Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.dinsdag 6 oktober 2015

A leak in paradise (2015), documentaire van David Leloup


Ontslagen bankier vecht door tegen het banksysteem

Over de malafide praktijken waarbij belastinggeld naar belastingparadijzen wordt weggesluisd, raakt steeds meer bekend. Luxleaks zou volgens Juncker EuroLeaks moeten heten. WikiLeaks speelde een belangrijke rol in openbaarmaking van de geheime bankgegevens. De Zwitserse klokkenluider Rudolf – Rudi voor vrienden – Elmer leverde vijf jaar na zijn ontslag in 2003 belangrijke gegevens over de praktijken van zijn eigen bank Julius Bär op de Kaaimaneilanden aan Julian Assange. Dat heeft hem wel zijn gemoedsrust gekocht en daarom verdient hij een hele grote prijs.

Vooraf en op het eind van deze af toe wat rommelige documentaire werpen we een blik op de luxueuze jachten die in de Franse havenplaats St. Tropez liggen. De gids vertelt dat ze bekostigd zijn met geld dat bijvoorbeeld naar de paradijselijke Kaaiman eilanden is doorgesluisd. Belastingontduiking is de basis van de Zwitserse economie. Elmer staat in 2009 opnieuw op een golfbaan op Mauritius en vertelt dat daar de contacten tussen ondernemers en banken gelegd worden.

Een correspondent van The Guardian vertelt dat Elmer in wezen een conservatief persoon is die het niet kon hebben dat hij na een akkevietje als bankier voor Julius Bär op Mauritius ontslagen werd en daarop zijn tanden in de zaak zette. Bär startte een rechtszaak tegen Elmer, maar ving bot omdat Wikileaks zich er in 2008 mee ging bemoeien en daarna kwamen er meer geheime documenten in de openbaarheid. Een artikel van Nick Davies in The Guardian gaf Elmer erkenning maar kostte hem wel zijn gemoedsrust.

Terwijl zijn vrouw en dochter na zijn ontslag van armoe teruggingen naar Zürich en hun intrek namen bij de moeder van Elmer, schreef Elmer een boek over de zaak. Op weg naar Zürich had hij in Londen een gesprek met de Amerikaanse advocaat Jack Blum die Elmer als een vluchteling beschouwt en en passant zegt hij dat het van de gekke is dat er wordt gesnoeid in maatschappelijke basisvoorzieningen, terwijl de rijken hun geld lachend opbergen en de banken hun geheimen onder de pet bewaren.

Zwitserland oefende grote mentale druk op Elmer uit. Een geheime informant waarschuwt voor de gevaarlijke praktijken die de banken er op na houden. In 2003 vond Elmer een nieuwe baan in Zürich maar werd scherp in de gaten gehouden en zijn directe omgeving zodanig bedreigd, dat hij aan zelfmoord dacht. De gegevens die Elmer naar de belastingdienst stuurde, werden door de dienst naast zich neergelegd. Onder het voorwendsel dat er iets mis was met zijn dochter op school, deed de politie een inval in zijn woning, waarna hij werd opgepakt. Hij ging niet in op het voorstel om hem zwijggeld te betalen, maar ging in 2009 terug in ballingschap in Mauritius.

Tijdens een topconferentie in 2011 in Londen werd door de politiek beterschap beloofd, maar Elmer laat zien dat de praktijken nog steeds mogelijk zijn. Offshore banking is na de financiële crisis sterker dan ooit. Hij geeft Julian Assange geheime informatie op schijf, waaruit blijkt dat er ook politici bij de malversaties betrokken zijn. Daardoor is het moeilijk de waarheid aan het licht te brengen. Elmer krijgt acht maanden cel in Winterthur vanwege schending van het bankgeheim en het doorspelen van informatie aan WikiLeaks, maar komt daar strijdbaarder dan ooit uit. Hij bezoekt conferenties die over de belastingparadijzen gaan. Tijdens een lezing vertelt hij dat hij aan een muizenstaart trok die veranderde in een vuurspuwende draak.

In november 2011 dient de zaak tegen Elmer voor het Hoger Gerechtshof, die de zaak terugspeelt naar de eerdere rechtbank die de zaak niet goed heeft behandeld. Elmer vertelt de Belgische regisseur Leloup op de terugweg over de financiële deal die hij gesloten heeft over stalking om zijn dochter een goede schoolopleiding te geven. Hij zit al jaren zonder werk en heeft al zijn tijd nodig voor de rechtszaken. Overigens heeft hij het geld in een trust gestopt waarmee hij kan aantonen hoe malafide de geldwereld in elkaar zit.

Hij ontspant door met zijn dochter mee te gaan naar paardrijden en spreekt in september op een bijeenkomst van Occupy in Zürich over onverantwoordelijke elitebankiers. Twee jaar later is hij verwikkeld in zestig zaken; een wettelijke strijd van een eenling tegen een corrupt systeem. In december 2014 wordt het bankgeheim versterkt en de straffen op verklappen verhoogd. Een nieuw proces in Zürich kan hem drie en een half jaar gevangenisstraf opleveren. Elmer wordt veroordeeld voor het lekken in 2008, maar gaat in hoger beroep. De psychische druk die van Zwitserland uitgaat, is enorm en leidt ertoe dat Elmer zich laat opnemen. Na vijf maanden komt hij herboren naar buiten en denkt eraan een politieke carrière te beginnen. Hij vreest maatschappelijk geweld en denkt dat het beter is om het systeem nu te verbeteren. Wat een ongelooflijk moedige man!       

Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten