Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.woensdag 11 januari 2017

Filmrecensie: A somewhat gentle man (2010), Hans Petter Moland


Ex gedetineerde worstelt zich na vrijlating door het leven

Hans Petter Moland (Oslo, 1955) is een naam om te onthouden. A somewhat gentle man over een vriendelijke ex gedetineerde die tegen zijn bedoeling in weer in de problemen verzeilt, is een knap gemaakte film. Ondanks het zware onderwerp komt er veel humor in voor en is de toon licht, niet in de laatste plaats door het spel van hoofdpersoon Ulrik, een automonteur die zich eerder in de clandestiene autohandel begaf. Daarnaast zijn de karakters sterk en zit ook het scenario goed in elkaar. De dierlijke seks van Ulrik met verschillende vrouwen zorgt voor de korrel zout in de pap.

In het begin van de film (en de trailer) staat Ulrik voor de poort van de gevangenis waar hij twaalf jaar opgesloten heeft gezeten vanwege moord op een man, hetgeen te maken had met zwendel met auto’s. De gevangenismedewerker wenst hem veel succes en raadt hem aan vooral naar voren te kijken. Ulrik gaat naar een cafë en bestelt daar een kop koffie. Al gauw komt daar ook handlanger Rune, die in al die tijd zijn vrouw Wencke en zoon Geir financieel heeft ondersteund, zo heeft Ulrik begrepen. Rune brengt hem bij zijn grote zus Karen die wel een kamer voor hem heeft al stelt dat weinig voor. Ze brengt hem een televisietoestel, zet hem een maaltijd voor en maakt meteen gebruik van de gelegenheid om haar libido te onderhouden. Ulrik stapt naar Sven die een garage heeft en die hem aanneemt op voorwaarde dat hij van secretaresse Merete afblijft.

Rode draad in de film is de afrekening met Kenny, een medewerker van een papierbedrijf, die Ulrik verklikt heeft. Rune zint op wraak en wil dat Ulrik de taak op zich neemt om Kenny uit de weg te ruimen. Daartoe gaan ze eerst naar een wapenhandelaar die zijn collectie revolvers aan hen toont. Met de Mercedes van Rune houdt Ulrik Kenny in de gaten maar tegelijkertijd probeert hij ook contact te houden met zijn vrouw Wencke en zijn zoon Geir. Wencke die in een restauratie werkt biedt hem een bord eten aan en een vluggertje, maar zegt dat Geir geen contact meer met hem wil. Dat blijkt mee te vallen, al heeft Geir tegen zijn zwangere vrouw Silje gezegd dat zijn vader dood was en moet hij het dus doen voorkomen dat het zijn oom is die bij hen aanbelt.

Als Sven met hartproblemen in het ziekenhuis terecht komt, neemt Ulrik de honneurs in de garage waar. Een slaande ruzie tussen Merete en haar ex-man die zijn handen niet kan thuishouden brengt Ulrik en Merete dichter bij elkaar. Dat is tegen het zere been van Karen die verhaal komt halen bij Merete als Sven zijn werk weer heeft opgepakt. Het is triest dat hij Ulrik zijn misstap niet vergeeft en hem ontslaat. Dat zet een neerwaartse spiraal in werking die hem steeds verder in de problemen drijft.  

In de film zitten heel veel bijzondere elementen zoals de riedels die Sven ten beste geeft, de lilliputter die de wapenhandelaar assisteert, de vrouw die Rune meteen in het begin in een afvalcontainer dumpt omdat ze tegen zijn auto aan rijdt en vooral de manier waarop Ulrik zich in vele bochten wringt om iedereen te vriend te houden, tot hij tenslotte toch niet om een duidelijk besluit heen kan. In een poging om Geir daarover in te lichten stuit hij op Silje, die hem vertelt dat Geir aan het vissen is. Net op dat moment breken haar vliezen, waarop Ulrik haar naar het ziekenhuis rijdt, maar al daarvoor bevalt Silje van een kind. Rune is niet blij met de bloederige toestand op zijn autostoel, maar moet later nog meer bezuren. Voor Ulrik lijkt de lente toch op komst.  

Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten