Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



zondag 2 juni 2013

The world according to Monsanto (2008), documentaire van Marie-Monique Robin



Verpaupering en ziekten door inhaligheid Amerikaanse voedsel multinational

Nog niet zo lang geleden hoorde ik dat het onkruidbestrijdingsmiddel Round up van Monsanto biologisch afbreekbaar was en zonder problemen in de moestuin gebruikt kon worden. De lange documentaire The world according to Monsanto begint met een gesprek tussen twee Amerikanen over het feit dat eerder op de container van Round up stond dat het biologisch afbreekbaar was maar dat het op de nieuwe omslag verwijderd was.Over de bijensterfte was toen nog niets bekend.

De Amerikaanse multinational Monsanto begon als een chemisch bedrijf dat naast Round up en aspartaam het kankerverwekkende ontbladeringsmiddel Agent Orange op de markt bracht. Hun chemisch afval dumpten ze in Anniston Alabama. De bewoners in het met pcb vervuilde gebied werden ziek en stierven aan kanker. Later ontwikkelde Monsanto zich tot leider op het gebied van biotechnologie.

De Franse onderzoeksjournaliste Marie-Monique Robin pluist uit hoe het bedrijf de monopolie positie wist te verwerven. We zien haar bezig op het internet, ze leest rapporten en houdt interviews met betrokkenen. Ze bijt zich vast in een zaak die op zijn zachtst gesproken niet fris is. Monsanto onthoudt zich van commentaar.

We zien beelden van akkers met genetisch gemanipuleerde sojabonen in Iowa, die met Round up worden besproeid. Omdat de bonen genetisch gemanipuleerd zijn, zijn ze niet vatbaar voor het onkruidbestrijdingsmiddel en groeien ze gewoon door. Het hoofd van de bedrijfstak staat erbij en kijkt ernaar. Hij zegt dat deze manier van verbouwen van soja niet schadelijk is en veel tijd bespaard.

In de jaren negentig stond biotechnologie in aanzien. Bush senior was tijdens een werkbezoek, toen nog als minister, zeer te spreken over deze tak van wetenschappelijke vernieuwing. Tijdens zijn regering gaf hij Monsanto de vrije hand. De FDA, de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit hield Monsanto de hand boven het hoofd. Genetische manipulatie gold niet als een toevoeging van bestanddelen zoals kleurstoffen. Ook het injecteren van koeien met groeihormonen werd ondanks gevaren voor dier en mens doorgezet. De onderzoeksgegevens werden vervalst. Fysiologische wijzingen in de dieren weggemoffeld, net als de toename van kanker bij de consumenten van de melk. Er bestond een nauwe wisselwerking tussen regering, FDA en Monsanto. Revolving doors heet dat in het Engels. In het Nederlands spreken we van een draaideur. Wetenschappers en dierenartsen waren verbolgen over de manier waarop Monsanto wetenschap bedreef maar werden omgekocht, op een zijspoor gezet en monddood gemaakt.  

Negentig procent van de soja in de V.S. is inmiddels genetisch gemanipuleerd. Daar hoeft dat zelfs niet op etiketten vermeld te worden. Monsanto probeert de genetisch gemanipuleerde productie van sojabonen in Zuid-Amerika, de mais in Mexico en de Indiase katoen naar zich toe te trekken. In Mexico spreekt men van een tweede, transgenetische verovering van het continent na de Spanjaarden en de Portugezen.

Gevolgen van de werkwijze van Monsanto zijn monocultuur door het afnemen van de biodiversiteit, meer ziekten en kankergevallen door de bestrijdingsmiddelen en afhankelijkheid van de boeren van de prijzen die Monsanto biedt. Onafhankelijke boeren worden onder druk gezet te produceren zoals Monsanto dat wil. Het controleren van de zaadhandel en daarmee de voedselketen is het doel van Monsanto.

Monsanto doet het voorkomen dat zij boeren en mensheid helpt. Ze brengt mooie folders uit en promotiefilmpjes die moeten verhullen dat ze op winst uit is en een monopoliepositie in de voedselindustrie. Het is inmiddels vijf jaar later. Gelukkig laat de Europese Unie zich nog niet door deze bijenmoordenaar om de tuin leiden.

Hier de trailer van deze aangrijpende documentaire die op in zijn geheel op internet te zien is.
Overigens wordt er hier in Nederland nog steeds promotie gemaakt voor Round up, zie hier het gerenommeerde tuincentrum de Oosteinde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten