Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.zondag 9 juni 2013

Filmrecensie: Gomorra (2008), Matteo GarroneOnderdompeling in onderwereld

Gomorra(h) neemt ons mee naar de Napolitaanse onderwereld, dompelt ons erin onder. Er wordt weinig in uitgelegd, maar des te meer maken we het mee, de gang van zaken bij de Camorra die in een arme, compacte buitenwijk van Napels de dienst uitmaakt. Wie met hen meewerkt geniet bescherming, anders is men aan zijn lot overgelaten.

De film begint meteen al schokkend met een aanslag op zware, gebruinde mannen die zich ontspannen in een zonnestudio. Er komt plots een eind aan hun leven. Daarna zien we vijf door elkaar lopende verhalen uit de wijk.

Don Ciro is een geldloper. Hij betaalt goedgezinde personen en gezinnen uit. Don Carlo klaagt dat de bijdrage voor hem, zijn werkloze zoon en zijn vrouw in de gevangenis onvoldoende is, maar macht om dat te veranderen heeft hij niet. Ciro heeft te doen met Maria die geen geen geld krijgt omdat haar zoon bij de separatisten is gegaan en haar man vast zit.

De jonge Totò brengt voor zijn moeder, die een levensmiddelenwinkeltje drijft, boodschappen rond en is zodoende op de hoogte van de gang van zaken in de wijk. Tijdens een inval van de politie raapt hij een weggegooide zak coke op en brengt die naar de maffiabazen in de hoop dat hij met hen mee mag doen. Nadat zijn onverschrokkenheid getest is, staat hij samen met zijn vriendje Simone op de uitkijk. Als de politie komt moeten ze waarschuwen. Als het gezin van Simone de wijk verlaat, zegt hij tegen Totò dat ze straks elkaars vijanden zijn, maar ze kussen elkaar wel ten afscheid. Totò wordt een drugsrunner. Met een rugtas loopt hij naar klanten die elders wonen. Als Maria hem later in een auto ziet die rondrijdt om bestellingen op te nemen, trekt ze hem uit de auto. Later moet ze haar huis uit.   

De lichtzinnige jongemannen Marco en Erwt willen de macht overnemen. Straks is de wereld van hen. Ze stelen coke en vluchten op de brommer. Maffiabaas Giovanni roept hen bij zich. Hij is not amused. De volgende keer breekt hij hun nekken. Als de jongemannen een wapendepot ontdekken zijn ze door het dolle. Ze richten de automatische geweren in onderbroek in het luchtledige (zie poster). Later houden ze de geldloper Ciro onder schot. Hij ontsnapt en neemt de wijk. De jongemannen overvallen een nachtclub maar in bed bij hoeren, worden ze daar uit gesleurd door de maffia, die hen nog één dag geeft om de wapens terug te brengen.  

Franco overlegt over een steengroeve waar vaten gif gestort kunnen worden. Zijn hulpje Roberto maakt foto’s. Tijdens het transport van de vaten gaat er één open. Een chauffeur wordt onwel. De anderen weigeren verder naar de groeve te rijden. Franco regelt een stel jonge jongens die de klus voor hem klaren. Later zit hij aan het sterfbed van de chauffeur. De enige manier om wat geld aan diens vrouw te geven is meer afval te storten. Roberto houdt ermee op. ‘Wordt dan maar pizzabakker,’ roept Franco hem na.

In een naaiatelier maakt men jurken van couture. De baas zegt tegen bedrijfsleider Pasquale dat ze een partij jurken voor een laag bedrag moeten leveren. Tegelijk wordt Pasquale door een Chinees gevraagd om tegen betaling les te komen geven in een Chinees naaiatelier. Hij moet vanwege het gevaar wel in de kofferbak van een auto naar het atelier. ’s Ochtends stapt hij weer in bed en geeft zijn vrouw trots een stapel bankbiljetten. Natuurlijk blijft zijn overloopgedrag door de baas niet onopgemerkt.

Het ontaardt bijna in een oorlog, maar de Camorra is toch te sterk. Wie niet voor hen is is tegen hen. Tegenstanders worden letterlijk opgeruimd. Gomorra(h) is gebaseerd op het gelijknamige boek van Roberto Saviano. Tijdens de aftiteling lezen we dat er om de drie dagen een moord wordt gepleegd door de Camorra en dat die dagelijks 500 duizend euro omzet met drugshandel. De opbrengsten gaan naar de nieuwe Twin Towers. Door het dumpen van chemisch afval is het aantal kankergevallen met twintig procent toegenomen.

Hier de trailer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten