Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



maandag 25 september 2017

Sonntag met Böhmermann, Tegenlicht, 24 september 2017


Verfrissende ideeën van een Duitse komiek met een hart op de goede plaats

Op de avond van de Duitse parlementsverkiezingen, die vooral winst voor de AfD opleverde, toont regisseur Britta Hosman een onderhoud dat ze had met Jan Böhmermann (zie foto). De sympathieke Duitse komiek kan ons volgens Hosman veel vertellen over het levensgevoel in zijn land. Böhmermann werd bekend door zijn gedicht Hekeldicht over Erdogan dat hij in zijn satirische televisieprogramma voorlas en dat voor veel ophef zorgde. De rechter kwam er tenslotte aan te pas om het gedicht, bedoeld om de vrijheid van meningsuiting te testen, te verbieden. In de uitzending horen we dat het gedicht nog op YouTube te vinden is.

Böhmermann vindt, op een vraag van Hosman daarover, Duitsland geen leidend land. Een Duitser in het buitenland is gemakkelijk te herkennen aan het feit dat hij mild is en geen mening heeft. Het land is gericht op consensus. In zijn televisieprogramma neemt hij het begrip Leitkultur op de hak, dat door De Maizière gebezigd wordt. Identiteit is volgens hem regionaal gebonden. Hij voelt zich een Bremer en een Europeaan, maar geen Duitser.

Böhmermann woont in Keulen dat een grote buitenlandse wijk heeft. In de Keupstrasse staat een bakkerij die centraal staat in een televisieprogramma, waarin een broer en zus kibbelen over de vraag wie verantwoordelijk is over alle ophef over buitenlanders. De zus denkt dat dit door de politici komt, de broer door de media. Böhmermann is tegen etikettering van mensen en vreest daarom de komst van de AfD in de Bondsdag. Hij wil een gesprek hebben met mensen die op deze, aan de nazi’s verwante, partij gestemd hebben. De zus in de bakkerij verwijt deze partij gebrek aan respect voor andersdenkenden. Volgens Böhmermann heeft de opkomst van de AfD ook te maken met de belabberde regeerstijl van de vorige coalitie. Door het hameren op consensus vervreemdde men mensen van de politiek.

Tijdens de G 20 in Hamburg werd niets bereikt en alleen het geweld getoond. Böhmermann zegt dat de rellen eerder in Genua heftiger waren, maar vond het geen goed plan om de omstreden top in de stad van Merkel te houden. Hij bepleit dat het overheidsgeld naar sociale projecten in het Oosten gaat, waardoor de infrastructuur verbeterd wordt. De armoede onder armen is ook een belangrijk onderwerp. Door het verdwijnen van de middenklasse neemt de kloof tussen arm en rijk toe.

Böhmermann stelt dat de Tweede Wereldoorlog en de val van de Muur in het collectieve geheugen van de Duitsers gegrift zit, maar dat ze daar nog steeds liever niet over praten. Hij was verbaasd over de ophef rond zijn Hekeldicht en de reactie van de Duitse regering op het verontwaardiging van Erdogan. Hij wijst erop dat er in Turkije honderdzestig journalisten gevangen zitten. Een vrouw die uit een raam hangt zegt dat de kleine man machteloos is. Böhmermann vindt samenwerking tussen landen van het grootste belang. Virale video’s maken duidelijk dat het niet belangrijk is van wie initiatieven komen.

Böhmermann kan het niet laten met de grap te eindigen dat Duitsland in ieder geval niet aan een volgende oorlog meedoet, tenzij ze kunnen winnen. De vorige keer scheelde het niet veel. Ze zouden gewonnen hebben als Nederland hen niet in de rug had aangevallen. In ieder geval is zijn visie verfrissend. Wellicht kan Merkel zijn ideeën gebruiken als ze een nieuwe regering samenstelt.

Hier meer informatie op de site van Tegenlicht, hier info over de meet-up a.s. woensdag in Pakhuis de Zwijger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten