Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.vrijdag 2 november 2012

Barack Obama - Great Expectations (2012), documentaire van William Karel


De valkuilen van de macht

Karel begint met de volksvreugde in Amerika na de verkiezingsoverwinning van Obama in 2008. Daarna bleef het helaas lang stil. Karel laat zien wat er in vier jaar allemaal mis ging. Hij praat daartoe met de innerlijke kring rond Obama en met journalisten. Zo zegt politiek analist Richard Wolffe dat na de zege een beschermende deken over de president heen viel. Obama realiseerde zich dat alles anders zou worden.

Speechschrijver Adam Frankel zag al zijn vrienden terug in de Oval Office. Zijn vriendin Katie was secretaresse. Monica Sutphen, plaatsvervangend stafchef van het witte huis, spreekt van een gevoel van pionieren, Steve Rattner, adviseur voor de auto industrie, zag een nieuwe generatie aan de macht. Campagneleidster Patty Solis Doyle zag allerlei jonge mensen uit de provincie binnenkomen, net als Obama gewoon in spijkerbroek. Volgens Ryan Lizza van The New Yorker was het alsof Obama niet kon geloven dat hij in de politiek zat.

Jodi Kantor, correspondent van de NYT in Washington, zegt dat het begin van het presidentschap een venster is maar dat dat snel dichtklapt. Wolffe spreekt van een zware verantwoordelijkheid, Frankel van compromissen die gesloten moeten worden. Peter Baker, Witte Huis correspondent van de NYT, zegt dat er een kloof is tussen kandidaat zijn en president zijn.

Volgens Sutphen benoemde Obama oud ministers om de onervarenheid te compenseren.
Gregory Graig, adviseur van het Witte Huis inzake Guantanamo, vond dat geruststellend. Ook de harde kern David Axelrod en Robert Gibbs kwam mee. Vice-president en mensenmens Biden wist welke rol hij moet spelen. Men was verbaasd over de benoeming van Rahm Emanuel als stafchef. Wolffe zegt dat Obama sterker in zijn schoenen wilde staan met iemand die zaken voor elkaar wist te krijgen. Scott Wilson, Witte Huis correspondent van de Washington Post, zegt dat het een slimme zet was omdat Emanuel Washington goed kende.

Elke ochtend om half acht was er stafoverleg. Obama had zes prioriteiten; de economische crisis aanpakken, de gezondheidszorg hervormen, het vredesoverleg tussen Israel en de Palestijnen op gang brengen, het beëindigen van de oorlog in Irak, de troepen uit Afghanistan, het sluiten van Guantanamo. De volgende dag ondertekende Obama al een besluit dat hij de basis binnen een jaar ging sluiten.

Volgens Lizza stonden de idealisten tegenover realisten als Emanuel. De pers bekritiseerde Obama dat hij het opnam voor terroristen. Hij wilde ze vrijlaten, maar wat moest er gebeuren met gevangenen die niet naar hun land terugkonden? Het congres werkte niet mee. Men wilde het Obama moeilijk maken.

In het Midden Oostenconflict veroordeelde Obama het nederzettingsbeleid vna Israel. Gezant George Mitchell reisde meteen af en hoopte dat Netanyahu de twee statenoplossing zou accepteren. Men stopte eerst de bouw van nieuwe nederzettingen, maar op het laatste moment werd dat toch weer afgeblazen. De Palestijnen haakten daardoor af.

Wolffe was geschokt dat Obama in 2009 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. Obama liet zich voorlichten over Afghanistan, wilde weg met het drama Irak en ook Vietnam in zijn achterhoofd. Biden kreeg tijdens een diner in Kaboel ruzie met Karzai. De situatie was erger dan gedacht. Het leger en Clinton wilden meer troepen naar Afghanistan. Een generaal uitte kritiek en werd door Obama ontslagen. De problemen stapelden zich op. Sutphen snapte niet dat Obama ontspannen kon blijven. Hij haalde zelfs hamburgers voor iedereen.

Larry Summers moest de motor zijn achter het economisch herstel. De auto industrie was ingestort en veel banen raakten verloren. Summers stond tegenover Emanuel. De machtsstrijd kostte veel energie. Obama strafte niemand voor de bankencrisis, legde adviezen naast zich neer, dacht vergeefs dat de Republikeinen zouden instemmen met stimuleringsmaatregelen voor de economie.

De hervorming van de gezondheidszorg, het vlaggenschip van Obama, mocht niet teveel geld kosten, maar, zegt Wolffe, Obama was koppig en ambitieus. De Tea Party vocht het wetsvoorstel aan. Volgens Henry Waxham, voorzitter van de hervormingscommissie, werd die groot met hun verzet tegen staatsbemoeienis. Sarah Palin stookte het vuurtje nog eens op. De Republikeinen wilden Obama kapotmaken. Wolffe zegt dat Obama woedend was. Tegelijk zette zijn samenwerking met de Republikeinen om de wet er toch door te krijgen, kwaad bloed bij de Democraten. Twee maanden later kwam eer een wet, maar de hervormingen bleven achter.

Begin november 2010 eindigden de tussentijdse verkiezingen catastrofaal voor Obama. De Tea Party triomfeerde. Obama dacht zelf dat het aan de communicatie lag. Graig vond hem een slecht communicator. De presidentsvrouw is het meest invloedrijk, zegt Tom Daschle, Democratisch senator. Michelle kreeg een aanvaring met Gibbs over een artikel in een Franse krant waarin ze gezegd zou hebben dat leven in het Witte Huis een hel was. Gibbs kreeg het verhaal uit de wereld, maar Michelle was niet tevreden. Er heerste een verdeelde, giftige sfeer. Volgens Lizza zag Obama in dat hij het fout deed. Hij stuurde Emanuel weg, ook vanwege de onenigheid tussen hem en Michelle. Vervolgens stapten ook anderen op. Obama vroeg Mitchell zijn ontslag aan te houden. Inmiddels was Bin Laden gevonden in Pakistan. Tijdens het correspondentendiner in het Witte Huis werd de operatie uitgevoerd. Baker verbaasde zich erover dat Obama nog grappen kon maken, bijvoorbeeld over de aanwezige
televisiepersoonlijkheid Donald Trump die zijn geboortebewijs in twijfel trok. Na middernacht verzamelde men zich in de Situation Room. Om zes uur kwam de bevestiging dat Bin Laden gedood was. De tv show van Trump werd onderbroken voor de persconferentie van Obama. Lizza zegt dat die het begin inluidde voor de campagne voor de herverkiezing. Obama beloofde de troepen weg te halen uit Afghanistan en nam het op voor Israël in het conflict met Iran.

Kantor had zich de veranderingen anders voorgesteld. Er waren veel banen verloren gegaan en veel Amerikanen leefden onder de armoedegrens. Voor het eerst was de kredietwaardigheid afgenomen. Daschle bemerkte frustratie. Obama kreeg een ruggesteuntje van het Hooggerechtshof dat zijn wet op de hervorming van de gezondheidszorg goedkeurde. Baker zegt dat hij in de tweede termijn kan doorpakken. Temeer omdat de Republikeinen in een crisis verkeren. Volgens Solis Doyle mag men Romney niet. Lizza denkt dat de verkiezingen weer net zo spannend worden als in 2000. Baker zegt dat Obama helaas zijn naam niet mee heeft. Veel Amerikanen vinden hem nog steeds een mysterie. Dat geldt niet voor de vaste fotograaf, die zegt dat Obama zichzelf is en vaak grappen maakt. Hij vindt het het leukst om Barack en Michelle samen op de foto te nemen, bijvoorbeeld tijdens de Democratische Nationale Conventie in North Carolina waar Four More Years gescandeerd wordt.      

Hier de trailer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten