Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.maandag 31 augustus 2015

The scandalous Lady W (2015), televisiedrama van Sheree FolksonVoyeurisme komt edelman duur te staan

Het BBC drama staat in hoog aanzien en The scandalous Lady W is daar weer een fraai staaltje van. Zowel het verhaal als de aankleding, de inhoud als de vorm waarin het kostuumstuk gegoten is, spreekt tot de verbeelding. Daarbij is The scandalous Lady W, dat aan het einde van de achttiende eeuw in Engeland speelt, ook nog eens waar gebeurd. Een slechte tijd voor een vrouw die onafhankelijk wil zijn. Vooraf krijgen we de mededeling mee dat in die tijd de vrouw het eigendom was van de man.

Sheree Folkson begint bij het eind van het drama. Lady Seymour Worsley wordt in 1872 door haar man, sir Richard, een vertegenwoordiger van de Tories, in de steek gelaten. Hij gaat vier jaar de oorlog in. Daarna gaan we een jaar terug. Madame Worsley zit in een koets met haar minnaar kapitein George Bisset. Ze vluchten naar Londen omdat Worsley het niet meer uithoudt bij haar man. Helaas moest ze wel haar baby Jane, een kind van haar en Bisset, achterlaten.

Zes jaar eerder begon de relatie tussen Richard en Worsley. Hij wilde dat ze haar plichten deed en aan zijn wensen tegemoet kwam en zij ging daarmee akkoord. Zelfs met het voyeurisme van haar man, die graag wilde dat ze met andere mannen vrijt waarbij hij door het sleutelgat kon toekijken. Ze hoopte dat ze daarmee de liefde van Richard voor zich kon winnen, maar het is duidelijk dat dit een keer fout moest gaan. Ze raakte verliefd op George Bisset die een aanhanger was van House of Commons lid Richard. Het geluid van een contrabas begeleidt hun gepassioneerde liefdesspel. Als Richard op campagne moet, zien de twee hun kans waar om hun verhouding te bestendigen.  

Tijdens een onderhoud met Richard in Londen zegt Worsley dat ze van hem wil scheiden. Hij weigert en doet haar een proces aan waarbij hij 20.000 pond van haar eist als genoegdoening.
Richard regelt daartoe de bewijsvoering voor de ontrouw van Worsley. Een groot deel van het drama is gewijd aan het proces dat via flashbacks inzicht geeft in het verleden. Worsley wil dat de waarheid aan het licht komt. George is boos op de verklaringen van de andere mannen die hij hoort.

Worsley hoeft tenslotte geen geld aan Richard te betalen, maar slechts een shilling die ze hem naar zijn hoofd werpt. Richard neemt vanwege zijn vernedering ontslag als parlementslid en weigert te scheiden, hoewel de minister president daarop aandringt. George wil het liefst emigreren met Worsley maar die bijt zich vast in het de schande die haar is aangedaan. 
Ze schrijft gedichten als wraak en geeft veel geld uit terwijl ze de rekeningen naar haar wettige man stuurt. Hierdoor vermindert de liefde van George. Hij wil zelfs dat ze naar haar man teruggaat. Een poging tot hereniging loopt op niets uit omdat Richard, zoals we in het begin zagen, ten oorlog trekt. Aan het eind zijn ze allebei verliezers.

In de aftiteling lezen we dat Seymour Worsley later met een musicus trouwde.

The scandalous Lady W s gebaseerd op het boek The scandalous Lady Worsley’s whim van Hallie Rubenhold. Natalie Dormer, op de foto in een zeer fraai kostuum, speelt de tragische rol van Lady W, die haar man wil behagen maar daardoor juist mishagen veroorzaakt, perfect.

Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten