Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.zondag 10 maart 2013

Filmrecensie: La noche de los girasoles (2006) Jorge Sánchez-CabezudoAlles in de doofpot

Castilla-León is een dorp in een verlaten streek. De bevolking trekt weg. De burgemeester is blij dat in de omgeving een grot gevonden is. Die zou toeristen kunnen aantrekken. Op het zelfde moment staat een ander dorp op een treurige manier in de aandacht. In een nabijgelegen veld met zonnebloemen is een 22-jarig meisje dood gevonden. Ze werd verkracht. Het dorp is er kapot van.

Anders dan je zou verwachten gaat het niet zozeer verder met dat dorp. De focus ligt op de vertegenwoordiger Miguel die in een hotel de media-aandacht over het verkrachte meisje op de televisie volgt. Hij verkoopt industriële stofzuigers en neemt graag knappe liftsters mee. Hij vraagt een nieuw slachtoffer met mooie borsten in haar hemdje of ze mee wil rijden. Maar zover komt het niet. De vriend van het meisje rijdt in zijn jeep zijn auto klem en neemt het meisje mee. Het stel had ruzie.

La noche de los girasoles kent een ingenieuze structuur. Het bestaat uit zes hoofdstukken die steeds vanuit een verschillend perspectief gefilmd zijn. De vertegenwoordiger in het eerste hoofdstuk Man in motel gaat in De speleologen achter de jonge vrouw Gabi aan die in het bos naast de jeep wacht op haar vriend Esteban en zijn maat Pedro die de ontdekte grot zijn gaan onderzoeken. De vertegenwoordiger probeert haar te verkrachten maar zij weet te ontsnappen door zich in te sluiten, zonder sleutels weg te rijden en verderop tegen een boom tot stilstand te komen.

In De man op de weg ontmoeten we Cecilio die in een afgelegen buurt woont en ruzie met zijn buurman Amos heeft, die hem dood wenst. Als de jeep hem passeert vermoedt Gabi dat hij de verkrachter is, omdat hij ook een wit overhemd draagt. Esteban gaat samen met Pedro achter de man aan. Na een behoorlijk gevecht doden ze Cecilio.

De bevoegde instantie gaat over de getrouwde politieman Tómas die er een minnares op na houdt. Na het samenzijn met haar in een verlaten huis wordt hij in de nacht tegengehouden door Esteban, Gabi en Pedro, die autopech hebben. Ze vertellen hem over de onfortuinlijke moord. Er is Tómas veel aan gelegen de zaak stil te houden en daarom gooit hij het op een accoordje. Ze laten het lijk in de grot verdwijnen, die toch geen enkele toeristische waarde had en doen alsof Cecilio zijn huis verlaten heeft zoals velen die hem voorgingen.

Gekke Amos heeft in de tijd dat de drie autopech hadden echter het lijk van zijn buurman Cecilio ontdekt. Hij gaat naar de politie. De oude man is echter niet meer zo bij de tijd. Vanwege de ruzie die ze hadden, denkt hij dat hij de oorzaak van de dood van Cecilio is.   

In De oude rot in het vak tenslotte gaat politiechef Amadeo, de schoonvader van Tómas, uit op onderzoek. Hij bezoekt de kruidenier om te vragen welke bestellingen Cecilio onlangs had gedaan, kijkt in de kasten van het huis van Cecilio. Tomas, die er alles aan gelegen is om Cecilio te laten verdwijnen, liegt dat men het elders op de bus heeft zien stappen. Als zijn vrouw vraagt om die avond samen uit te gaan en Tómas zegt dat hij al een afspraak heeft met een vriend, gaat er bij Amadeo een lichtje branden.  
   
Sánchez-Cabezudo schreef zijn fraaie debuutfilm zelf. De sfeer is prachtig op het stille Spaanse platteland en de soundtrack Un compromiso sluit daar mooi bij aan. Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten