Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.woensdag 13 november 2013

De strijd om het zaad, Tegenlicht, 11 november 2013Over de grootste zaadbank van de wereld

In 2050 zal de wereldbevolking negen miljard mensen bedragen, die allemaal moeten eten. Gewassen dienen daartoe bestand zijn tegen ziektes en tegen de invloed van klimaatverandering. Is het mogelijk om straks iedereen te voeden. Het zaad vormt de brandstof van ons voedsel. Van wie is het zaad?

In een ondergrondse kluis op Spitsbergen ligt de grootste verzameling zaad uit de hele wereld opgeslagen, de zogenaamde Global Seed Vault ook wel de Doomsday Vault genoemd. Beheerder van de Trust, Cary Fowler (zie foto), ook wel Mr. Doom genoemd, loopt door de kathedraalachtige ruimte met stellingkasten. Hij zegt dat de collectie helaas nog niet compleet is. Commerciële en politieke redenen liggen daaraan ten grondslag, al berusten die op verkeerde veronderstellingen. Met het aanwezige zaad valt geen geld te verdienen, al wil de zaadindustrie er een miljarden business van maken.  

Zaad is de bron is van toekomstig leven. Zonder diversiteit is geen landbouw mogelijk. Fowler noemt als voorbeeld de ziekte zwarte roest in tarwe die zich snel verspreid, ook door de om zich heen grijpende monocultuur, die vatbaar maakt voor ziekte. Die kan tegengewerkt worden door te zoeken naar resistente genen in de zaadbank. 

Marieke Jeuken van de Universiteit Wageningen onderzoekt de mogelijkheid van nieuwe soorten sla. Ze heeft een slasoort gevonden die resistent is tegen valse meeldauw. Wilde exemplaren zijn nodig voor de veredeling. Chris Klik zoekt die in Oost Europa en Azië. Het is een soort schat zoeken maar het kan veel geld opleveren. Jeuken doet de veredeling voor, met een romantisch muziekje eronder.

Tijdens een internationale vergadering van deelnemers aan de Trust spreekt men over wantrouwen van staten om zaad te leveren aan de Vault. De Nederlandse vertegenwoordiger Bert Visser vindt het belangrijk dat alle zaad ter wereld daar als reserve wordt opgeslagen. Hij zou ook graag het zaad van China en andere landen hebben. Men denkt vaak dat men veel diversiteit heeft maar men is in de praktijk altijd van elkaar afhankelijk. Gebeurtenissen zoals nu in Syrië maken opslag van belang. Als men straks zaad mist kan men altijd een reserve kopie opvragen in Spitsbergen. Het is van belang dat iedereen kan beschikken over het zaad.
De huidige patentering door zaadbedrijven als Monsanto is daartoe een sta in de weg. In het Nederlandse parlement en in de EU houdt men zich daarmee bezig. Door het kwekersrecht in Nederland is een grote export aan groente onstaan.

Fowler reist naar Sint Petersburg waar zich een grote collectie zaden van fruit bevindt, afkomstig uit de tuinen van Pavlovski. Projectontwikkelaars aasden op het oude gebouw waarin de collectie is gehuisvest. De collectie is onderdeel van het Vavilov instituut.
Fowler maakt zich boos over de slechte toestand van de zaden, in oude blikken in zalen zonder klimaatbeheersing. De Russische overheid wil echter geen zaad beschikbaar stellen aan de Vault en ook geen geld voor betere conservering, terwijl in de Tweede Wereldoorlog velen hun leven gaven om het instituut te verdedigen tegen de Duitsers die de collectie graag wilden hebben. Vavilov zelf kwam in de Stalintijd in de cel vanwege subversieve activiteiten. Fowler verzucht dat er nog een lange weg te gaan is.

Hier meer over het programma. Vanavond in Pakhuis de Zwijger werd erover nagepraat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten