Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.woensdag 27 maart 2013

Dirk de Wachter over Borderline Times, VPRO – Boeken, 24 maart 2013De maatschappij werkt als een citroenpers

Het is niet ongewoon dat psychiaters zich in het maatschappelijk debat mengen. In de jaren zestig en zeventig was er een sterke beweging van antipsychiaters die zich opwierpen tegen  traditionele opvattingen over gekte en waanzin. De Vlaamse psychiater en psychotherapeut Dirk de Wachter gaat niet zo ver dat hij medicatie voor borderliners wil afschaffen, maar hij kondigt wel het einde van de normaliteit aan.

In zijn boek Borderline Times karakteriseert De Wachter onze Westerse maatschappij als een borderline samenleving. Wim Brands citeert van de achterflap: ‘Collectief zijn we op weg naar ziekte en ongenoegen.’ Hij wil weten hoe De Wachter daarbij komt.
De Wachter geeft veel lezingen en leerde van zijn publiek dat er geen wezenlijk verschil is tussen de zogenaamde gezonden en zieken. Iedereen heeft last van relationele instabiliteit, identiteitsproblemen en affect-stoornissen.

Brands wil weten welke klachten een borderliner heeft, maar vraagt zich meteen af of de term klacht wel goed gekozen is.
De Wachter bevestigt dat een borderliner niet komt met een klacht maar dat anderen met klachten over hem of haar komen. Borderliners zijn onvoorspelbaar en impulsief en worden dan ook vaak gedwongen opgenomen. Hij ziet een gebrek aan tolerantie voor de afwijkende medemens. Elke afwijking wordt gepsychiatriseerd. Kleine kinderen die druk zijn of creatief krijgen meteen het etiket adhd o.i.d. opgeplakt.

De Wachter is iemand die de feiten kent: door de toegenomen diagnostiek zou 13,8 % van de bevolking inmiddels als borderliner ingeboekt kunnen worden.
Brands vraagt zich af of de borderliners onder de kijkers zich niet in de steek gelaten zullen voelen door zijn opvattingen.
De Wachter vindt goede hulpverlening van belang, maar de problemen breiden zich uit en wel over het hele spectrum van de psychiatrie. Elke oneffenheid in het leven wordt een psychiatrische aandoening, of het om rouwverwerking gaat of druk gedrag. Hij ziet de psychiatrie als een reddingsboot die te vol wordt, waardoor men dan maar reddingsvesten gaat uitdelen aan overbelaste mensen. Dat de maatschappij psychiatrie creëert is, voor De Wachter een uitgemaakte zaak. Hij spreekt van een citroenpersmodel, waarin mensen  uitgeperst worden.        

Een fraaie onderbreking van dit terminologisch geweld wordt gevormd door de uitroep van Brands dat hij zelf vroeger ook een drukke jongen was. De Wachter valt hem bij. Hij was zelf ook onrustig, las vijf boeken tegelijk en had problemen met luisteren.

Wat is er fout gegaan? vraagt Brands.
Vanaf de jaren negentig is het gebruik van medicatie sterk toegenomen. De problemen zijn uit de hand gelopen. De economische crisis heeft daaraan alleen maar bijgedragen. De statistieken daarover spreken een duidelijke taal.
De Wachter weet dat hij een lastige boodschap brengt. Men verwijt hem dat hij teveel naar zijn patiënten luistert.
Het ongebreidelde streven naar geluk is een riskante zaak, zegt hij. Het verlangen fantastisch en uniek te zijn maakt ongelukkig. Hij pleit voor een samenleving die een relationele samenhang vertoont, waarin men elkaar opvangt als men door een moeilijke periode gaat.    

Hier zet Dirk de Wachter zijn gedachten uiteen in de talkshow De kruitfabriek.

9 opmerkingen:

 1. De psychiaters en psychologen zijn in onze wereld de mensen die onderscheid tussen geestelijk ziek en het normale geestelijke onevenwichtige gedrag begrijpen en kunnen uitleggen. Zij zijn de aangewezzen mensen, en dat kon in een drukkende maatschappij van vroeger nog niet zo, om ons te "leren" om te gaan met de normale onevenwidchtigheid in het leven en de geestelijke zieke mens te behandelen. We zullen -en we kunnen dat nu gelukkig- echt van mensen als een De Wachter moeten hebben. Zelf wat aanklungelen is in dit soort zaken niet aan te raden! joost tibosch sr

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Interessante reactie, Joost. Volgens mij wil De Wachter juist een onderscheid maken tussen mensen die echt hulp nodig hebben en anderen die tijdelijk uit hun evenwicht zijn door wat voor oorzaak dan ook. De laatsten zouden ook al geholpen zijn als ze niet zo uitgeperst worden door de maatschappelijke druk.

   Verwijderen
 2. Helemaal met u eens Rein Swart. Ik volg zelf een MBT behandeling voor Borderline en ik kan iedereen verzekeren dat de mensen die daar zitten per persoon zeker 4 a 5 trauma's hebben. Ze hebben heel vaak chaos in hun hoofd en kunnen daardoor niet op een structurele wijze met hun problemen omgaan. Resultaat: slechte relaties, ondermijnend gedrag maar het allerergste nog: opboksen tegen het enorme onbegrip van de buitenwereld. Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie, Jolanda, en veel sterkte met de behandeling!

   Verwijderen
  2. dank u wel...en indien u interesse heeft in MBT voor kinderen of jong volwassenen verwijs ik u naar de site van de Viersprong in Halsteren...( maar ik weet zeker dat u uit hoofde van uw beroep wel weet wat de Viersprong inhoudt)..

   Verwijderen
 3. Psychiaters kunnen goede dingen duiden,maar alleen verlichte Zielen kunnen mensen werkelijk vanuit de kiem der problematiek helpen veranderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Borderline bevindt zich niet alleen in de psychiatrie maar verspreidt zich als een griep over de hele mensheid.
  Waarschijnlijk door tijdgebrek hanteren de meeste hulpverleners deze termen om verder geen moeite te hoeven doen.
  Borderline is een verzamelnaam waaronder mensen door gebrek aan aandacht onderverdeeld kunnen worden.

  Peter Pollet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Borderline heeft een 10-tal kenmerken en diegene die met minimaal 5 kenmerken wordt gediagnostiseerd als Borderliner wordt een behandeling aangeboden... in mijn geval de MBT.
   Ik kan u verzekeren dat er binnen de Viersprong in Bergen op Zoom zeer bekwame psychologen en socio-therapeuten werkzaam zijn die bijvoorbeeld in mijn geval mijn ogen hebben geopend en mij een weg wijzen in mijn zoektocht naar mijzelf en hoe om te gaan met gedragingen die ik niet kon duiden...

   Verwijderen