Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.woensdag 16 november 2016

The vasectomist (2013), documentaire van Jonathan Stack en Saralena Weinfield


Een alternatieve manier om armoede te bestrijden

Uroloog Doug Stein heeft zijn praktijk eraan gegeven om zich geheel te wijden aan het steriliseren van mannen. Weer eens een andere manier om de armoede in de wereld te bestrijden. Met leedwezen ziet hij de armoede in de sloppenwijken in de Filipijnen aan, maar ook thuis in Florida is genoeg voor hem te doen. Verspilling vindt hij vreselijk.

Jonathan Stack en Saralena Weinfield beginnen bij een billboard langs de snelweg bij Tampa, Fl. Daarop wordt reclame gemaakt voor vasectomie (zie foto). In de auto vertelt Stein wat een geweldige baan hij heeft. Terwijl hij aan het werk is kan hij, anders dan een tandarts, gewoon met zijn cliënten praten. Inmiddels heeft hij al zo’n 25 duizend ingrepen verricht. Na zeventien jaar is hij gestopt als uroloog. Steriliseren heeft veel meer maatschappelijke impact. De planeet kan misschien nog wel een paar miljard mensen bergen, maar er is een grens.

Stein bezoekt de Filipijnen waar negentig miljoen mensen wonen op een gebied net zo groot als New Mexico. Hij loopt rond in een sloppenwijk met veel armoedige kinderen. Vrouwen gebruiken daar alleen de kalender als voorbehoedsmiddel. Stein biedt de mannen twintig dollar als vergoeding voor de ingreep. Af en toe valt er nadien iemand flauw, maar dat vindt hij niet verontrustend. Wel dat een billboard langs de snelweg verdwenen is. Hij hoort dat het op last van de burgemeester is gebeurd omdat het strijdig zou zijn met het katholieke geloof. Hij voert een discussie met een geestelijke die tegen anticonceptie is, omdat zoiets leidt tot abortus en euthanasie. Er is ruimte genoeg in het land, zegt de man, al wordt dat weersproken door beelden van wroetende mensen in afvalbergen. Tijdens seksuele voorlichting aan katholieke stellen wordt een natuurlijke gezinsplanning aanbevolen. De voorlichtster gaat voorbij aan het feit dat het leven op een vuilnisbelt mensonwaardig is: overal kan volgens haar liefde zijn. Stein maakt reclame voor zijn werk en krijgt busladingen mannen op zich af.

Thuis vertelt hij tijdens het avondeten over een man met een hele grote penis. Zijn eigen moeder herinnert zich dat haar zoon soms moeilijk was, maar dat hij wel gewenst was. Zijn vrouw vindt het goed als mensen een kleinere voetafdruk op deze planeet zetten. Zelf zegt Stein dat hij niet zo’n goede vader voor zijn dochter is, omdat hij zo druk bezig is met zijn werk.

In Haïti zien we de tenten die er nog staan na de verwoestende aardbeving in 2010. De toename van de bevolking verslechtert de situatie alleen maar. Stein praat met een specialist over een vergoeding van twintig dollar voor de ingreep, maar die wil daar niets van weten. Hij vreest dat mannen dan komen vanwege het geld. Een pastoor die het werk van Stein ondersteunt, legt patiënten uit wat de ingreep behelst en dat die geen invloed heeft op de potentie. Desondanks laten vrouwen zich vaker steriliseren. Omdat zo’n ingreep veel zwaarder is, wil Stein toch geld geven. Een baptiste zegt dat mannen huiverig zijn en dat veranderingen langzaam gaan. Stein trekt daarop het oerwoud in en behandelt mannen in een geïmproviseerde ruimte met weinig licht. Ook een man met zesentwintig kinderen die niet kan wachten tot zijn zaadleiders worden doorgeknipt.

Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten