Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.dinsdag 5 maart 2013

Het welvaartsevangelie, Tegenlicht, 4 maart 2013Innige relatie tussen geld en geloof

In de jaren zestig wilde men mensen bevrijden uit de klauwen van verstikkende instituties als kerk en gezin, maar de transformatie tot vrije, mondige burgers blijkt niet zo snel te gaan. De restauratie is nog in volle gang, zo blijkt uit de opmars van de C3 kerk, die ook in Nederland actief is. Deze groepering wil zielen winnen door hen een grotere welvaart voor te spiegelen. Oprichter Phil Pringle ziet zichzelf vervult van een hemelse opdracht. In zijn 2020 Vision spreekt hij daarover.  

In Amsterdam Zuid-Oost komt de kerk bijeen onder leiding van de Engelse missionaris Steve Warren. Het concept is nieuw, zegt hij. Er heerst een pioniersmentaliteit. Ondernemers zijn daar dan ook graag gezien, net als personen die carrière willen maken in de zakenwereld. Er staat een zwembad voorin de ruimte waarin mensen ondergedompeld worden tijdens de doop. Steve vertelt dat zijn kerk qua stijl aansluit bij de moderne tijd.

De preken van Steve worden tegelijk in het Nederlands vertaald. Steve kan bijna niet wachten om door te gaan, zo groot is zijn inspiratie. De bijbel geeft antwoord op alle vragen, zoals over de aard van een goede ondernemer: iemand die voor de troepen uitloopt en zijn geld voor zich laat werken. Hij instrueert een assistent die een nieuw filiaal gaat openen in Den Haag. Dat wordt dan de vierde van de tien die hij in gedachten heeft.

Martin is een coach van ondernemers en ook aangesloten bij de kerk. Hij ondervraagt een werknemer bij Nespresso die een eigen bedrijf wil beginnen. De man doet alles voor geld, zo blijkt. Martin wijst hem op het gevaar van materialisme. Door mentale kracht in te zetten, komt het geld vanzelf naar hem toe. God is tot alles in staat. Een jonge theatermaker krijgt te horen dat hij zijn angst moet opruimen omdat die zijn succes in de weg zit.

De bijbel is een handboek waarmee je het beste uit je leven kunt halen, vindt ook violiste Laura van der Stoep die samen met vriend Hugo een van de kerkleden is. Ze was zestien jaar oud toen haar vader het geloof vaarwel zei, maar dat opende juist de ogen van Laura, die gegrepen werd door het Nieuwe Testament. Ze weet van de leegte die door God wordt opgevuld en leidt een groepje jonge zakenvrouwen die ze collages laat maken. Laura en haar vriend geven tien procent van hun inkomsten aan de kerk. Wie geeft komt nooit iets tekort, zegt ze. God heeft ons immers voorspoed beloofd. Ze is zich ervan bewust dat een betere toekomst lang op zich kan laten wachten, maar blijft zich inzetten voor haar kerk.  

In Lagos, Nigeria heeft de Redeemed Christian Church of God een stevige vinger in de pap. Ze hebben een basis, Camp Redemption geheten, dat Nigeria wil verlossen. Het kamp is geheel zelfvoorzienend en kan tijdens diensten een half miljoen aanhangers ontvangen. Het is niet voor te stellen dat elders in de wereld een grotere hal te vinden is. Ukah, antropoloog en miljonair, vertelt over hun boodschap, namelijk dat armoede niet hoeft, als je maar sterk genoeg gelooft. Kerkleden schrijven naam adres en gebedsverzoek op een vel papier en worden uitgenodigd veel geld te geven. Mensen hebben nu eenmaal hoop nodig, zegt hij tegen de verslaggever. Het groene landgoed van voorganger Adeboye (zie foto) die hoge verwachtingen over de toekomst kweekt, is daarmee ongetwijfeld gefinancierd. Mensen hebben nu eenmaal hoop nodig, zegt hij tegen de verslaggever. 

Waarmee de innige relatie tussen geld en geloof duidelijk wordt. Hier meer over de uitzending. Hier Phil Pringle over zijn missie.

1 opmerking:

  1. Heb als gelovig christen en met name ook door studie best op de hoogte van een beginnend christendom met het eerste christenen en wat ze over Jezus te zeggen hebben, met de grootste verbazing dit programma zitten aanhoren. Dit soort "christendom" met zijn ouderwetse zendelingen heeft meer met moderne commerciele reclamewereld dan met authentiek christendom te maken. Dan heb ik nog liever onuitstaanbare getuigen van Jehovah! (joost tibosch sr)

    BeantwoordenVerwijderen