Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.dinsdag 12 april 2016

Janis: little girl blue (2015), documentaire van Amy Berg


Bedrogen vrouw zingt uit het diepst van haar hart

Amy Berg maakte een levendig portret van de vroeg overleden rockzangeres Janis Joplin aan de hand van brieven aan haar ouders en interviews met gezinsleden, vrienden en muzikanten. De eerste brief die Berg toont is geschreven op haar 27 ste, het jaar dat ze dood ging, waarin ze schrijft dat een getalenteerd persoon een grote behoefte heeft aan liefde. Dat doet me denken aan een plant die niet alleen lucht en licht nodig heeft ook wortels om te groeien. De Texaanse grond waarin Joplin opgroeide was niet erg vruchtbaar voor de vrouw die als geen ander het levensgevoel van de hippies uit de jaren zestig vertolkte, onder meer met het nummer Me and Bobby McGee. ‘Do you know what I mean?’ is zo te horen een gevleugelde uitspraak van haar tijdens interviews.

Janis Joplin werd in 1943 geboren in het dorpje Port Arthur in Texas en haar vader werkte voor een oliemaatschappij. Een jeugdvriendin zegt dat Janis, ondanks haar goede stem, uit het kerkkoor werd gezet vanwege onaangepast gedrag. Haar jongere broer Michael zegt dat Janis genoot van aandacht en daar erg veel voor over had. In highschool werd ze daardoor het doelwit van pesterijen vanwege haar beatnik uitdossing. Een album met plaatjes van slanke vrouwen geeft aan dat de zwaardere Janis niet tevreden was met haar gewicht. Tijdens een latere reünie in een tijd dat ze beroemd is, oogt ze nog steeds heel kwetsbaar.

Tijdens een avondje uit in Austin werd ze gegrepen door de blues. Ze ging bij een folkband maar werd diep gekwetst toen ze de onderscheiding voor de lelijkste man kreeg. In 1963 vertrok ze naar San Francisco. Ze trok in bij een zwarte vrouw, maar raakte al gauw van het goede pad af door de drank en drugs die in de hippiewereld gangbaar waren. Ze kreeg een relatie met Peter de Blanc, maar werd zo mager dat hij haar op de bus naar huis zette. Een nieuwe tegenslag was dat haar vriend niet kwam opdagen toen ze hem aan haar ouders wilde voorstellen. Het bleek dat hij inmiddels met een andere vrouw was die hij zwanger had gemaakt.

In de band Big Brother, waar ze vanaf 1965 deel van uitmaakte, voelde ze zich wel thuis. Ze vreesde de drugs die deel uitmaakten van de tegencultuur. Ze kreeg een affaire met een bandlid van de Grateful Dead en werd, stoned van de LSD, geraakt door een optreden van Otis Redding. Tijdens het popfestival van Monterey in 1967 brak ze door. Omdat de bandleider eerst, tot ergernis van Janis, de opname voor een film had verboden, werd de groep de volgende groep nogmaals uitgenodigd voor een optreden, dat dit keer wel werd opgenomen. Het succes boorde nieuwe mogelijkheden aan, zoals een platencontract, dat de gouden plaat Cheap thrills opleverde. Met een bandlid verbleef ze een tijd lang in het Chelsea Hotel in Manhattan. Haar ouders waren aanwezig bij een optreden en dat leidde tot verzoening. Vrede was haar echter nooit lang geschoren.

Om hoger op te komen verliet ze Big Brother en formeerde The Kozmic Blues Band, die veel succes had tijdens een Europese tournee, vooral in de Royal Albert Hall in Londen. Ze vertelt erover in de show van Dick Cavett, die een vriend van haar werd. Haar teksten kenden een autobiografische achtergrond. Vooral de pijn over het in de steek gelaten worden, die ze met heroine probeerde te stillen, maakte daar een belangrijk onderdeel van uit. Ze was op Woodstock met haar vriendin Peggy Caserta maar verkeerde tijdens haar optreden zwaar onder invloed. Vanwege de drugs viel de band uit elkaar, waarop Janis The Full Tilt Boogie Band formeerde. Haar drugsgebruik ging, tot ontzetting van Cavett gewoon door. Een ontmoeting met de knappe Amerikaan David Niehaus in Rio de Janeiro leidde tot een verhouding, die door het drugsgebruik van Joplin echter geen stand hield. De bedrogen vrouw kon uit de diepte van haar hart over haar leven zingen, maar moest dat bekopen met een vroege dood op 4 oktober 1970.

Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten