Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.donderdag 21 maart 2013

Kill your Darling (2012), documentaire van Jaap van HoewijkDocumentairemaker mengt zich in onderzoek naar moord op Amerikaans model

In het donker wordt in 2008 in Rotterdam de grafsteen gelicht van het graf van een onbekende vrouw die op grond van DNA onderzoek het Amerikaanse model Melissa Halstead uit Dayton, Ohio zou kunnen zijn. Jaap van Hoewijk heeft toestemming gekregen van het Forensisch Instituut om de opgraving van het nog niet geheel verteerde lijk te filmen. Dat werd in 1990 in de Westersingel aldaar in afzonderlijke stukken gevonden.

Melissa was een vriendin van timmerman en kunstenaar John Sweeney die in Engeland in de gevangenis zit op verdenking van moord op de 31 jarige Paula Fields, moeder van drie kinderen, in 2001 in Londen. Omdat de moorden veel op elkaar lijken, besluit Jaap om contact op te nemen met Sweeney. De laatste laat via zijn advocaat weten dat hij wil meewerken aan de documentaire en stuurt hem een lange brief.

Het proces tegen Sweeney vindt plaats in het Londense Central Criminal Court. Delia, de latere vriendin van Sweeney komt vanwege geestelijke problemen niet naar de zitting, maar wil wel een afspraak met Jaap maken. Ze zag ooit tekeningen van Melissa en merkte dat John van streek was over hun scheiding. Hij bond Delia vast, hoorde haar uit over Melissa en vertelde over de moord. Nadat zij dat naar buiten bracht was Sweeney woest. Hij sloeg haar met een bijl, vluchtte, leefde onder een valse naam en werd in 2001 gearresteerd.   

Tijdens de arrestatie van Sweeney werden 201 tekeningen en foto’s in beslag genomen, waarop hij zijn moord op Melissa symbolisch uit de doeken doet. Vriend Kevin zegt dat hij een harde werker was, Chris zijn Nederlandse werkgever vond hem een aardige man. Broer Jack vertelt dat zijn zus vaker niet van haar liet horen, neef Frances maakte zich na verloop van tijd zorgen, haar moeder denkt nog dagelijks aan haar.

Melissa had een haat-liefde verhouding met haar dominante vader zegt een Amerikaanse modellenscout. Onder het knappe uiterlijk zat een getroebleerde binnenkant die ze met alcohol weg probeerde te werken. Haar ouders waren gescheiden, zegt de rustige Paul die haar eerste liefde was. Ze miste een thuisbasis. Volgens Jack kon ze haar leegte alleen bij hem kwijt, zowel emotioneel als fysiek. Sweeney ontmoette Melissa in 1986 in Engeland en vanaf december van dat jaar zagen ze elkaar dagelijks. De seks was fantastisch. In juni 1988 waren ze in Wenen voor modellenwerk. Ze kregen ruzie omdat Melissa naar Parijs wilde en John naar Amsterdam. Hij gooide een hamer naar haar toe en werd gearresteerd maar weer vrijgelaten omdat de bedroefde Melissa, tegen het advies van haar moeder in, tegen de rechter zei dat ze hem vergeven had. Daarna vertrokken ze naar Amsterdam.

Kevin zegt dat ze voor Sweeney andere mannen had en uitbundig en flirterig deed. Ze vond het heerlijk om Sweeney een dag lang vast te binden. Chris vond hem ijverig maar onberekenbaar. Tijdens een bezoek van haar zus Claudette wilde diens dochter een pak suiker pakken voor de thee, maar Melissa griste het weg, omdat het de cocaïne van John bevatte. Ze vertelde haar zus dat ze dacht dat John haar zou kunnen vermoorden. Een volgende werkgever van John hoorde dat zijn vriendin op reis was. De man had daar geen naar gevoel over en gaf hem zelfs onderdak. Sweeney werkte als klusjesman en vervoerde zelf zijn gereedschap in een karretje. Volgens Sweeney ging hij af en toe naar de Kromme Waal maar van Melissa geen spoor.   

Rechercheteams van Engeland en Nederland werken samen om de moorden op te lossen. Een tekening uit 1988 met Melissa RIP erop kan er later op aangebracht zijn. Een onderzoek in de woning aan de Kromme Waal in Amsterdam waar Melissa en hij woonden levert geen aanwijzingen op. Er wordt tevergeefs een oproep gedaan op de televisie, zowel in Engeland als in Nederland. De aanklager hoopt dat de jury tijdens het proces een duivel in John ziet en geen pechvogel. Als John in staat van beschuldiging gesteld wordt is zijn advocaat niet aanwezig. Een pro-deo advocate heeft de stukken met de bewijsvoering niet gelezen. Volgens John zijn de getuigen bewerkt. Tijdens een verhoor van zeventien uur krijgt hij alle 201 tekeningen voorgelegd.  

Jaap spreekt met hem door de telefoon over zijn brief en vraagt of alles waar is wat erin staat.
Sweeney ontkent dat hij Melissa en Paula vermoord heeft. Jaap vraagt hem over de afgehakte handen op de tekeningen. Niet alles op de tekeningen hoeft betekenis te hebben. De tekening met Melissa RIP maakte hij al in 1988. Er is geen DNA van hem gevonden. Hij geeft toe dat hij een slecht karakter heeft, maar hij is geen moordenaar.  

John Sweeney wordt door de rechtbank tot twee keer levenslang veroordeeld plus nog tien jaar omdat hij het onderzoek tegenwerkte. Zelf is hij niet aanwezig tijdens de uitspraak. In zijn cel maakt hij een tekening, denkt Jaap. Melissa wordt herbegraven in Dayton, Ohio. In november 2012 wordt bekend dat er geen aanwijzingen zijn voor andere moorden door John Sweeney gepleegd.  

De documentaire heeft zelf wat van een crimi. De beelden zijn soms gruwelijk. Ik hou al niet van operaties op televisie, maar dit keer bleef ik toch kijken. Het was daarnaast lastig om de chronologie in de gaten te houden, maar door dit verslag kreeg ik de feiten beter op een rijtje. Hier de Engelse en de Nederlandse trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten