Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



maandag 11 november 2013

Uitreiking vierde Haarlemse Debuutprijs, Doelenzaal, Bibliotheek Haarlem, 10 november 2013



Alex de Vries presenteert, net als het vorig jaar, de uitreiking van de Haarlemse Debuutprijs (HDP). Hij heet iedereen welkom, waaronder oud burgemeester Jaap Pop en de jury, bestaande uit voorzitter Martin Hendriksma, Dorien van der Poll van Athenaeum Boekhandel Haarlem en de winnares van 2012, Lisette Erdtsieck. Hij noemt de zes kanshebbers die opstaan. In het juryrapport worden hun debuten uitgebreid voorgesteld.

Lotte Sluyser, directeur van Bibliotheek Haarlem en omstreken, vertelt over de website Nederland-schrijft.nl, die het schrijven wil stimuleren. Het project is in Haarlem begonnen en breidt zich uit naar andere bibliotheken, al gaat het langzamer dan gedacht.
De Vries ondervraagt haar over het belang van schrijven en de vernieuwing. In Haarlem is men bezig met het vergroten van het aanbod aan e-books en met vernieuwing van de inrichting van de verschillende vestigingen. Mensen komen vaker naar de bibiotheek, om geconcentreerd te werken, maar ook om contact te leggen. Het is moeilijk te zeggen wat de invloed van de crisis is. Elders in het land gaat het aantal uitleningen naar beneden. Helaas moest de vestiging in Vogelenzang gesloten worden. Ze probeert vooruit te lopen op mogelijke bezuinigingen en in te spelen op besluiten van de gemeenteraad. Er is een aanbod van materiaal om zich beter te redden in de maatschappij. In Zandvoort werd een curcus gegeven om een c.v. te maken. De bibliotheek zet zich in om laaggeletterdheid te bestrijden.

Lisette Erdtsieck vertelt over haar ervaringen na haar winnende debuutroman Reis van de zeemeermin. Ze kreeg een interview in het Haarlems Dagblad en maakte kennis met de literaire wereld. Het eerste boek stimuleert haar om verder te schrijven. Ze werkt aan een nieuwe roman maar kan daar niet meer over zeggen dan dat die over twee Haagse zussen gaat en een matroos in den verre. Ze raadt de winnaar van 2013 aan om van de aandacht te genieten en verder te schrijven.

Juryvoorzitter Martin Hendriksma, zelf ook een romanschrijver, leest het juryrapport voor. Alle juryleden hebben alle boeken gelezen en gescreend op stijl, opbouw, spanning en originaliteit. In algemene zin viel de enorme variëteit aan genres op: reisverslag, familieverhaal, historische roman – van alles zat erbij; de auteurs voerden hen naar verrassende locaties: een bejaardenhuis, Indonesië (twee keer eigenlijk), Noord-Spanje, het Haarlem van een paar eeuwen terug; de taalfouten toch ook: d’s en t’s zijn niet meer heilig.
In willekeurige volgorde bespreekt hij:
-          Zeenzucht (een leven van de grote hoop) door Vinaka Vèke Levu, een razendspannend verhaal over een 25-jarige, smoorverliefde student die na een tussenlanding in Indonesië door lokale militairen wordt gegijzeld. Origineel in de wijze waarop de auteur de lotgevallen van de hoofdpersoon afwisselt met krantenberichten die dezelfde ontvoering in een breder perspectief plaatsen. Een zeer serieuze gegadigde voor de HDP.
-          Mon Plaisir door Ko van der Veldt, een mooie reis en een dappere onderneming van twee krasse zestigers die naar bedevaartsoord Santiago de Compostela fietsen. Dankzij hun reisdagboek, gekruid met e-mailverkeer van het thuisfront, waant de lezer zich bij al hun avonturen, bergop en bergaf, op de bagagedrager. Een van de zes topfavorieten voor de HDP.
-          Huize Avondgloren door Lisette van Elk. Door de lotgevallen van haar personages in afzonderlijke verhalen en vanuit verschillende perspectieven op te schrijven creëert Lisette van Elk in Huize Avondgloren een origineel en fraai mozaïek. Centrale figuur is de ernstig zieke Joke, die in haar afkeer van de mensheid tot een monumentaal personage uitgroeit. Alweer een topfavoriet voor de HDP.
-          Toeval in Bandoeng door Andrew Groeneveld, een met vaart en verve geschreven familiegeschiedenis, waarin de indische roots van een kleurrijk Noord-Hollands gezin volop tot leven komen. Humor wordt daarbij niet geschuwd. Ook mooi hoe wereldgeschiedenis en familieverhaal bij diverse passages hand in hand gaan. Als iemand de HDP verdient, dan is het Groeneveld wel.
-          De Lichtdrager door Adele Scholten, een origineel Haarlems verhaal waar het schrijfplezier van afspat. De 18-jarige Shenna ziet zich voor de uitdaging gesteld om een eeuwenoude familievloek uit te wissen. De lezer volgt haar ademloos op haar avonturen in de Tweede Wereldoorlog en in andere, lang vervlogen tijden die auteur Adele Scholten op voortdurend inventieve en spannende wijze met elkaar verbindt. De gedroomde winnaar van de HDP.
-          Klankduel door Dok Kunneman. ‘De literatuur zou op dit moment met donderslagen de hemel kastijden en het rood uit de daken regenen.’ Ja, doorsneezinnen kom je in deze ambitieuze roman weinig tegen. Een indringend kat-en-muisspel is het, met personages waarvan de houdbaarheidsdatum al bijna verstreken lijkt maar die toch nog één keer willen vlammen. De ultieme genomineerde voor de HDP.

Oud burgemeester Pop, tevens bestuursvoorzitter van het Letterkundig Museum, houdt een toespraak alvorens de winnaar bekend te maken. Hij noemt Haarlem een schrijversstad. Eerder werd door schrijvers lof gezongen op Haarlem, maar later kreeg de stad kritiek. Pop geeft vier voorbeelden.
-          Willem Bilderdijk had geen goed woord voor Haarlem over. De plaats was van wildernis vervuld, schreef hij. Het lawaai van de koetsen werd nog overstemd door rauwe stemmen. Toch kreeg hij een gevelsteen en werd hij in de Bavokerk begraven.
-          Godfried Bomans heeft een beeldje in de Wijngaardtuin, al noemde hij Haarlem een slaperige stad met een rivier zonder bestemming en een museum (Teylers) zonder publiek.
-          De bronzen kop van Louis Ferron staat op het Doelenplein, al noemde hij Haarlem een dichtgemetselde aardappelkelder.
-          Harry Mulisch tenslotte is onlangs vereeuwigd op de Grote Markt, al noemde hij Haarlem de negerwijk van Amsterdam, omgeven door krankzinnigengestichten, waar de aap van de Haarlemmer uit de mouw komt.
Pop raadt de debutanten dan ook aan om geen blad voor de mond te nemen en, als men net als de vier illustere voorgangers faam wil verwerven, vooral negatief over de stad te schrijven. Haarlem kan er wel tegen.
Vervolgens maakt hij met de volgende tekst de winnaar bekend:
De jury heeft gekozen voor een spannend verhaal waarin je voortdurend verder wilt lezen. Een verhaal waarin het de liefde is die de jonge hoofdpersoon aanzet tot een reeks hachelijke avonturen. Een verhaal waarin het Haarlem van vroeger eeuwen overtuigend tot leven komt. Dames en heren, de winnaar van de Haarlemse Debutantenprijs 2013 is Adele Scholten met De Lichtdrager.

Adele neemt zichtbaar overvallen de oorkonde in ontvangst. Ze vertelt De Vries dat ze graag theater wilde doen maar dat het er niet van kwam. Ze had last van haar fantasie en die vond een uitweg in De Lichtdrager, een meisjesboek, zegt ze zelf, ook geschikt voor oudere dames.
Haar favoriete boek is Harry Potter en de gevangene van Azkaban. Voordat de camera’s rond haar en de juryleden flitsen (zie foto met v.l.n.r. Dorien, Martin, Adele en Lisette) leest ze een fragment voor uit haar debuut. Toevallig komt Haarlem daar negatief over het voetlicht. Dus dat zit wel goed.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten