Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.maandag 7 november 2016

Still Berning, Tegenlicht, 6 november 2016


Maatschappelijke verandering in Verenigde Staten krijgt handen en voeten

Aan de vooravond van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, die door de media nog eens flink worden opgeblazen, wendt regisseur Kasper Verkaik zich tot de Democratische verliezer Bernie Sanders die zijn nederlaag in de toekomst hoopt om te zetten in een klaterende overwinning. De zucht naar maatschappelijke verandering die begon bij Barack Obama krijgt bij hem handen en voeten door een verbinding van nieuwe politieke ideeën met de mensen in de samenleving. Die blijkt uit de vele kleine donaties die hij tijdens zijn verkiezingscampagne ophaalde. De democratisch socialist Sanders spreekt dan ook van een politieke revolutie.

Zijn vrouw Jane O’Meara Sanders, tevens zijn politiek adviseur, komt terug op de Democratische Conventie die een dieptepunt in de campagne was. De partij oefende veel druk uit op Sanders om de handdoek in de ring te gooien. De partijvoorzitter moest zelfs wijken vanwege het in diskrediet brengen van Sanders. Naar jongeren werd al helemaal niet geluisterd. Die verlieten de Conventie dan ook massaal en richtten met demonstraties de aandacht op hun aanwezigheid. Sanders kon alleen zeggen dat de revolutie doorgaat.

In zijn thuisbasis Burlington in Vermont spreekt hij over Our Revolution, een onafhankelijke non profit organisatie die de gewonnen stemmen moet vasthouden. Arun Chandhary, de voormalige videograaf van Obama, was de campagne strateeg van Sanders en zet zich inmiddels in om de veranderingen die door Sanders in de campagne bepleit werden te implementeren. Dat gebeurt, anders dan bij Obama, vooral door de mensen zelf. Hun deelname wordt op prijs gesteld. Geduld is een schone zaak, weet hij.

Vooral jongeren voelen zich aangesproken omdat zij de crisis van 2008 en de naweeën daarvan het sterkst voelen. Voor deze zogenaamde Millenials is vertrouwen belangrijk en Sanders is iemand die dat kan bieden. Jane weet wat dat is want zelf werd ze verliefd op Sanders. Ze was, net als haar man, verrast over de massale opkomst tijdens de afgelopen verkiezingscampagne.

Saikat Chakrabati werkte eerder voor een hegdefonds maar stapte op om zich bezig te houden met de parlementsverkiezingen van 2018. Brand new Congress heet het initiatief dat ervoor moet zorgen dat er meer maatschappelijke richtingen in de volksvertegenwoordiging komen. Mensen van verschillende achtergrond die zich kandidaat stellen worden ondersteund met geld en door vrijwilligers. Chakrabati spreekt van een game changer. Een van de kandidaten is Zephyr Teachout uit New York. Ze vindt vooral het laagdrempelige contact met de kiezers belangrijk.

Internet speelt een belangrijke rol in het geheel. Het Progressive Coders Netwerk ontwikkelt apps waarmee vrijwilligers contact kunnen maken met stemgerechtigden. Jos Smith uit San Diego werkte eerst voor het leger maar zet zich nu in om vrijwilligers op te leiden die de digitale techniek kunnen gaan toepassen. De democratie wordt er door gediend, zegt hij.

Hier meer over de uitzending op de site van Tegenlicht, hier meer over de samenkomst morgenavond in Pakhuis de Zwijger waarop het niet over die vreselijke tweestrijd tussen de twee kemphanen gaat, maar over de verliezer die mogelijk toch een glorieuze overwinning in het vooruitzicht heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten