Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.donderdag 4 oktober 2012

Frank Snoeks over Benfica - Barcelona, Champions League, 2 oktober 2012


Frank Snoeks geeft op een beeldende manier commentaar bij voetbalwedstrijden. Zijn verslagen tijdens de samenvattingen van wedstrijden uit de eredivisie voor Studio Sport blinken uit door originaliteit. Hij staat bekend om termen als een stief kwartiertje. Door zijn woordkeus wordt een wedstrijd vaak nog mooier. Daarom had ik afgelopen zondagavond bedacht om hem eens een wedstrijd te volgen. Twee dagen later was het al raak.

Helaas viel de wedstrijd tegen, maar dat wisten we in het begin nog niet. Frank blaast de wedstrijd in Lissabon leven in met een voorbeschouwing waarin hij Benfica en Barcelona tegen elkaar zet als de club van Eusebio en de club van Messi. De club van gister, eergisteren of nog langer geleden en de club van vandaag. Benfica heeft in de laatste jaren goed geboerd in de Champions League, over Barcelona hoeven we het niet te hebben. Benfica ziet elk seizoen weer zijn parels vertrekken. Dit jaar waren het Witsel en Garcia, die samen zestig miljoen in de kas brachten, maar een sportief gat achterlieten.

Frank geeft voorafgaande en gedurende de wedstrijd achtergrondinformatie, maar eerst gaat hij in op de opstellingen. Bij Barcelona heeft trainer Guardiola plaatsgemaakt voor Vilanova. Ook de doelman is vervangen. Hij is 1.83 lang. Busquets is een reus, maar de andere spelers zijn klein. Bij Benfica speelt de wolkenkrabber Matic, ooit Vitesse, tussen de Zuid-Amerikanen. Het Estádio da Luz is met 65 duizend toeschouwers uitverkocht, de Barcelona aanhang vormt de minderheid. Tot zover niets aan de hand. Dan begint Frank over een lasergun die vanuit het publiek op Messi staat gericht. Er wordt gewoon afgetrapt. Als Frank van de regie gehoord heeft dat de kijkers daar niets van kunnen zien, zegt hij dat hij er verder zijn mond over houdt.  

Benfica zakt al gauw in, maar creëert tegelijk een kans. Bruno Cesar schiet op doel, een schot dat afketst op de voeten van de keeper. Een verheugend begin, zegt Frank. Al gauw scoort Alexis Sanchez echter op aangeven van Messi (0-1). Dat versterkt volgens Frank het vermoeden dat Messi niet tegen te houden is. Hij wordt weinig getackeld, omdat men hem een aanwinst voor het voetbal vindt. Fraai is de omschrijving van Macherano die net als een gitarist naar pianist van het middenveld naar de achterhoede is gegaan.  

Na tien minuten heeft Frank de indruk dat er meer kansen komen voor Benfica. Barcelona heeft ook in de competitie al vaker op het randje gestaan van een nederlaag. De kritische aanhang van Benfica op de tribune blijft hun club trouw, ook als Benfica gelijk een sur place op de eigen helft Barcelona opwacht. Het publiek stuwt Benfica naar voren. Frank voelt hoop in het stadion.

Als het wat rustiger is, vertelt hij over Vilanova die vorig jaar ernstig ziek was, hetgeen door José Mourinho tijdens een persconferentie werd gememoreerd. Mourinho wenste hem beterschap, hetgeen door Vilanova niet zo op prijs werd gesteld. Ooit stak Mourinho tijdens een uit de hand gelopen Clasico zijn vinger in het gezicht van Vilanova. Omdat er hier en daar op het veld wat irritatie ontstaat, vindt Frank het mooi dat de Turkse scheidsrechter de rust aankondigt.

Voor het begin van de tweede helft meldt Frank dat we getuige zijn van iets vreemds. Terwijl het elftal van Barcelona op het veld een balletje trapt, wachten we op Benfica dat nog in de catacomben verblijft. Frank heeft geen idee wat daar achter zit. Zou Barcelona met het idee gespeeld hebben dat ze geen lange rust nodig hebben? Bruno Cesar is vervangen door Martins, de lasergun is ook weer actief. Zou een speler daar rust van hebben? Misschien weet iemand in de studio dat? We horen er niets meer over.

Het getik is weer begonnen. In de eerste helft heeft Frank al opgemerkt dat Vilanova had verwacht dat Barcelona zeventig procent balbezit zou hebben en hij zat er niet ver naast. Verder verwacht Frank dat Iniesta speeltijd krijgt met het oog op de Clasico van zondag tegen Real Madrid. Het rondtik-spel van Barcelona oogt gemakkelijk, maar het is voor weinige ploegen weggelegd. Het vereist bewegende spelers. Fabregas maakt een actie van Messi af (0-2, zie foto, waarop Xavi Fabegras feliciteert). Frank hoort applaus van de tribune. Dat is opmerkelijk, zegt hij, dat gebeurde vroeger wel eens.

De positie van Benfica is uitzichtloos omdat Celtic in de andere wedstrijd in de poule voorstaat. Terwijl Benfica toch een grote schuldenlast heeft. Iniesta en Villa lopen zich warm. Barcelona, altijd die blik naar voren. Messi wordt ook wel eens overgeslagen. Benfica is een grote naam, maar hoort niet meer tot de wereldtop. Op weg naar de finale in Wembley krijgt Barcelona nog wel hardere noten te kraken. Alle bewondering ten spijt, heeft Messi wel eens een betere wedstrijd gespeeld. Frank denkt dat er Barcelona spelers bij zijn die amper zweten en zeker niet uit angst.

De verwachte wissel van Iniesta is een feit. Fabregas gaat eruit. Hij voelt de bui al hangen. Hij staat zondag niet in de basis. Nolita, die eerder in het tweede elftal van Barcelona speelde, komt in de ploeg bij Benfica. Puyol wordt vlak voor het doel van Benfica met een elleboog uit de kom op een brancard afgevoerd. Hij was net hersteld van een zware knieblessure. Frank vraagt zich af waarom Puyol het risico nam om een doelpunt te maken. Toch schade voor Barcelona dat ook al Piqué en Abidal moet missen.

Barcelona doodt de minuten. Villa maakt plaats voor Pedro. Frank licht de doopceel van de eerste. Martins krijgt geel na een overtreding op Messi. Later ook Matic. Frank zegt dat Barcelona Benfica het bloed onder de nagels vandaan haalt door het balletje rond te spelen. Een derde doelpunt zou minder vernederend zijn. Het machtsverschil is groter dan de stand op het bord aangeeft. Busquets krijgt een rode kaart. Barcelona moet zich het onheil aantrekken. Deze eindfase is geen reclame voor het voetbal. Er gaan echt nog slachtoffers vallen, zegt Frank na een tackle van Martins. In de vier toegevoegde minuten lijkt de rust weer teruggekeerd, maar een elleboogstoot van Martins doet het pannetje weer overkoken. Dani Alvez moet geblesseerd naar de kant. Barcelona staat met negen man in het veld. Jorge Jesus, de trainer van Benfica, is bevriend met Mourinho.  

Barcelona wint, maar verliest Puyol en Busquets en heeft geen vrienden gemaakt, zegt Frank, die niet helemaal tot zijn recht kwam een wedstrijd die niet echt tot de verbeelding sprak. Let op hem als het er straks echt om gaat.  

Hier meer over El Clasico. Puyol zal zondag niet meedoen. Hij is twee maanden uitgeschakeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten