Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



vrijdag 8 november 2013

De Wall Street code, Tegenlicht, 4 november 2013



Klokkenluider beklaagt zich over flitskapitaal

Private investeerders strijken een maandelijkse winst op de effectenbeurs op. Toezichthouders kunnen de ontwikkelingen niet bijhouden. Computers en rekenmodellen hebben de macht overgenomen. Algoritme ontwikkelaars speelden daarin een belangrijke rol. Klokkenluider Haim Bodek is een van hen en vertelt zijn opzienbarende verhaal tegen Marije Meerman, de regisseur van dit programma.  

Bodek was een quant, zoals de algoritme ontwikkelaars genoemd worden. Hij begon bij Hull Trading, opgericht door de wiskundige Hull, die de beursactiviteiten wilde automatiseren. In de jaren negentig werd de technologische vernieuwing op de beurs ingevoerd. Hull verkocht zijn onderzoeksresultaten aan Goldman Sachs. De vader van Bodek was niet blij dat zijn zoon zich inliet met de bankenwereld.

Bodek richtte in 2011 Trading Machines op dat zich bezig hield met High Frequency Trading, maar op een voor hem onverklaarbare wijze ten gronde ging. Hij piekerde zich suf over de oorzaak tot hij op een kerstborrel van een persoon hoorde dat anderen hem voor waren. Ze hadden een manier bedacht om transacties eerder te laten uitvoeren. Bodek voelde zich vernederd door de sociale code en voerde een kruistocht tegen het malafide systeem.

Kellerman, organisator van de Battle of quants hoorde zijn toespraak, waarin het leek of de doos van Pandora zich opende. Bodek sprak over ordertypes die gegarandeerd winst opleverden. Russische toehoorders steunden hem.

Bodek probeert aan Meerman uit te leggen hoe de corruptie in zijn werk gaat en tekent daartoe op een vel papier een concerthal waarin zijn favoriete groep Metallica zal optreden. Bodek staat in de rij voor kaartjes, maar ziet dat handelaren meerdere kaartjes kopen om op de zwarte markt door te verkopen en dat bestuurders van de concerthal onderhands ook kaartjes wegsluizen voor hun relaties. Er zijn maar enkele personen die weten hoe het huidige beurssysteem in elkaar zit.

Dave Lauder die als analist voor Citadel werkte kon door de onkunde in de financiële wereld de winst op transacties afromen. De flitshandel was te complex om inzicht in te krijgen. De flash crash in 2010 opende hem de ogen. Het had meer impact op hem dan de klap op 11 september een jaar later. Hij kon zijn gedrag niet meer verantwoorden en verloor zijn geloof in het kapitalisme.  

Bodek ging naar de SEC, de Amerikaanse beurswaakhond, die echter al twee jaar lang niets heeft laten horen. Velen vonden dat not done. Zakenbankiers lopen rond met angst in hun schoenen, zegt Lauder. Hun reputatie kan gemakkelijk bedoezeld worden.

Inmiddels werkt Bodek voor een hedgefonds van trader Peter Zhang. Na een dag werken chillen ze op de bank in de fabrieksachtige ruimte waarin ze ook slaapkamers voor de medewerkers hebben. Hij vindt het niet moeilijk gelijk te krijgen, maar vraagt zich wel af hoe het verder gaat.

Tussendoor zien we beelden van de wiskundige verniewing van de beurs. De Hongaar Thomas Peterffly, oprichter van Interactive Brokers, is stinkend rijk geworden met High Frequency Trading door net wat sneller te zijn dan anderen. In een enorm datacentrum in Aurora Illinois staan telescopen gericht op Wall Street en kunnen transacties sneller verrichten dan met glasvezelkabels en snelheid uitgedrukt in nanoseconden, daar gaat het de bandieten allemaal om.

Hier meer over deze uitzending van Tegenlicht. Hier mijn verslag van Money en Speed, alweer twee jaar geleden, over de werking van het flitskapitaal.

2 opmerkingen:

  1. Jaren geleden heb ik in Amerika een documentaire gezien over dit onderwerp: High Frequency Trading. Rivieren van glasvezelkabels van Wall Street naar de enorme datacentrums. Handel in nanoseconden.

    Ik heb ook gezien dat de beurs hierdoor kan crashen en dat de Amerikaanse regering zich hierover heeft uitgelaten. De wereld van het geld(verdienen) diep geborgen in bunkers. Een onzichtbare economie gestuurd en bestuurd door computers. Wie handmatig een $ uitgeeft kan op verlies rekenen.

    Groet,
    Robert Kruzdlo

    Het kan misschien nog sneller: http://www.trouw.nl/tr/nl/4468/Schrijf/campaign/item/detail/1833028/52327/Wikitaxis.dhtml

    .

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 'De kans op een nieuwe crash bestaat nog steeds en wordt groter omdat de snelheid alleen maar toeneemt', las ik zojuist.

    Maar, de snelheid kan nooit sneller zijn dan de crash. Er zit dus een limiet op... .

    BeantwoordenVerwijderen