Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



donderdag 17 november 2016

De gifcirkel (2015), documentaire van Wilfried Koomen


Verbijsterend verslag over de lucratieve handel in giftig afval

De gifcirkel is een verbijsterende documentaire over de uitwassen van het kapitalistisch systeem waarin de handel in chemisch afval zelfs lucratiever is dan de drugshandel. De Italiaanse maffia verdient er bakken met geld aan, terwijl mensen en kinderen met kanker daar en elders er de dupe van zijn. Omdat de weg van het gif naar Italië niet zo duidelijk te volgen is, komen de daders er vaak ook nog mee weg.

Koomen begint in de Rotterdamse haven waar containers steekproefsgewijs op hun inhoud gecontroleerd worden. Aan de hand van de ladinglijsten kan men soms bepalen welke inhouden van containers verdacht zijn, maar daarmee is men er nog niet. Een container dat multimediaal materiaal zou moeten bevatten zit vol met chemisch afval. Als het eenmaal door de controle is, kan het overal naar toe vervoerd worden.

Omdat een legale afvoer van chemisch materiaal duur is, wordt het verkocht aan de maffia die het dumpt in Campanië, de streek rond Napels en het daar verbrandt. Een journalist (zie foto) vertelt dat het gif de bodem in gaat, in het water terecht komt en in de lucht. De toestand wordt vergeleken met die in Tsjernobyl. In het verleden zijn ook kisten met nucleair afval uit Duitse centrales gedumpt. Daarop worden weer groenten verbouwd.

Een moeder met een lief zoontje Riccardo die leukemie kreeg, ontdekte in het ziekenhuis dat er meerdere gevallen waren zoals haar zoon. Dat leidde tot het spoor van het gif, maar door de politiek werd dit ontkend. Het is zelfs zo dat de maffia die vroeger de politici omkocht tegenwoordig zelf in de politieke banken zit. Gelukkig zijn er bloggers en wetenschappers die zich met de zaak bezig houden, al zijn de wetenschappers weer afhankelijk van geld van de politiek. Een van hen heeft net een onderzoek verricht in samenwerking met kappers uit de streek. Daaruit bleek dat de haren van de mensen veel te veel zware metalen bevatten.

Riccardo is inmiddels overleden, maar de kankers komen heel vaak voor in Campanië. En wie weet ook elders, want ook Bonduelle heeft akkers met groenten vlak in de buurt van de vervuilde gebieden. De moeder van Riccardo koopt in ieder geval geen broccoli meer of mozzarella, want het water dat de buffels drinken is verontreinigd met dioxine. 
Ze leest de etiketten op de producten in de supermarkt, maar vermoedt dat de herkomst soms ook door de maffia vervalst worden.

Pogingen om een oplossing voor het probleem te vinden, hebben nog weinig uitgehaald. De sanering van het gebied werd uitbesteed aan de maffia die het geld ervoor incasseerde en het gif liet liggen. Een nieuwe composteermachine die gebouwd is met geld van de Europese Unie staat er werkeloos bij. Verbrandingsovens lossen niets op. Activisten wordt verweten dat zij de economie in gevaar brengen. De journalist heeft een inbraak gehad waarbij men onderzoeksmateriaal heeft weggenomen. Tegelijk vormt de actie van de maffia een bedreiging voor zijn leven. Hij stelt dat het om een mondiaal probleem gaat; Rusland gebruikt Siberië als achtertuin om gif te dumpen, de Verenigde Staten Mexico en Frankrijk Algerije om afval in de Sahara te dumpen. En dat allemaal om de economische kosten omlaag te brengen en mee te kunnen concurreren. Het is om treurig van te worden.

Hier de aankondiging op televisie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten