Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.woensdag 19 juni 2013

Tour de Silence, Medialogica, Argos TV, 17 juni 2013Meest eigenwijze sportjournalist van Nederland verzaakt zijn taak

In deze dagen voorafgaande aan de honderdste Tour de France besteden Bart Nijpels en Frederick Mansell van Argos TV, een samenwerkingsverband van de VPRO en Human, aandacht aan de houding in de wielerjournalistiek rond de dopingperikelen.

Ik vroeg me eerder af hoe Mart Smeets, een coryfee op dit gebied, stond tegenover de recente bekentenissen van renners zoals Lance Armstrong en wat zijn visie daarop was. Hoe kan het dat iemand, die bekend staat als een kritisch en eigenwijs sportjournalist en jaren lang in dat wereldje meefietste, nooit eens het dopinggebruik aanklaagde? Argos TV bediende mij op mijn wenken.

De wielerwereld legt de journalistiek al langer zijn wil op, zo luidt de vaststelling. Smeets haalt een incident aan tijdens het WK van 1979 in Zuid-Limburg toen hij achterop de motor verslag zat te doen en door de ploegleiderswagen van Peter Post gesneden werd omdat hij berichtte dat Jan Raas steeds heuvel op getrokken werd. Samen met zijn chauffeur belandde hij in een weiland. Hij heeft daar nooit aangifte van gedaan, maar het heeft wel zijn gedrag beïnvloed. Een vermilderingsproces noemt hij dat. ‘De waarheid, daar komen we niet achter.’ 

Ook Guus van Holland, oud-sportjournalist van de Volkskrant en de NRC, kreeg te maken met woede van de wielerwereld over zijn kritische krantenartikelen. Renners schrokken niet terug voor bedreigingen. Gerrie Knetemann, die in 2004 op 53 jarige leeftijd aan een hartstilstand overleed, maakte zich boos over de dopingverhalen. Tegelijk werd Van Holland gefascineerd door de sport, identificeerde hij zich met de renners. Hij zou willen dat er meer onderzoeksjournalistiek zou zijn.

In 1997 kregen Hoofs en Dohmen, twee Limburgse journalisten, een Fiod-rapport in handen over doping. Coureur Danny Nelissen ageerde sterk tegen de verdachtmakingen, er kwamen intimiderende telefoontjes. Omdat de journalisten hun werk bleven doen, werden hun autobanden lek geprikt en een walgelijke pamflet verspreid over contacten van Dohmen met Dutrout.

De Ierse sportjournalist Walsh was in de ban van Sean Kelly, al wist hij van de duistere kanten aan de sport. In 2004 publiceerde hij een kritisch boek over het dopinggebruik van Armstrong. Marc Belinfante, journalist werkzaam bij de KRO, ging naar een persconferentie van Armstong waarop geen enkele vraag over het boek van Walsh werd gesteld. Het was toch de taak van journalisten om aan waarheidsvinding te doen? Hij stelde daarom zelf vragen. Armstrong reageerde terughoudend en bedankte later de sportjournalisten voor hun steun. Belinfante voelde zich geïntimideerd. Smeets zegt dat hij niets weten van vragen van Belinfante tijdens die persconferentie. Argos diepte beelden op uit een Sportjournaal waarin Smeets er wel over berichtte. Op de vraag van Argos waarom hij Walsh niet uitnodigde in de Avondetappe geeft Smeets geen afdoende antwoord. Hij weet ook niet waarom er geen onderzoeksjournalistiek over de wielersport is. Hoofdredacteur Maarten Nooter van de NOS wil voor de camera niet reageren.    

De Duitse sportjournalist was wel kritisch. Nadat Jan Ullrich vanwege betrokkenheid bij een dopingschandaal buiten de Tour de France van 2006 was gehouden, richtte men een speciale dopingredactie op. Men zou de televisie uitzendingen staken bij een melding van doping bij een Duitse renner. Toen die in juli 2007 kwam, eindigden de uitzendingen inderdaad. Smeets noemt dat een domme beslissing. Een jaar later kwam men met korte en kritische uitzendingen. De leiding van de Tour deed vijandig. Een supporter riep dat ze de sport kapot maakten. 

Dat men in de wielerwereld niet tot inkeer komt heeft ook te maken met het wegkijken van de toeschouwers. We zien dit mooi geïllustreerd bij het Vlaamse echtpaar De Clercq dat helemaal leeft voor de wielersport en met hun camper de wedstrijden bezoekt. Cancellara is hun favoriet. Dat hij doping zou gebruiken, geloven ze niet.  

De Belgische sportsocioloog Vanreusel spreekt van verbroedering onder de toeschouwers. Het bedrog is een facet. Een ander aspect is de heroïek die de sport omgeeft. Ondanks bekentenissen over doping blijft de wielersport daardoor populair. De roes die het veroorzaakt doet de kritiek verstommen. Maar de liefde is niet oneindig, waarschuwt hij.

De farmaceutische karavaan trekt na honderd jaar gewoon verder alsof er niets aan de hand is. 

Hier het pamflet dat in de woonplaats van Dohmen werd verspreid. 1 opmerking:

  1. Vandaag zegt Nooter in Trouw: 'Mart Smeets is de enige journalist in dit land die drie maal aan Lance Armstrong heeft gevraagd of hij doping heeft gebruikt. Hij verwijt dat hij heeft zitten snurken, is volkomen onterecht.'

    De Avondetappe kan zonder enige schroom weer van start gaan.

    BeantwoordenVerwijderen