Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.zondag 18 juni 2017

Filmrecensie: Le meraviglie (2014), Alice Rohrwacher


Imkersgezin probeert in verlaten Italiaanse streek het hoofd boven water te houden

Le meraviglie van de Duits Italiaanse regisseur Alice Rohrwacher is een prachtige film in de beeldende en zintuiglijke Italiaanse traditie over een imkersgezin van de Duitser Wolfgang en de Franse Angelica dat in het verlaten Umbrië het hoofd boven water probeert te houden. In de zomervakantie worden de vier kinderen ingeschakeld om mee te helpen in het bedrijf. Er lopen ook nog een jongen en een meisje rond die door een Duitse hulporganisatie in het imkersgezin geplaatst zijn om hun ontwikkeling in een beter spoor te brengen. Dat is opmerkelijk omdat men zich in een gezin zich weinig aan conventies gelegen laat liggen en zelfs bedreigd wordt met uitzetting omdat het bedrijf niet aan de voorwaarden van een moderne bedrijfsvoering voldoet. Een commercieel filmbedrijf dat opnames komt maken in het achtergestelde gebied zou een oplossing voor de problemen kunnen bieden, maar zover komt het helaas niet.

Le meraviglie begint met een scène in de warme nacht waarin iedereen in onderbroek in bed ligt en zusje Marinella naar de wc moet. De oudste, Gelsomina begeleidt haar naar beneden en meteen staan ook anderen klaar om te zeggen dat ze honger hebben, maar daar wordt verder niet op ingegaan. Gelsomina is ook degene die de bedrijfsleiding op zich genomen heeft. Spectaculair zijn de beelden waarin ze met haar vader een ontsnapte bijenzwerm vangt. Een uitweg uit het landelijke, maar armoedige leven biedt een filmploeg die de het oude land van de Etrusken nieuw leven in wil blazen en het toerisme wil bevorderen. Gezinnen die hun bedrijf promoten maken kans op mooie prijzen. Wolfgang moet niets van die nieuwslichters hebben en draagt Gelsomina op de flyer die ze gekregen heeft van de groep die zich Het land der wonderen noemt. Gelsomina doet dit echter niet en laat die later in de film aan haar moeder zien die wel wat in de plannen van de groep ziet, maar niet tegen haar dominante en driftige man op kan. Als die op een dag dode bijen aantreft stapt hij naar zijn buurman die hem een onkruidverdelger laat zien. Hij legt uit dat de coöperatie hem die verkocht heeft. Voor Wolfgang is alles een bewijs dat men hen weg wil hebben.

Tijdens een kermis is er ook een stand van Het land der wonderen. Gelsomina vult het inschrijfformulier in, maar haar vader komt erachter omdat er een man van de organisatie langskomt op een dag dat hij een zijn vrouw een uitstapje maken. Op die dag sniijdt Marinella zich in haar hand en moeten ze met Cocò naar het ziekenhuis. Tijdens de behandeling vraagt Gelsomina zich opeens af of ze wel de emmer verwisseld hebben die onder de kraan staat waar de honing langzaam uitstroomt. Dat blijkt niet het geval waardoor ze eerst nog veel werk hebben om de plas weg te werken voordat ze de man van de organisatie kunnen toelaten. De vader blijkt die dag ook nog een cadeau meegenomen te hebben maar de uiting over verrassing blijkt minder uitbundig omdat de vader het Gelsomina kwalijk neemt dat ze zich heeft aangemeld voor Het land van wonderen en iemand van de leiding in hun huis heeft binnengelaten.

Rochwacher legt weinig uit en dat maakt het kijken alleen maar meer bijzonder. Niet alles is duidelijk maar dat hoeft ook niet. Dat maakt dat de kijker zelf gaat interpreteren. Die kan het daarbij ook verkeerd hebben, zoals bijvoorbeeld over de precieze rol van Cocò maar ik hoop dat de lezer me een mogelijk verkeerde interpretatie vergeeft.  

Alba Rohrwacher, de zus van regisseur Alice, speelt de rol van moeder Angelica. Eerder speelde ze in Io sono l’ amore (2009) van Luca Guadagnino.

Hier de Nederlandse trailer van Le meraviglie dat De wonderen betekent, hier mijn bespreking van Io sono l’ amore.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten