Nieuwe oplossingen voor beter en duurzamer voedsel
De titel Digitaal
voedsel spreekt niet meteen aan. Het staat ver af van de aarde waaruit we
ons voedsel halen. Tegenlicht geeft
echter een fascinerende draai aan deze opvatting en maakt helemaal waar
waarvoor het bedoeld is: onze overtuigingen op losse schroeven zetten en hoop
bieden voor een andere toekomst. Chris Kijne zegt tussendoor dat de nieuwe
generatie oplossingen zoekt om voedsel beter en duurzamer te maken zonder de
klok terug te draaien, dus met slimme middelen.
Volgens de Amerikaanse journalist Michael Pollan is
technologie goed te gebruiken voor het verbeteren van het voedselsysteem. Als
men weet welke weg het voedsel heeft afgelegd, kan de consument een betere
keuze maken. Hij heeft onderzocht dat onze voedselkringloop, vooral door het
gebruik van kunstmest, veel CO 2 veroorzaakt. Een alternatief is het gebruik
van fotosynthese gebaseerd op zonnetechnologie. Farmland NP koopt Amerikaanse landbouwgrond
om die biologisch geschikt te maken. Binnen vijf jaar kunnen er winstgevende
biologische producten op verbouwd worden. Landbouwer Frank Savage zet in plaats
van bestrijdingsmiddelen schapen in om luis te bestrijden. De verkoop gaat via
Farmland, de wisselbouw wordt met digitale data ondersteund. Een geval van high
tech biologisch boeren.
Shireen Yates van de San Francisco FoodTech zegt dat er veel
onkunde op voedselgebied is. Zij stelt de vraag wat we nodig hebben voor een
optimale ontwikkeling. Het is belangrijk te weten hoe men zich moet voeden.. Tegenwoordig
verandert de voedselindustrie van massaproductie van producten ver weg tot
lokale en verse producten. Ze had zelf een gluten allergie en ging daardoor erg
letten op de ingrediënten, maar zelfs dat gaf haar geen zekerheid dat ze niet
iets verkeerds zou eten. Een nieuw product betekent een risico voor haar. Ze
ontwikkelde een glutendetector. De gevonden informatie kan ze met anderen delen
via een app. Er komen meer scanners waarmee zaken als pesticiden en antibiotica
kunnen worden opgespoord. In Silicon Valley komen veel start-ups van de grond
die zich daarmee bezig houden. Durfkapitalisten zetten tegenwoordig in op de voedselproductie.
Filosoof Julian Baggini, schrijver van Deugden van de tafel dat over ethische vragen rond voedsel handelt,
stelt dat er wantrouwen is tegen de voedselindustrie en dat er juist vertrouwen
nodig is. Waarborgen zeggen niet alles en zijn gemakkelijk te omzeilen. Baggini
denkt na over onze standaardopvattingen over de voedselproductie en de
natuurlijkheid ervan. Een voorbeeld is de Limburgse sla teler Mark Delissen die
Led verlichting gebruikt. Hij kan daarmee de lente nabootsen en de smaak en de
groei van zijn sla beïnvloeden door de kleuren af te wisselen. In zijn kassen heeft
hij minder water nodig. Hij noemt de verandering van zijn werkwijze: van groene
handjes tot techniek handjes. Zijn manier van werken is niet biologisch maar
wel duurzaam en kan vele monden voeden.
Volgens de New Yorkse topkok Dan Barber is het zelfs niet
nodig om meer voedsel te produceren. Het gaat om een betere verdeling. We
moeten wel ons dieet op een meer gevarieerde manier aanpassen. Een tomaat is
erg duur, een Hummer onder de groenten. In zijn restaurant op het terrein van
een boerderij gebruikt hij biologische producten op een vernieuwende manier. Zo
maakt hij een wortelsteak. Hij toont spinazie die onder de sneeuw verder groeit
en prima smaakt. In Zeebrugge verwerkt Foodpairing
de bijvangst van vissers, die vroeger werd weggegooid. Men analyseert de aroma’s
van een vis als steenbolk (zie foto) en maakt daarmee combinaties.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten