Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



woensdag 6 maart 2013

Filmrecensie: The killing (1956), Stanley Kubrick



Spannend verhaal over een overval op een renbaan

Nooit gedacht dat de regisseur van A Clockwork Orange eerder vrij conventionele films maakte, al zijn ze wel goed gemaakt. De tweede lange film van Kubrick, The Killing, is het verhaal van een aanslag die beraamd wordt op een renbaan met de bedoeling om daar veel geld buit te maken. De mannen, natuurlijk in bruine pakken, hebben allemaal hun eigen reden om met de overval mee te doen, Johnny Clay (zie foto), die net vijf jaar opgesloten heeft gezeten, op de eerste plaats. Die wil samen met zijn vriendin met het vliegtuig weg en trouwen.

De film begint met Marvin Unger die een week eerder een kijkje neemt op de renbaan. Hij is een van de weinige mannen die rustig is, zegt de verteller. Hij hoeft niet zo nodig een weddenschap te winnen, hij gaat een grotere slag slaan. Politieman Randy moet een lening afbetalen, barkeeper Mike heeft medicijnen nodig voor zijn zieke vrouw, kassier George heeft een overspelige vrouw, Sherry, en wil met geld zijn wankele huwelijk redden.

Sherry speelt meteen een belangrijke rol als ze haar vriendje Val inlicht en naar de bijeenkomst gaat waar de groep mannen hun plan doorspreekt. Ze wordt ontdekt, maar komt er met een waarschuwing van Johnny van af.

Johnny bezoekt een paar dagen voor de overal een sterke vriend die een schaakclub leidt maar ook wel eens een vriendendienst verricht. Hij zal die zaterdag aan de bar van de renbaan een opstootje veroorzaken, waardoor politie opgetrommeld moet worden. Scherpschutter Nick zal het favoriete paard tijdens de race doodschieten, waardoor de uitslag zal worden vertraagd en Johnny de tijd heeft het ingelegde geld op te halen en naar de groep te brengen.

Het mooist in de film is de rol die Nick te spelen heeft. Hij stuit eerst op een nukkige parkeerwachter die hem niet wil doorlaten, hem verwijst naar een andere parkeerterrein, maar als Nick wijst op zijn benen en refereert aan een oorlogstrauma is de man hem van dienst Zozeer zelfs dat die hem later een verrekijker aanbiedt en nog weer later, als de race al bijna begint, nog een praatje komt maken met Nick. Die houdt hem bruut af en schiet inderdaad het paard dood. Als hij wil vluchten wordt hij zelf neergeschoten door de parkeerwachter.

Met de buit loopt het ook niet goed af. De politie heeft er lucht van gekregen en stormt het huis binnen waar men wacht. Johnny ziet George zwaargewond naar buiten komen, laadt het geld in een grote koffer en wil samen met zijn vriendin op het vliegtuig naar Boston stappen, maar dat plan valt in een prachtige scène in het water. Johnny is weer terug bij af.    

Alles in de film is op tijd berekend. Dat geeft er veel spanning aan. Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten