Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.zondag 4 oktober 2015

Filmrecensie: A summer story (1988), Piers Haggard


Liefdesdrama als verrukkelijk schaakspel

A summer story is een ongecompliceerde vertelling over een liefdesdrama. Het is fantastisch om als kijker alvast de volgende zetten in dit drama vooruit te denken en meteen te genieten van het prachtige landschap van Devon en de moors.

Het verhaal speelt in 1922. Dichter Frank Ashton en zijn vrouw Stella zijn op vakantie in Devon. Frank heeft daarop aangestuurd omdat hij een geheime missie te volbrengen heeft. Hij tuurt naar de heuvels in de verte en ziet weer waar het ooit begon, met een wandelvakantie met een nogal luidruchtige vriend, die voor dokter gestudeerd had of dat toen misschien nog steeds deed. In alle bravoure over mogelijke veroveringen van damesharten springt deze vriend over een hek en roept Frank op hetzelfde te doen. Frank faalt en blesseert zijn enkel, waarop de vriend hulp inroept van Megan, een knap meisje dat in de buurt op het land bloemen aan het plukken is. Ze neemt hen mee naar de boerderij van haar oom en tante waar de twee wel een paar dagen kunnen bivakkeren tot de enkel van Frank, geholpen door de heilzame compressen van Megan, weer beter is. 

Vanaf met moment dat Frank en Megan elkaar in de ogen hebben gekeken, weet de kijker dat er een stormachtige liefde zal volgen. Een hindernis vormt knecht Joe die een oogje op Megan heeft laten vallen en jaloers is op de aanwezigheid van Frank. De dokter verlaat al gauw de boerderij voor Londen omdat er voor hem als rokkenjager op het platteland weinig te beleven valt. De twee jonge zoons van de tante vormen ook een sta in de weg want ze hebben scherpe ogen en vertellen Megan wat ze zien, bijvoorbeeld dat Frank en zijn vriend meteen na aankomst naakt in de rivier zwommen.

Als Megan met de zoontjes naar een schapenfeest in de buurt gaat, fietst Frank hen achterna. Hij helpt mee met het scheren van de schapen en eet mee, terwijl Megan bij de bediening zit. Tegen de avond besluit Frank te blijven. Hij vindt wel een plekje in de schuur, zegt hij. Megan zegt dat ze hem wel een deken zal brengen. Hetgeen natuurlijk een opmaat is voor een heerlijke vrijpartij in het hooi. Ze leiden de zoontjes om de tuin door het voor te stellen dat Frank op de fiets is teruggegaan naar de boerderij maar onderweg in slaap is gevallen. Inderdaad halen ze hem op de terugweg met de koets op en is er geen vuiltje aan de lucht.

Het ligt voor de hand dat een conflict met Joe, die als het ware het gevaar ruikt, niet kan uitblijven. Op het moment dat Frank zijn eerste beuk te pakken heeft, spreekt hij met Megan af om naar zijn moeder in Londen te vluchten. Hij zal eerst in Torquay geld van de bank halen en dan haar op het station ontmoeten.

Natuurlijk komt er een kink in de kabel. De bank wil eerst contact met het filiaal in Londen en dat wil niet lukken. In de tussentijd ontmoet Frank een oud schoolgenoot die met zijn zus Stella en haar twee jonge dochters in de badplaats op vakantie is. Tegen wil en dank gaat hij om met de familie. De vriend heeft zijn bedenkingen over relaties tussen personen van verschillende klassen en Stella palmt hem als het ware in. Terwijl ze aan het strand een gesprek voeren over het geloof ziet Frank opeens Megan. Hij is meteen van slag en brengt Stella zo snel mogelijk terug naar het hotel. Als hij weer terug is op het strand is Megan verdwenen.

Achttien jaar later keert Frank nog eens terug en hoort van de oude oom hoe het is afgelopen met zijn vroegere vlam, die erg mooi gespeeld wordt door Imogen Stubbs.

Het verhaal is gebaseerd op The apple tree van John Galsworthy, die vooral bekend werd door The Forsyte Saga.

Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten