Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.woensdag 13 maart 2013

Filmrecensie: Scorned (1994), Andrew StevensVerleiding als machtsmiddel

Het verhaal is nogal simpel en snel verteld: vrouw van een zakenman neemt wraak op collega, als haar man zelfmoord heeft gepleegd nadat hij voorbij is gestreefd door die collega. De vrouw heet Patricia Langley en wordt mooi gespeeld door Shannon Tweed (zie foto). Ze zet al haar verleidingskunst in om het gezin van de collega, Alex Weston, in de problemen te brengen.

Alex Weston is een succesvol manager die wel even de zaken gunstig zal beïnvloeden in het bedrijf waar Truman Langley werkt. Truman voelt zich gepasseerd. Hij heeft net een mooie rode sportwagen geleast en is van plan furore te maken. Hij deinst er zelfs niet voor terug om zijn vrouw Patricia in te zetten om een collega te paaien. Patricia is daar niet zo van gediend maar offert zich op voor de goede zaak. Als Truman eenmaal contact heeft gehad met Alex Weston gaat zijn toekomst in rook op. Hij moet zijn meerdere bekennen in Weston en kan dat niet. Op een vroege zondagochtend rijdt hij naar kantoor en schiet zichzelf doodij.

Patricia zint op wraak, ook al omdat ze zich verlaagd heeft tegenover die collega. Baas Kramer kan in financiële zin weinig voor haar doen. Hij laat haar in het kantoor van haar man dat inmiddels is ingenomen door Weston. Patricia doorzoekt diens gegevens en die over het gezin. Vervolgens gaat ze naar de collega en schiet hem zonder enige toelichting dood.

Haar pijlen richt ze daarna op het gezin Weston, bestaande uit Alex, diens vrouw Marina en hun puberzoon Robey. Dat komt er niet zo gemakkelijk van af. Patricia gaat naar de school van Robey, doet zich voor als de moeder van een nieuwe leerlinge en pakt in het voorbijgaan een vel papier met opdruk van de school mee. Daarop schrijft ze aan Alex en Marina dat het niet zo goed gaat op school met Robey en dat ze een tutor voor hem hebben gevonden die hem kan bijspijkeren.

Als tutor Amanda Chessfield gaat ze naar het gezin en regelt meteen dat in de tuinkamer gebruik kan gaan wonen. Erg sexy gekleed haalt ze Robey met de rode sportwagen van school op. De huishoudster in het gezin heeft haar bedenkingen. Die wordt dan ook als eerste uitgeschakeld. Als ze van Marina de opdracht heeft gekregen om de bedden opnieuw te verschonen, spant Amanda een snoer op weg naar de wasruimte in de kelder. De huishoudster komt ten val en valt dood neer onderaan de trap. Marina neemt het zichzelf kwalijk dat ze de huishoudster zo achter de vodden zat. Amanda troost haar, werpt zich op als steun en toeverlaat en doet ook af en toe een valiumpje in haar wijn of koffie.

Amanda wordt een spin in het web. Alex is ontevreden over het gebrek aan initiatief van zijn vrouw en wendt zich ook tot Amanda. Bij haar kan hij tenminste zijn seksuele lust kwijt. Helaas wordt dat gezien door zoon Robey die nog bozer is op zijn vader, die hem altijd al achter de vodden zat. Hij vertrekt uit huis naar een internaat.   

Ook de muziek kondigt een onafwendbaar einde aan. Het is allemaal wat over de top wat er gebeurt. Vooral de paniek van Marina als ze alleen in huis is tijdens een onweer. De film ontaardt in een ordinaire thriller. Alex ontdekt tijdens het opruimen van zijn kantoor op een foto van Truman en zijn vrouw wie Amanda werkelijk is en slaat alarm. De macht van Amanda lijkt gebroken, maar later duikt ze toch weer op in de kamer van Robey.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een tweede film gemaakt is over dit drama: Scorned 2. De sfeer is erg middle class Amerikaans met de geijkte waarden en normen, maar Shannon Tweed speelt haar rol van boze fee met verve.  

Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten