij zich op bevel van de rechter in de krant te verontschuldigen voor zijn handelswijze in de zaak van de kaping. Hij beseft dat hij zich te veel heeft laten meeslepen en is blij dat de zaak daarmee is afgedaan. Tenslotte berekent hij hoelang hij nog door kan gaan met de krant en daarmee ook zijn eigen hoofdredacteurschap.

In de aftiteling zien we dat er inmiddels, naast de online editie, ook televisie gerealiseerd is maar dat de papieren krant nog steeds in het verdomhoekje zit. Dat zegt misschien ook iets over de waardering van het Deense publiek voor nieuwsgaring op basis van sensatiezucht.

Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten