Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.donderdag 14 november 2013

Filmrecensie: Sabrina (1954), Billy WilderDe zaken of het meisje, wat komt er eerst?

Bovenstaande tegenstelling wordt afgebeeld in de personen Linus en David Larrabee, twee heel verschillende zoons van een rijke vader: de oudste is een zakenman, de jongste een playboy. In het begin van Sabrina wordt al aangegeven hoe groot het landgoed van de familie op Long Island is. Er zijn zwembaden, tennisbanen en natuurlijk is er ook een chauffeur die het wagenpark beheerd en Linus dagelijks in een Rolls Roys naar zijn kantoor in Manhattan rijdt, terwijl David zelf in zijn sportwagen door de straten giert.

En dan is er Sabrina, de meisjesachtige dochter van de chauffeur, om wie alles draait. Ze is smoorverliefd is op de knappe David, maar de playboy ziet alleen de vurige Gretchen. Sabrina, die naar Parijs zou gaan om daar een opleiding te volgen waarmee ze eventueel - net als haar overleden moeder, kok zou kunnen worden - is zo teleurgesteld dat ze liever een eind maakt aan haar leven. Ze probeert zich in de garage te verstikken met uitlaatgassen maar wordt gevonden door Linus.

Parijs doet haar goed. Ze groeit in schoonheid en zelfvertrouwen. Regelmatig stuurt ze brieven over haar vorderingen en haar nog altijd niet gezakte verliefdheid naar haar vader die ze voorleest aan het andere personeel, dat erg met haar meeleeft. Inmiddels heeft David na drie eerdere huwelijken alweer een nieuwe vlam. Deze Elisabeth is uitgezocht door Linus en zijn vader. Vanwege hun zakenbelangen zou het goed uitkomen als David haar in de familie binnenhaalt.

Vanaf het moment dat Sabrina met haar diploma uit Parijs thuiskomt, is David in haar ban. Hij herkent haar in het begin niet eens. Het meisje is een zelfbewuste vrouw geworden, die de wereld van binnen en buiten kent. Het is meteen dik aan tussen de twee. Tot ergernis van de rest van de familie Larrabee natuurlijk, die alles in het werk stelt om de liefdesband tussen David en Sabrina te verhinderen. De vader van Sabrina is ook niet erg voor een verbintenis. De chauffeur kent in zijn Rolls Royce een scheiding tussen voorbank en achterbank, net zoals er in de maatschappij een onderscheid is tussen de klassen.  

Tijdens een cruciale scene, waarin David samen met Sabrina champagne wil gaan drinken op de tennisbaan - zoals hij van eerder onder het toeziend en verdrietig oog van Sabrina deed met Gretchen - en daartoe alvast de fles in zijn hand heeft en glazen in zijn broek stopt, wordt hij door Linus op het matje geroepen. Terwijl de vader David uitfoetert, ziet Linus dat hij glazen in zijn broek heeft en gebiedt hem te gaan zitten. Waarop David gewond raakt en Linus met de champagne naar de tennisbaan gaat waar Sabrina opgewonden op de scheidsrechtersstoel zit te wachten.      

Meteen wordt duidelijk dat de oude Linus vertederd raakt door de dochter van de chauffeur, al blijft het lang onduidelijk of hij voor haar zal kiezen of voor de zaken. In dat laatste geval moet hij David weghouden bij Sabrina en hem koppelen aan Elisabeth. Een dilemma dat met veel humor en spanning wordt uitgewerkt. Tot het laatste moment blijft onduidelijk hoe een en ander zal uitpakken, maar met Audrey Hepburn als Sabrina, Humphrey Bogart als Linus (links op de foto) en William Holden als David is succes ten alle tijde verzekerd.  

Hier de trailer, die begint met de chefkok in Parijs die de beginselen van het koken uitlegt aan de studenten van de koksschool. In het fragment leren ze een soufflé maken. Die van Sabrina mislukt. Een oude baron, die ook deelneemt aan de opleiding, zegt dat dat komt omdat ze verliefd is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten