Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



zaterdag 11 april 2015

De pijp (2010), documentaire van Ritseard Ó Domhnaill



Oliepijpleiding slaat gat in Ierse gemeenschap

Onze westerburen hebben het maar moeilijk als het gaat om het verdedigen van hun aloude rechten en het zeker stellen van hun bestaan. Anthony Baxter maakte in 2011 een documentaire over Donald Trump die een dure golfbaan wil aanleggen op een natuurgebied aan de westkust van Schotland. Het verzet van de bevolking lijkt op het verzet dat de Ieren in diezelfde periode tegen de aanleg van een oliepijpleiding door Shell, al ging het er bij de Ieren nog harder aan toe.

In County Mayo aan de westkust van Ierland werd in 1996 een groot gasveld ontdekt. Shell probeerde dat te exploiteren maar stuitte op sterk verzet van de bevolking. De documentaire komt binnen in 2005 als er arrestaties volgen na het blokkeren van het gebied waar de pijpleiding moet komen. Een boer uit Rossport zegt dat hij nooit toestemming heeft gegeven om op zijn land te komen. Na drie maanden cel worden de arrestanten vrijgelaten. Een van hen miste de vangst van oesters voor de kust.

Op 3 oktober 2006 volgt een blokkade van het terrein waar de raffinaderij moet komen. De politie draagt biddende parochianen weg. Omdat de overheid weigert te onderhandelen, neemt de pastoor deze taak op zich. Tijdens een vergadering stelt hij een alternatieve route voor, maar hij krijgt de handen niet op elkaar. Een deel van de aanwezigen, waaronder de felle Maura, kiest voor actie met als leus Shell to sea ofwel Shell de zee in. Boerin Monica vindt het echter een gemiste kans. Ze wil niet dat er straks gewonden vallen.

In april 2008 maakt Shell een alternatieve route bekend, maar volgens de inwoners zijn ze daarmee nog verder van huis. Dan raken ze ingesloten door de leiding. Het is bovendien gevaarlijk om onder de veenlaag te graven. De meent is gemeenschappelijke grond. Monica stapt naar de rechter om Shell te verbieden het gebied te onderzoeken, hetgeen ook lukt, maar desalniettemin komt er een groepje in opdracht van Shell poolshoogte nemen. Het blijkt dat Shell zo slinks is geweest om een aandeel van de meent te komen. Monica moet daarom tegen Shell procederen, maar inmiddels beginnen de voorbereidingen onder toezicht van bewakers en politie. Het is een belachelijk gezicht om hen in hun gele pakken te zien rondlopen.

In juli van datzelfde jaar ontstaat een vissersprotest tegen de vervuiling van hun visgronden voor de kust. Pat O’Donnell (links op de foto) zegt dat hij en zijn zoons geen schadevergoeding accepteerden, maar dat anderen dat wel deden, waardoor Shell een wig tussen hen in dreef. Pat voelt zich echter beschermd door de wet. Als hij uitvaart om zijn fuiken te beschermen, zwaait hij naar de marine die in de buurt van het schip Solitaire van Shell ligt. Het is tegen zijn zere been dat hij gearresteerd wordt. Uit woede haalt hij de Ierse vlag binnen. Maura is in hongerstaking gegaan.

Later haalt Pat zijn schip weer op. Hij gaat opnieuw de zee op en vraagt Shell zijn fuiken te ontzien. Opnieuw komt de politie bij hem aan boord. Ditmaal vaart hij zelf terug. Als hij in de haven is, hoort hij dat de Solitaire verdwenen is omdat het materieel onklaar is gemaakt. Onduidelijk blijft hoe en wat. Maura wacht tot het beëindigen van haar hongerstaking tot de Solitaire de Ierse wateren heeft verlaten en dit gebeurt niet lang daarna. Maura geeft een persconferentie en Pat is door de stress zes kilo afgevallen. De strijd heeft een zware tol geëist. In de zomer kan hij bijkomen.

Volgens de aftiteling werd hij in 2009 opnieuw gearresteerd en kon Shell toen wel de pijpleiding voor de kust neerleggen. Shell haalde wel bakzeil tegen Monica, maar kreeg in januari toestemming om een alternatieve route te volgen. De bevolking zet de strijd door.  

Hier meer recente informatie over de actiegroep Shell to sea. Hier mijn bespreking van die andere boosmakende documentaire You’ve been trumpted uit 2011.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten