Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.dinsdag 12 april 2016

Cyberjihad, Tegenlicht, 10 april 2016


Virtuele wapens in de strijd om de gunst van desperate jongeren

Hans Busstra die vorig jaar de documentaire Sayfo maakte over de Aramese genocide in 1915, regisseert een programma over de terreurorganisatie IS, die niet alleen door de onthoofdingen een enorme impact heeft, maar haar ideologie ook met beelden uiteenzet, die via de sociale media worden uitgezonden. De illusie van een kalifaat, waar het leven goed is en de mensen gelijk, heeft een grote invloed op desperate jongeren.

Onderzoeksjournaliste Saoud Mekhennet van de Washington Post zoekt na de aanslagen in Brussel naar de identiteit van de aanslagplegers. Ze heeft eerder via stemanalyse de Britse jihadist ontdekt die verantwoordelijk was voor de onthoofding van de Amerikaan James Foley. De Amerikanen hebben geprobeerd de media afdeling van IS, die Al-Hayat heet, te vernietigen maar dat is nog nooit gelukt. De media zijn voor IS net zo belangrijk als de fysieke strijd. Er zijn altijd camera’s aanwezig bij de acties. Mekhennet praatte met gevluchte cameramensen die met een onbekende opdracht op pad werden gestuurd en bijvoorbeeld de moord op vijandelijke soldaten in onderbroek moesten filmen. Andere vijanden werden met veel omhaal verwelkomd in de organisatie. IS weet dat het belangrijk is om met een videoverhaal jongeren over te halen om zich bij hen aan te sluiten. Met bombardementen is zoiets niet tegen te houden.  

Terrorisme expert J. M. Berger zegt dat in de video’s geweldsfantasieën worden uitgeleefd. Men schept daarnaast een illusie van een volmaakte samenleving in het kalifaat. Door het inzetten van virtuele wapens bindt IS veel meer jongeren aan zich dan Al-Nusra. Door een app te ontwikkelen wordt informatie binnen korte tijd op grote schaal gedeeld. De videobeelden geven, net als met games, de illusie dat men zelf deel uitmaakt van de strijd. Het geweldsniveau wordt door IS steeds meer opgeschroefd.  

In Toronto woont Mubin Shaikh (zie foto), die eerder zelf een jihadist was en een training in Syrië kreeg, maar door een sjeik weer op het rechte pad werd geholpen en daarna infiltreerde in groepen jonge Canadezen die naar Syrië wilden. Hij werd gevraagd om trainer te zijn in een opleidingskamp. Door te infiltreren ontlokte hij veel informatie aan de jongeren. Hoewel die verder verspreid werd, kon hij toch de nodige onheil voorkomen. Het kalifaat is populair vanwege de zwakke leiding in het westen en de dictaturen elders. Het terrorisme wordt gezien als heldendom. Hij laat een geënsceneerde video zien waarop een Canadese jongere door IS als kanonnenvoer gebruikt wordt. Anders dan de islam ziet hij IS als een doodscultus. Integratie is van het grootste belang om onderdrukten en ook onderdrukkers te helpen.

In Molenbeek heeft Montasser Al-De’ emeh een centrum opgericht dat wil helpen om jongeren te deradicaliseren. Dat is niet gemakkelijk is in een gepolitiseerde wereld waarin ongelukkige jongeren liever een het martelaarschap verkiezen boven liefde voor het leven. De werkwijze van IS lijkt op die van een sekte die haar leden hersenspoelt. Het centrum helpt ook ouders van geradicaliseerde jongeren door middel van een lotgenotengroep. Kennissen van vertrokken jihadstrijders kunnen met hun zorgen in het centrum terecht.
ij Hij

Hier meer informatie op de site van Tegenlicht. Vanavond napraten in Pakhuis de Zwijger, onder andere met Hans Busstra. Hier zijn documentaire over de Aramese genocide.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten