Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



zaterdag 17 mei 2014

Filmrecensie: An education (2009), Lone Scherfig




Louche vastgoedhandelaar spint web van leugens rond levenslustige tiener

An education van de Deense Lone Scherfig heeft de allure van Lolita, vooral door de voorlijke puber Jenny, die in het geheel niet bang is om een verhouding aan te gaan met David, een rijke dertiger, al komt ze van een koude kermis thuis. Net als de hoofdpersoon van Nabokov kan ze net nog ontsnappen aan de avances van haar weldoener. De sfeer in het Engelse studentenleven van de jaren zestig wordt bepaald met de opkomst van het existentialisme, de hang naar Parijs en alles wat Frans is.

De verhouding tussen Jenny en David begint heel onschuldig als Jenny in de regen met haar cello op de bus staat te wachten. David komt met zijn sportwagen voor rijden en vraagt of hij haar dan wel haar cello moet meenemen, want het is zonde als het instrument vochtig wordt. Jenny aarzelt maar gaat dan toch bij David in de auto zitten. Hij vraagt haar naar haar school en hoort over haar wens om straks in Oxford Engelse literatuur te gaan studeren. Zelf heeft hij zijn kennis aan de universiteit des levens opgedaan.

Het knullige vriendje Graham zorgt voor een tegengewicht die de brille van David sterker doet uitkomen. Jenny met haar levenslust weet al snel dat ze niet voor haar klasgenoot maar voor de flamboyante heer moet kiezen. Haar moeder is ook meteen geïmponeerd door de kwaliteiten van David. Haar vader is aanvankelijk nogal stug, maar kan niet achterblijven. Van een concert van Ravel gaat Jenny via een kunstveiling mee naar een weekendje Oxford. David weet de ouders gerust te stellen dat zijn tante Helen en zijn oom Danny meegaan, al is Helen helemaal geen tante maar een jonge vrouw die Jenny meetrekt het web in en Danny een compagnon van David. Jenny schrikt als ze in Oxford merkt dat de mannen zich met louche zaken bezig houden, maar laat zich toch overhalen door David om door te gaan met het goede leven.

Op de meisjesschool wordt bezorgd gereageerd op de verhouding tussen Jenny en David. Het plan van Jenny om een weekend met hem naar Parijs te gaan wordt door de vriendinnen van Jenny luidkeels verspreid. Juf Stubbs nam het aanvankelijk voor Jenny op, maar als haar studieresultaten kelderen stuurt ze haar door naar de directrice die haar waarschuwt. Jenny gooit echter haar neus in de wind en laat zich in de lichtstad door David ontmaagden.  

Door twijfels van Danny begint Jenny de intentie van David te wantrouwen. Ze vraagt advies aan het ouders. Haar vader, die altijd op een universitaire studie stond, blijkt weinig tegen een huwelijk te hebben. Dan is zijn dochter ook onder de pannen. Jenny pronkt op school met haar verlovingsring en verlaat na een conflict met de directeur de school.

Als Jenny en haar ouders met David meegaan naar een restaurant en David op de heenweg moet tanken, ontdekt Jenny tot haar schrik een envelop in het dashboardkastje waaruit blijkt dat David getrouwd is. Zonder pardon eist zij van haar verloofde dat hij hen meteen terugbrengt naar huis en uitlegt geeft.

Leugens draaien op een boeiende manier rond in het verhaal. Iedereen is betrokken bij onwaarheid: David die zich beter voordoet dan hij is, Jenny omdat ze weet dat David een louche vastgoedhandelaar is, maar daar niets tegen onderneemt, haar vader omdat hij haar dochter liever aan een bedrieger uitlevert dan op te komen voor een universitaire opleiding. Jenny wendt zich tenslotte tot de meest integere vrouw uit de film, miss Stubbs. De ansicht van het kunstwerk dat in het bezit is van David en Danny is eigenlijk net zo waardevol.

Het voortreffelijke acteerwerk van Carey Mulligan die twee jaar later schitterde in Shame van Steve McQueen en het uitstekende scenario werk van Nick Hornby maken An education tot een waar genoegen.

Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten