Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.donderdag 7 april 2016

Filmrecensie: Elizabeth (1998), Shekhar KapurKoningin trouwt niet met haar geliefde, maar met haar land

Met veel pracht en praal schetst Shekhar Kapur de strijd over een eventueel huwelijk van koningin Elizabeth die na een ziekte van haar halfzus Mary in 1558 de kroon op haar hoofd ge zet krijgt. Vooral de twisten tussen katholieken (Mary Tudor) en protestanten (Elizabeth) vormen een danige bron van geweld, zoals we tegenwoordig tegenkomen tussen sjiieten en soennieten.

Dat geweld komt meteen volop in beeld tijdens de verbranding van protestantse ketters tijdens de regeerperiode van Mary Tudor die in 1554 het stokje heeft overgenomen van haar vader, Hendrik de Achtste, maar al gauw kanker krijgt. Ze laat zelfs haar halfzus Elizabeth overbrengen naar de Tower op verdenking van een samenzwering over een opstand. Na een gesprek tussen de zussen krijgt Elizabeth huisarrest, waardoor ze in ieder geval tijd heeft voor haar minnaar, Lord Robert Dudley.

Zelfs voorafgaande aan de troonopvolging van de knappe Elizabeth (Cate Blanchett) wordt al gevochten om haar hand. Alvaro, de dienstknecht van Filips II van Spanje laat weten dat zijn heer wel wat voor een huwelijk voelt. Dat is meer ingegeven door geopolitieke belangen dan door amoureuze gevoelens. Robert voelt zich gepasseerd en is tegen een dergelijke verbintenis, maar veel te zeggen heeft hij niet, vooral niet als Elizabeth aan het roer komt te staan.

Een van de eerste zaken die ze moet regelen voor haar land dat er niet florissant bij staat, is een oplossing bedenken voor de Fransen die de aanval op Engeland voorbereiden vanuit Schotland, waar een andere Mary de leiding heeft. Ze vraagt haar getrouwen naar hun mening. De meesten willen een leger op de Fransen afsturen, maar niet Robert of haar spindoctor Francis van Walsingham. De laatste heeft echter ook niet veel in te brengen, waarop een leger naar het noorden wordt gestuurd. Dat wordt echter in de pan gehakt omdat het veel uit kinderen bestond daar de bisschoppen zich tegen de inzet van soldaten hadden verklaard.

De Schotse Mary probeert een deal te sluiten met Elizabeth. Ze zal afzien van verdere vijandelijkheden als Elizabeth trouwt met de Franse hertog van Anjou. Opnieuw is dat tegen het zere been van Dudley, maar Elizabeth laat de hertog komen, een oversekste brutaal heerschap die al gauw door Elizabeth aan de kant wordt geschoven. In de tussentijd heeft ze een aanval op de troon van de hertog van Norfolk doorstaan en ervoor gezorgd dat de godsdiensttwisten tot een oplossing zijn gekomen door een wettelijke de instelling van de Engelse kerk, niet in de laatste plaats omdat Van Walsingham een vijftal bisschoppen die op de hand van Rome waren, tijdens de vergadering daarover liet opsluiten.  

Alvaro probeert Dudley te interesseren voor het katholicisme, om zo de verhouding tussen Spanje en Engeland te versterken, maar Elizabeth ontpopt zich steeds tirannieker. Ze wil niet dat Dudley haar als zijn bezit beschouwt want zij is de koningin van Engeland. Als ze hoort dat hij ook al getrouwd is, is ze in alle staten. Het scheelt niet veel of ze laat hem ombrengen, maar bedenkt zich. Hij zal altijd een herinnering blijven aan de gevaren die ze in die periode heeft doorstaan van de kant van het Vaticaan, de Schotse Mary en de hertog van Norfolk.

Elizabeth neemt hier en daar een loopje met de historische feiten. Robert Dudley is bijvoorbeeld nooit overgestapt naar het katholicisme. Dichter bij de feiten blijft de gelijknamige tweedelige film van Tom Hooper uit 2005 met Helen Mirren in de hoofdrol. De poppenkast is daarin ook heel wat minder.

In de aftiteling lezen we dat Elizabeth altijd maagd bleef. Elizabeth, the virgin Queen, heet dan ook de titel languit. Ze bleef veertig jaar aan de macht, in een periode waarin Engeland een gouden eeuw beleefde. Er is in 2007 door Kapur nog een nieuwe film gemaakt over het verdere leven van haar, Elizabeth: the golden age. Weer met Blanchett in de hoofdrol.

Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten