Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.donderdag 3 november 2016

Where to invade next (2015), documentaire film Michael Moore


Initiatieven in Europa bieden een perspectief voor de VS

De spraakmakende Amerikaanse filmmaker Michael Moore - met zijn onafscheidelijke pet die hem een kinderlijk voorkomen geeft - laat zich in Where to invade next van zijn humoristische kant zien. Hij vindt dat het maar eens afgelopen moet zijn met het Amerikaanse imperialisme dat weinig goeds heeft gebracht en wil eens kijken wat zijn land op sociaal en economisch van verschillende Europese landen kan leren. Het is daarbij niet toevallig dat hij Nederland niet aandoet. De laatste decennia is ons land steeds meer in de verloedering geraakt en het vroegere elan kwijtgeraakt. In plaats van vooruit te lopen in Europa lopen we op alle gebieden zwaar achter.

Moore gaat als eerste naar Italië waar hij Johnny en Cristina ontmoet die heel wat vrije dagen hebben. De werkgevers vinden het geen probleem daarvoor te betalen want het levert ze toegewijde, gelukkige werknemers op. Het motorfietsbedrijf Ducati prijst de samenwerking met de vakbond. Dat levert goede ideeën op, zegt een leidinggevende.

In Frankrijk krijgen schoolkinderen tussen de middag een prima maaltijd. Voeding is belangrijk net als tafelgewoonten. Moore probeert een blikje cola te promoten te midden van de vele waterglazen. Het geld dat men in de VS besteedt aan wapens, wordt in Frankrijk uitgegeven aan de goede zaken in het leven. Tienerzwangerschappen komen minder voor vanwege een betere seksuele voorlichting. 

Finland is bekend vanwege zijn goede onderwijs. Huiswerk wordt niet gegeven. Leerkrachten vinden het belangrijker dat kinderen buiten school de tijd krijgen om te spelen. Standaardtesten vormen een inbreuk op de creatieve ontwikkeling van de leerlingen. Studenten in Slovenië kunnen gratis studeren. De term studieschuld is onbekend.

De 36-urige werkweek in Duitsland en de bloeiende middenklasse zijn iets om trots op te zijn. Personeel krijgt kuren aangeboden om de stress voor te zijn. Buiten werktijden mag de werkgever geen contact met werknemers opnemen. De herinnering aan de nazi’s wordt op de scholen niet verdoezeld, zoals gebeurt met de slavernij in de VS.

In Portugal worden drugsgebruikers niet gecriminaliseerd. Die raken niet zoals in de VS hun stemrecht kwijt en worden evenmin ingezet als arbeidende slaven in de gevangenissen. Drugsgebruik is niet alleen gelegaliseerd maar men wordt ook gratis behandeld.

In Noorwegen is gevangenisstraf gericht op rehabilitatie. Ook in een zwaar bewaakte gevangenis kan men zich ontwikkelen om bij vrijlating een zinvolle rol in de maatschappij te kunnen spelen. Een ouder van een jongen die door Breivik werd doodgeschoten, koestert geen wraakgevoelens.

Moore vraagt zich af welk land hij nog zal bezoeken en komt uit in Tunesië, waar de vrouwenrechten na de Arabische lente wettelijk beter geregeld zijn dan in de VS. Een Tunesische vrouw raadt hem aan met een nieuwsgierige blik bij hen op bezoek te komen en te zien dat hun cultuur ook waardevolle elementen bevat. In IJsland staan vrouwen tegenwoordig aan het roer en zijn corrupte bankiers de laan uitgestuurd. De Berlijnse muur staat symbool voor veranderingen die eerder niet voor mogelijk werden gehouden.

Moore eindigt ermee dat veel van bovenstaande uit de Amerikaanse hoed komt, maar weinig kans van realisatie kreeg. Het is allemaal erg simpel om niet te zeggen simplistisch wat Moore uit zijn pet tovert maar anderzijds is het wel eens leuk om de goede kanten van Europa benadrukt te zien. Zelfs Nederland kan er iets van leren. Bijvoorbeeld over het afschaffen van standaardtesten en het legaliseren van soft drugs.  

Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten