Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.woensdag 13 april 2016

Driving with Selvi (2015), documentaire van Elisa Paloschi
Een gelukkige toekomst na een vreselijke jeugd

De sympathieke en innemende Selvi was veertien jaar oud toen ze werd uitgehuwelijkt. Ze beleefde een vreselijke tijd bij haar oudere echtgenoot die haar mishandelde en haar liet prostitueren. Ze wist te ontsnappen met een bus, kwam in een opvanghuis en leerde daar een auto besturen, waarna ze de eerste taxichauffeur in het zuiden van India werd. De Canadese filmmaakster Elisa Paloschi laat zien hoe trots ze achter het stuur zit na alle tegenslag in haar leven.

Selvi zat nog op school toen haar oudere broer haar op aandringen van zijn vrouw uithuwelijkte. De vrouw dreigde hem zelfs te verlaten als hij geen gevolg gaf aan haar wens. De moeder van Selvi deed daar niets tegen. Ze had weinig op met haar dochter die zelf het eten uit haar mond spaarde om haar moeder ter wille te zijn. In het opvanghuis kon ze haar problemen vergeten. Als taxichauffeur heeft ze veel vaste klanten. Ze leerde met haar klanten te praten, terwijl ze als kind heel verlegen was.  

Ze krijgt een vriend Viji, die graag met haar wil trouwen. Selvi is nog wat terughoudend. Ze is bang dat Viji verandert als ze eenmaal getrouwd zijn. Desondanks gaat ze met een mooie auto naar de bruiloft. Haar moeder heeft ze dan al een paar maanden niet gezien. Die weet niet eens wanneer ze trouwt. Ze vertelt onderweg tegen Paloschi dat ze tegen een bruidsschat aan de ouders van de bruidegom is. Haar eerste man werd alleen maar boos omdat hij zijn geschenken te weinig vond en reageerde dat op haar af. Verder wil ze er niet meer over praten omdat de geschiedenis te pijnlijk is.  

Al snel na het huwelijk komt er een dochter die Hariga heet. Ze betekent alles voor Selvi, die haar nooit zal uithuwelijken. Haar moeder heeft gevraagd of ze niet bij Selvi kon intrekken maar dat heeft ze geweigerd. Ze heeft het niet breed, omdat ze niet kan werken met een dochter om zich heen. Ze heeft haar auto verkocht om te kunnen rondkomen en rijdt wel eens in de auto van haar zwager, bijvoorbeeld als Hariga in huis niet kan inslapen. Ze maakt tekeningen op de grond door krijt of meel uit te strooien terwijl ze vertelt.

Met Viji en Hariga gaat ze naar een traditioneel Indiaas feest waar ze haar tong laat doorboren. Ze heeft dat ooit op school beloofd nadat een probleem van haar werd opgelost. Net als Viji krijgen we niet te horen waar dat over ging. Sinds haar leven meer in evenwicht is, heeft ze de ruimte om deze kwestie af te handelen. Ze is er nog altijd verdrietig over dat haar broer haar een hoer noemde, maar des te blijer met het herstelde contact met haar tante die haar alle hulp toezegt. Haar broer had tegen de tante gezegd dat Selvi niet meer leefde, maar haar neef had haar een keer zien rijden.

Inmiddels geeft ze ook voorlichting over ongewenste zwangerschappen. Ze kwam daartoe omdat ze veldwerkers naar de bijeenkomsten reed en dan daarbij ook aanwezig was, maar zou het liefst toch weer in een taxi rijden. Om de tijd te overbruggen dat Hariga naar school gaat, neemt ze les om op een bus te kunnen rijden. Het is een fraai gezicht, die frele meid achter zo’n groot stuur, maar wel iemand die heel dapper is en veel voor elkaar weet te krijgen, zoals Viji zegt. Op haar beurt voelt Selvi zich door hem gesteund. Op het eind zegt ze nog dat ze wel had willen studeren. Anderzijds heeft ze veel geluk gehad.

Volgens de bijgeleverde informatie worden er wereldwijd zevenhonderd miljoen vrouwen voor hun achttiende uitgehuwelijkt, waarvan een derde in India.

Hier de teaser.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten