Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.maandag 19 november 2012

Over transgenders, Debat op 2, 17 november 2012


Mijn geheim

Een debat met artsen, kritische burgers en transgenders, die in meerderheid ongelukkig zijn: werkloos, arm, psychische problemen tot zelfdoding aan toe.

Cathelijne de Wit kan erover meepraten. Ze kwam op haar veertigste uit de kast, deed na haar operatie, een paar jaar geleden, een zelfmoordpoging vanwege alle pijn. Vrouw voelde ze zich al in 2006. Eerst probeerde ze het te verbergen.

SCP-onderzoekster Saskia Keuzenkamp was verbaasd over de problemen. Men zit in een ingewikkelde situatie in onze maatschappij. Een grote groep transgenders zich ergens tussen man en vrouw in.

Genderpsychologe Peggy Cohen-Kettenis zegt dat men aanklopt als men de stap gezet heeft om van geslacht te veranderen. Dan volgt een intensief traject. Bij transgenders spelen genetische en sociaal-psychologische factoren een rol.

Eric Timmermans, voorheen Sylvana, voelt zich een man. Dat werd sterker in de puberteit. Hij had een zware jeugd. Hij ging krassen. Dat kalmeerde hem als hij agressief was. Zijn borsten zijn verwijderd. Zijn moeder die hem op zijn tweede jaar aan een pleeggezin moest afstaan omdat ze zelf te jong was om haar kind op te voeden, heeft nog steeds moeite om hem te accepteren. Ik ben nog dezelfde, zegt Eric. Zijn biologische vader zegt dat Sylvana somber was en Eric niet. Hij voelde zich zelf schuldig over de problemen van zijn kind.

Volgens psychiater Joost à Campo spelen omgevingsfactoren een rol bij een psychiatrische stoornis. Hij onderzocht de relatie tussen een genderidentiteitsstoornis en een psychiatrische stoornis en stelt dat in 61 procent van de gevallen een operatie onwenselijk was omdat er sprake was van een psychiatrisch probleem in combinatie met geslachtsverandering. De uitkomsten van zijn onderzoek worden door Peggy betwist. Carolien van de Lagemaat (zie foto), voorzitter van Transgendervereniging Nederland, bestrijdt dat transgender een psychiatrische stoornis is. Het moet uit de DSM. De transitieproblemen zeggen meer iets over de maatschappij.

Bernadette was eerder Ben en brandweerman. Zij lichtte haar collega´s vantevoren in.  Werkgevers geven soms aan dat klantencontacten van een transgender niet gewenst zijn. 

Peggy zegt dat het vaak ook om personen gaat die in een middenpositie leven en niet geopereerd willen worden. Dat wordt ook niet altijd vergoed, merkte Maureen, die wacht op geld voor een borstvergroting. Ze voelt zich half af en dat is erg vervelend. 

Bij Wendy Blaauwbroek is het moeilijk te zien dat hij een vrouw is. Hij liep jaren bij psychiaters. Men laat zich soms ook ombouwen om als travestiet geaccepteerd te worden. Zijn vrouw wist al eerder van zijn wens. Ze noemde hem al jaren geen man meer. Zijn kinderen ziet hij tot zijn verdriet niet meer. Het gevoel is zo sterk dat dat je mensen moet loslaten.

Ik wil leven wat leven wil, leest Cathelijne voor.

Hier meer over Transgendervereniging Nederland  

1 opmerking:

  1. ist travesti model modeller sayfamızda ziyaretçilerini bekliyor. Spesifik travestiler
    konuları ve ilginizi cezbedecek güncel travesti makaleleri .. ayrıca yeni yayına girecek olan travesti turkey istanbul sitemizde tüm 4transgenders
    modelleri ile irtibatınızı sağlayabilirsiniz.

    BeantwoordenVerwijderen