Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.zaterdag 2 april 2016

Filmrecensie: Jeune & jolie (2013), Francois Ozon


Jong meisje begeeft zich op een gevaarlijk pad

De titel Jeune & jolie doet denken aan een allerschattigst verhaal over een meisje dat haar eerste schreden op het pad van de liefde zet, maar niets is minder waar in deze film van Francois Ozon. Het is wel zo dat het over een schattig zeventien jarig meisje gaat, genaamd Isabelle en gespeeld door Marine Vacth, die in de leeftijd is om te ervaren wat de liefde met haar doet, maar wat zij ermee doet, is een ander, nogal triest verhaal, hetgeen door de steeds verbetener trekken op het gezicht van het meisje tot uitdrukking komt.

De film, die in vier episoden is opgedeeld gelijklopend met de seizoenen, begint wel schattig met een blik van Isabelle op het strand vanaf de verrekijker van haar broertje Victor, die haar de hele film lang graag in de gaten houdt. Het is zomer en de familie zit bij elkaar in een zomerhuis aan een Italiaans strand. Victor staat bovenaan de rotsen en bespiedt de borstjes van zijn zus, die zich onopgemerkt waant. Vervolgens gaat hij naar haar toe en zegt dat haar Duitse vakantievriendje Felix naar haar gevraagd heeft. Het ligt in de lijn van de verwachting dat Isabelle door hem ontmaagd wordt. Dat gebeurt ook aan het strand maar zonder dat Isabelle daar veel genoegen aan ontleend. Ze ziet zichzelf toekijken terwijl hij in haar stoot. Aan het eind van de vakantie werpt ze zelfs geen blik meer op hem.

Eenmaal thuis blijkt ze wel heel geïnteresseerd in seks. We zien haar op naaldhakken een duur hotel in gaan, waar ze de oudere Georges bezoekt en hem onder de naam Léa, de naam van haar oma, haar seksuele diensten aanbiedt. De man is lief voor haar, hetgeen Léa doet besluiten dat dit een handige manier is om veel geld te verdienen. Als Isabelle op een avond met haar moeder en stiefvader het theater bezoekt, komt ze Georges weer tegen. Ze schrikt eerst van zijn aanwezigheid in gezelschap van zijn dochter, maar besluit vervolgens om hem te confronteren. Ze is blij dat hij haar weer bij zich roept, maar hun samenkomst eindigt met het overlijden van de oude man door hartfalen. Isabelle is, zoals voor de hand ligt, in paniek en vlucht weg.

Dan is het winter. De politie is achter haar identiteit gekomen en gaat naar haar moeder, die zich natuurlijk doodschrikt over het geheime leven van haar dochter, van wie ze altijd dacht dat die druk met school bezig was. De confrontatie tussen hen loopt echter uit op een verzoening, ook al is die tijdelijk. Isabelle gaat ermee akkoord dat ze zich door een psychiater zal laten onderzoeken. Deze komt er al gauw achter dat Isabelle kampt met de afwezigheid van haar eigen vader en daarom oudere mannen probeert te behagen. Isabelle legt het voor de verandering aan met een aardige jongen van haar school en toont zich op seksueel gebied ervaren, maar kan toch niet echt genieten van een relatie met hem en zegt de verhouding op. De verhouding met haar moeder verslechtert ook weer.

In de lente lijkt Isabelle haar oude spannende leven weer te hervatten, maar dat is gelukkig schijn. Ze maakt een afspraak met de vrouw van Georges in de hotelkamer waar ze de man ontmoette, komt tot een soort verzoening en valt in slaap. Aan het eind is de vrouw verdwenen en ontwaakt zij zeg maar uit haar illusie. Het is te hopen dat ze zich de waarschuwing van de agente aantrekt, bij wie ze eerder een verklaring aflegde over haar activiteiten in de prostitutie, namelijk dat ze een gevaarlijk en weinig geluk biedend pad bewandelde.

Hier de trailer van Jeune & jolie, ook bekend onder de titel Young & beautiful

Geen opmerkingen:

Een reactie posten