Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



zondag 2 april 2017

Democrats (2014), documentaire van Camilla Nielsson


Thriller rond nieuwe grondwet Zimbabwe

De documentaire Democrats die in Nederland te zien was onder de meer sprekende titel Mugabe and the democrats, gaat over de problemen die Mugabe na dertig jaar alleenheerschappij heeft om de macht te delen met oppositieleider Tsvangirai die de verkiezingen in 2008 won. Pogingen om de oppositie met geweld een kopje kleiner te maken, werden in het buitenland sterk veroordeeld. Het proces om een nieuwe grondwet op te stellen ging niet over een leien dakje. Camilla Nielsson bedankt allen die, gedurende de drie jaar dat ze het proces filmde, voor de medewerking. De geheime dienst van Mugabe heeft het volk in de dertig jaar na de onafhankelijkheid zwaar geknecht.

Beide partijen leveren een advocaat als onderhandelaar. Paul Mangwana (links op de foto) treedt op namens de regerende partij, Douglas Mwonzora (rechts) namens de oppositie. Men besluit hoorzittingen te houden onder de bevolking van Zimwabwe om te horen wat he volk belangrijk vindt. Mugabe opent de volksraadpleging met een vergadering in Harare waarin hij wel grote woorden spreekt over macht maar daardoor nog vergeet wat de bedoeling van de samenkomst is.

Tijdens bijeenkomsten in het land, waarbij men zijn best moet doen om kiezers van de twee verschillende partijen bij elkaar te krijgen, gaat het vooral over de macht van de president. Mangwana bagatelliseert allerlei incidenten en bedreigingen van tegenstanders. Ook Mwonzora wordt zelf geïntimideerd, met als gevolg dat de regeringsgezinden aan kop gaan in de peilingen.

De problemen nemen toe als de bijeenkomsten op het platteland gevolgd worden door die in de hoofdstad Harare. De regeringsgezinden voeren busladingen met voorstanders van de president aan, net zoals Poetin dit in Rusland deed zich van steun te verzekeren. De mensen krijgen bier als dank, maar tot een serieuze politieke discussie leidt dit natuurlijk niet. Het proces wordt stilgelegd als er zelfs een jongen overlijdt.

Mangwana en Mwonzora praten over de voortgang en komen overeen dat een aantal bijeenkomsten in Harare over moeten worden gedaan. Na vier maanden ligt er een concepttekst, maar tijdens de besprekingen daarover wordt Mwonzora opgepakt. Dat zorgt ervoor dat de afhandeling sneller verloopt, maar de regering heeft er niet op gerekend dat men een bepaling zou opnemen waarin staat dat de huidige president moet aftreden.

Als Mwonzora vrij is, komt Mangwana onder vuur te liggen. De laatste probeert de zaak nog te lijmen door te stellen dat machthebbers altijd moeite met verandering hebben, maar wordt dan zelf bedreigd. Daarop wil Mangwana dat de voorwaarde geschrapt wordt. Mwonzora geeft toe omdat anders het hele proces stil komt te vallen en maakt hiermee een groots gebaar, waardoor in ieder geval de nieuwe grondwet door Mugabe wordt getekend.

In een afsluitende tekst lezen we dat er daarna weinig met de invoering is gebeurd. Mwonzora zegt dat het systeem niet  deugt, Mangwana dat men moet meebuigen met  veranderingen.   

Hier de Engelse trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten