Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.vrijdag 21 juni 2013

Govert Schilling over Knal, Athenaeum boekhandel Haarlem, 20 juni 2013Slaap lekker!

Met als titel Doelwit aarde geeft Govert Schilling een lezing van een uur voor het aanwezige publiek in de Athenaeum Boekhandel in Haarlem. Dat is net zo´n beetje de tijd dat vroeger op school de spanningsboog reikte. Govert is een geboren onderwijzer, die zijn klas ademloos aan zijn lippen krijgt. Het onderwerp is er ook naar. Het is geen vrolijke boodschap, waarschuwt Govert, die hij, ondersteund door dia´s, overbrengt. We zijn overgeleverd aan de het universum dat ons bestookt met komische gevaarten.

Aanleiding voor de lezing is de inslag in Tjeljabinsk op 15 februari van dit jaar, de grootste sinds die in 1908 in Siberië. Bij het krieken van de dag zag men een tweede zon. Er zijn veel opnames van het verschijnsel omdat Russen een dashboardcamera hebben. Na een rookspoor volgde een daverende klap en een schokgolf die de ruiten in de stad vernielde met als gevolg 1100 mensen met snijwonden in de ziekenhuizen. In een nabijgelegen bevroren meer vond men een cirkelvormig gat waar zeer waarschijnlijk een overblijfsel van de gefragmenteerde stenen meteoriet - want dat was de boosdoener - in terecht gekomen is. Als het projectiel van ijzer was geweest was, waren de gevolgen veel erger geweest.

Govert schreef Knal na het deeltje Higgs over deeltjesfysica. Hij had dat eerdere deeltje gepland op het moment dat er iets bekend zou worden over het bestaan van het Higgsdeeltje in november 2012, maar de ontdekking werd al in juli gedaan. Hij schreef daarop in sneltreinvaart Higgs en met drie weken lag het in de winkel. Omdat het idee aansloeg, ligt nu  Knal in de winkel.

Het onderwerp blijft actueel omdat we voortdurend doelwit van de ruimte zijn. Govert spreekt dan ook van een wake-up call. De planetoïden die ons omringen zijn in kaart gebracht. Vaker valt er iets kleins, maar je moet het niet op je hoofd krijgen. Govert onderscheidt meteoren, ten onrechte vallende sterren genoemd, die dagelijks op aarde terechtkomen, meteorieten, die van steen of van ijzer zijn en kometen, gruis van ijs en stenen, nog afkomstig uit de tijd van het ontstaan van de planeten. Daarnaast is er het interplanetaire stof dat dagelijks met een gewicht van vier ton op aarde valt.

Inslagen worden pas sinds een meteorietenregen in1806 door astronomen geaccepteerd. Eerder dacht men dat die door vulkanische activiteit werden veroorzaakt. Een inslag van heel vroeger, gelocaliseerd in Mexico, kostte het leven aan dinosauriërs en ander dierlijk leven. Deze stelling wordt pas sinds dertig jaar aangenomen. In aardlagen overal ter wereld komt uit die periode het element iridium voor. Op de maan zijn de inslagen duidelijk zichtbaar. Anders dan op aarde waar door geologische activiteit de kraterinslagen worden weggewerkt, blijven de inslagen op de maan duidelijk zichtbaar.

In Arizona is een station dat de ruimte in de gaten houdt zodat we niet voor al te grote verrassingen komen te staan. Een telescoop op Hawaii spoort aardscheerders op. Er zijn onderzoekingen om planetoïden op afstand te houden: door hen te beschieten, door een straal zonlicht op hen af te vuren waardoor ze gedeeltelijk verdampen of zelfs door er een raket aan te hangen en ze bij te sturen, maar dat heeft politieke en sociale effecten en blijft nog toekomstmuziek. Er zijn zelfs ideeën om een planetoïde te vangen om er mijnbouw op te beoefenen.

Govert waarschuwt dat we in de praktijk niet veel verder zijn dan de tijd van de dinosauriërs. Onze technieken zijn nog niet geavanceerd genoeg om kometen tijdig te ontdekken, laat staan ze tegen te houden. Dat oncontroleerbare vindt hij tegelijk de charme van het leven. Hij wenst het publiek een goede nachtrust toe.  

Hier de site Alles over sterrenkunde.nl onder redactie van Govert Schilling

Geen opmerkingen:

Een reactie posten